Γιώργος Λαμπράκης:Στο κατώφλι του εισαγγελέα η σύγκλητος

γιώργος-λαμπράκηςστο-κατώφλι-του-εισ-656337

Νέα δεδομένα δημιουργεί στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας η εισαγγελική παρέμβαση, που προς το παρόν έχει εκδηλωθεί με άτυπο τρόπο, αναφορικά στο σκεπτικό της απόφασης για αναστολή λειτουργίας του ιδρύματος. Η συγκεκριμένη απόφαση λαμβάνεται για πρώτη φορά στην ιστορία του πανεπιστημίου και για πρώτη φορά επίσης, εκδηλώνεται ανάλογη αντίδραση από εισαγγελικό λειτουργό.

Ήδη η Σύγκλητος ετοιμάζεται να απαντήσει στα ερωτήματα, αφενός για τη νομιμότητα της τριήμερης αναστολής λειτουργίας και αφετέρου για το τι μέλλει γεννέσθαι με τη μισθοδοσία του διδακτικού και διοικητικού προσωπικού, για το χρονικό διάστημα της κινητοποίησης. Από την άλλη μεριά, καθηγητές και εργαζόμενοι του ιδρύματος υποστηρίζουν ότι επιχειρείται να καλλιεργηθεί κλίμα τρομοκρατίας και εκφοβισμού στις τάξεις των στελεχών του πανεπιστημίου, που έχουν ξεσηκωθεί ενάντια στο πρόγραμμα διαθεσιμοτήτων. Οι κινητοποιήσεις των διοικητικών υπαλλήλων συμπλήρωσαν τρεις εβδομάδες και υπάρχει απόφαση για συνέχιση του αγώνα. Ωστόσο η εισαγγελική παρέμβαση, έστω και μέσω του τηλεφωνήματος που δέχθηκε ο αναπληρωτής πρύτανης δημοσίων σχέσεων, άρχισε να λειτουργεί σε πολλά επίπεδα και να επηρεάζει τις περαιτέρω εξελίξεις. Στις τάξεις της Συγκλήτου υπάρχει έντονος προβληματισμός για τις συνέπειες από μια ενδεχόμενη εισαγγελική έρευνα. Οι νομικοί της εκπρόσωποι ετοιμάζονται να δώσουν εξηγήσεις στην εισαγγελία που ωστόσο δεν παρενέβη το προηγούμενο διάστημα όταν πετσοκόφτηκαν οι πόροι της κρατικής χρηματοδότησης προς τα πανεπιστήμια ή όταν οι ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό χτύπησαν «κόκκινο» και οδήγησαν σε πρωτόγνωρες καταστάσεις, τμήματα όπως αυτό της Δημοτικής Εκπαίδευσης όπου ένας και μόνο καθηγητής είχε την ευθύνη για 500 φοιτητές!

Οι κινητοποιήσεις των διοικητικών υπαλλήλων ενάντια στις απολύσεις συναδέλφων τους και μελλοντικά καθηγητών και εργαστηριακού προσωπικού, αποτέλεσαν λογική συνέχεια των αποφάσεων του υπουργείου Παιδείας. Το τελευταίο, έχοντας υιοθετήσει πλήρως τις θέσεις της Τρόικας για περαιτέρω περικοπές δαπανών στον ευαίσθητο τομέα της δημόσιας εκπαίδευσης, έθεσε σε εφαρμογή ένα σχέδιο που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην απόλυτη απαξίωση. Ήδη η κατάσταση στα δημόσια πανεπιστημιακά ιδρύματα ήταν οριακή από πλευράς λειτουργικών προβλημάτων και επάρκειας πόρων. Μετά τα Μνημόνια το μόνο που θα μείνει θα είναι καμένη γη η οποία ωστόσο θα αποτελέσει πρόσφορο έδαφος για τους ιδιώτες.

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας λαμβάνοντας απόφαση για τριήμερη αναστολή λειτουργίας του ιδρύματος, δεν έκανε τίποτα άλλο παρά να εκφράσει την αντίθεση της στην πολιτική της περαιτέρω αποδυνάμωσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και παράλληλα τη στήριξή της στον αγώνα των διοικητικών υπαλλήλων που παλεύουν για να σώσουν τις δουλειές τους κι όχι κάποια προνόμια όπως θέλουν να παρουσιάσουν οι καλοθελητές των Μνημονίων. Το ιερό και κατοχυρωμένο, από το Σύνταγμα, δικαίωμα στην εργασία προσπαθούν να διαφυλάξουν οι εργαζόμενοι και στα δημόσια πανεπιστήμια που μαζί με τους συναδέλφους τους στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα έχουν βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα. Η εισαγγελική παρέμβαση σε μια κινητοποίηση με καθαρά συμβολικό χαρακτήρα δεν πρέπει να φοβίσει τα πανεπιστημιακά στελέχη, αλλά αντίθετα να τα οπλίσει με δύναμη για τη δύσκολη συνέχεια. Σε κάθε περίπτωση η διαφύλαξη της νομιμότητας αποτελεί ζήτημα υψίστης σημασίας και επ΄ αυτού οι πρυτανικές αρχές είμαστε σίγουροι ότι θα δώσουν πειστικές απαντήσεις στους εισαγγελικούς λειτουργούς για το σκεπτικό της απόφασης σχετικά με την αναστολή λειτουργίας του πανεπιστημίου. Μόνο που στην προκειμένη περίπτωση η πιστή και απαρέγκλιτη τήρηση της νομοθεσίας δεν επαρκεί από μόνη της, για να σταθεί στα πόδια του ένα δημόσιο εκπαιδευτικό ίδρυμα

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου