Γιώργος Λαμπράκης:Η συλλογική ευθύνη μιας σαδιστικής πράξης

γιώργος-λαμπράκηςη-συλλογική-ευθύνη-632582

Λένε ότι το επίπεδο πολιτισμού μιας κοινωνίας φαίνεται από τον τρόπο που συμπεριφέρεται στα ζώα. Στο Βόλο το συγκεκριμένο επίπεδο πρέπει να βρίσκεται πολύ χαμηλά αν κρίνουμε από τα αλλεπάλληλα περιστατικά θανάτωσης αδέσποτων ζώων, που όχι μόνο δεν δημιουργούσαν το παραμικρό πρόβλημα, αλλά είχαν υιοθετηθεί από ομάδες φιλόζωων οι οποίοι τα φρόντιζαν σαν να ήταν δικά τους.

Το τραγικό περιστατικό της Παρασκευής σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία του Βόλου, όπου άγνωστος ή άγνωστοι έσπειραν φόλες και προκάλεσαν τον αργό και βασανιστικό θάνατο αδέσποτων ζώων, αποτελεί την κορύφωση ενός οργανωμένου σχεδίου που έχουν συλλάβει και εκτελούν σιγά – σιγά κάποια άρρωστα μυαλά συμπολιτών μας. Ίσως να είναι άνθρωποι της διπλανής πόρτας, ίσως να τους χαιρετάμε όταν τους συναντάμε στο δρόμο καθημερινά. Δε γνωρίζουμε όμως ότι κατέστρωσαν και εκτέλεσαν ένα απάνθρωπο σχέδιο που σόκαρε την τοπική κοινή γνώμη. Οι φιλόζωοι εκτιμούν ότι με τα χρήματα που έδωσε για να αγοράσει κοτόπουλο και φυτοφάρμακα ο εκτελεστής των αδέσποτων στην πλατεία του Αγίου Νικολάου, θα μπορούσε να ταΐσει όλα τα δέσποτα σκυλιά της πόλης! Αντί για αυτό όμως επέλεξε να θανατώσει κάποιες τετράποδες ψυχές που δεν πείραξαν κανέναν. Δεν σκέφτηκε καν το σοβαρό ενδεχόμενο, ένα από τα θανατηφόρα του δολώματα να καταλήξει στα χέρια ή στο στόμα κάποιου από τα 10άδες μικρά παιδιά που παίζουν αμέριμνα κάθε μέρα στον προαύλιο χώρο της Μητρόπολης. Πρόκειται δηλαδή για έναν ασυνείδητο σαδιστή που στην προσπάθεια του να ικανοποιήσει τις διαστροφές του εκτελώντας ανυποψίαστα αδέσποτα, δεν μπήκε καν στον κόπο να σκεφτεί μήπως αφαιρέσει ταυτόχρονα και κάποια ανθρώπινη ζωή.

Ας μην τρέφουμε αυταπάτες, το πρόβλημα των αδέσποτων στις μεγάλες πόλεις και όχι μόνο, το δημιουργούν οι ίδιοι οι πολίτες και δεν προκύπτει από μόνο του. Η εγκατάλειψη στην τύχη του ενός σκυλιού, που από ένα σημείο και μετά δεν χωρά στη οικογένεια που το υιοθέτησε, προκαλεί μια αλυσιδωτή αντίδραση συνεπειών που οδηγούν πολλές φορές ακόμη και στη θανάτωσή του. Ο νόμος είναι ξεκάθαρος, τα αδέσποτα πρέπει, εφόσον εμβολιάζονται και αποπαρασιτώνονται, να επιστρέφουν στο φυσικό τους περιβάλλον, δηλαδή στους δρόμους και τις πλατείες των πόλεων. Το αν υπάρχουν υποδομές για τη φιλοξενία τους μέχρι να υιοθετηθούν, δεν εξετάζεται από το νομοθέτη που πρόσφατα αποφάσισε για την εφαρμογή ενός ιδιαιτέρως αυστηρού νομοθετικού πλαισίου, το οποίο προβλέπει εξοντωτικές ποινικές κυρώσεις για όσους βασανίζουν ή θανατώνουν αδέσποτα ζώα. Προβλέπονται πολύμηνες ποινές φυλάκισης και υψηλά χρηματικά πρόστιμα, ωστόσο για να φτάσουν όλες αυτές οι υποθέσεις στη δικαιοσύνη και να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι υπεύθυνοι των συγκεκριμένων αποτρόπαιων πράξεων πρέπει πρώτα να εντοπιστούν και να συλληφθούν. Στην προκειμένη περίπτωση θεωρείται από τους φιλόζωους ότι ο δράστης είναι κάποιος περίοικος που ενοχλείται από τα αδέσποτα της πλατείας και αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Ο μόνος τρόπος για να συλληφθεί και να οδηγηθεί στον εισαγγελέα είναι να ανοίξουν τα στόματα που σήμερα παραμένουν ερμητικά κλειστά από φόβο ή από αδιαφορία. Θεωρείται κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι κάποιοι γνωρίζουν και δεν μιλάνε. Ας αναλάβουν λοιπόν και την ευθύνη αυτής της επιλογής τους. Το ανθρωπόμορφο κτήνος θα ξαναχτυπήσει αργά ή γρήγορα και όσοι το καλύπτουν με τη σιωπή τους δεν θα είναι τίποτε άλλο παρά συνένοχοι του. Η σιωπή σε ανάλογες περιπτώσεις ευνοεί αποκλειστικά και μόνο τους εγκληματίες. Γιατί περί εγκληματιών πρόκειται που μέσα στο αρρωστημένο τους μυαλό έχουν στοχοποιήσει ανυπεράσπιστα πλάσματα τα οποία κάποιοι ανεγκέφαλοι εγκατέλειψαν στη μοίρα τους.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου