Γιώργος Λαμπράκης:Κρατικές τρικλοποδιές στο ΕΣΠΑ

γιώργος-λαμπράκηςκρατικές-τρικλοπο-649590

Το ελληνικό δημόσιο που με τις πρακτικές και την εγκληματική του νοοτροπία λίγο έλλειψε να οδηγήσει τη χώρα στο χείλος του γκρεμού, όχι μόνο δεν έχει διδαχθεί από τα λάθη του παρελθόντος, αλλά εξακολουθεί να τα επαναλαμβάνει σα να μην έχει συμβεί τίποτα.

Τα όσα ειπώθηκαν στη χθεσινή σύσκεψη της επιτροπής παρακολούθησης του ΕΣΠΑ, από τους περιφερειάρχες Θεσσαλίας, Στερεάς και Ηπείρου που αποτελεί τη χωρική ενότητα με την υψηλότερη απορρόφηση πόρων του προγράμματος στην Ελλάδα, είναι αποκαλυπτικά για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει το γραφειοκρατικό κράτος τη μοναδική πηγή χρηματοδότησης έργων στη χώρα μας αυτό το διάστημα. Η αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, που μέχρι και πριν από λίγα χρόνια αποτελούσε μεγάλο ζητούμενο αναφορικά στην ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, έχει δώσει τη δυνατότητα σε περιοχές όπως η Θεσσαλία για την υλοποίηση 100άδων έργων πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ σχετικά με τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, την προστασία του περιβάλλοντος, τον τουρισμό, τις υποδομές και την εκπαίδευση. Ταυτόχρονα, έχει προχωρήσει σημαντικά η προετοιμασία για ένταξη στο νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της περιόδου 2014 – 2020, έργων ύψους άνω των 700 εκατομμυρίων ευρώ που θα δημιουργήσουν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και θα θέσουν τις βάσεις για τη συνολική ανάπτυξη της περιφέρειας. Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει να πάψουν οι εγκληματικές τρικλοποδιές του παρελθόντος που έβαζε και δυστυχώς συνεχίζει να βάζει το ίδιο το κράτος ως προς την αξιοποίηση του μοναδικού αναπτυξιακού εργαλείου που διαθέτει αυτή την περίοδο η χώρα μας. Δεν έχει τέλος ο κατάλογος των ολισθημάτων στα οποία έχει υποπέσει ο δυσκίνητος γραφειοκρατικός μηχανισμός, που ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τα χαμηλά ποσοστά απορρόφησης των πόρων του ΕΣΠΑ τα προηγούμενα χρόνια. Αποτέλεσμα ήταν τα όργανα των περιφερειών να βρίσκονται αντιμέτωπα με απερίγραπτες δυσκολίες και απροσπέλαστα εμπόδια που αφενός έθεταν σε κίνδυνο την ομαλή χρηματοδότηση των έργων και αφετέρου δημιουργούσαν τις προϋποθέσεις για την απένταξή τους και την επιστροφή εξασφαλισμένων πόρων. Τα παραδείγματα στη Μαγνησία είναι πρόσφατα και κραυγαλέα. Ο περιφερειακός δρόμος του Βόλου είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση έργου που έχει υποστεί τα πάνδεινα από πλευράς μελετών, εργολάβων και ομαλής χρηματοδότησης. Στο παραπέντε της ολοκλήρωσής του, το Ελεγκτικό Συνέδριο από τη μία και η διάλυση της επιβλέπουσας υπηρεσίας από την άλλη, απειλούν να τορπιλίσουν προσπάθειες μιας περίπου δεκαετίας. Εδώ και ένα σχεδόν χρόνο, καρκινοβατεί η έγκριση της εργολαβίας – σκούπα, ενώ η ανάδοχος εταιρεία είναι έτοιμη να εγκατασταθεί και να ξεκινήσει τις εργασίες που θα καταστήσουν το δρόμο λειτουργικό και ασφαλή, στο σύνολο του. Τη ίδια στιγμή, αποφασίζεται η διάλυση της επιβλέπουσας υπηρεσίας που είχε την απαραίτητη τεχνογνωσία για την παρακολούθηση των εργασιών. Παραμένει άγνωστο πότε θα μεταφερθεί στην περιφέρεια το προσωπικό της και το πιο σημαντικό, αν μαζί με τη σχετική αρμοδιότητα μεταφερθούν και οι ανάλογοι πόροι.

Αυτά είναι μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα κρατικής ολιγωρίας, αδιαφορίας ή λήψης αποφάσεων χωρίς σχεδιασμό, που θέτουν σε κίνδυνο την υλοποίηση ζωτικών έργων της Μαγνησίας. Και να σκεφτεί κανείς ότι για τα συγκεκριμένα έργα υπάρχουν εξασφαλισμένα χρήματα. Δηλαδή οι Ευρωπαίοι μας εξασφαλίζουν τη χρηματοδότηση έργων που υπό διαφορετικές συνθήκες θα ήταν αδύνατο να υλοποιηθούν στη χώρα μας και το αμετανόητο ελληνικό δημόσιο θέτει εμπόδια που σε αρκετές περιπτώσεις δεν μπορούν να ξεπεραστούν. Ως πότε όμως;

¨Δεν έχει τέλος ο κατάλογος των ολισθημάτων στα οποία έχει υποπέσει ο δυσκίνητος γραφειοκρατικός μηχανισμός, που ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τα χαμηλά ποσοστά απορρόφησης των πόρων του ΕΣΠΑ”

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου