Γιώργους Λαμπράκης:Καταλήψεις ενάντια στο φασισμό

γιώργους-λαμπράκηςκαταλήψεις-ενάντ-662596

Με καταιγιστικούς ρυθμούς άρχισε να εξαπλώνεται από χθες στα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Μαγνησίας το κύμα των καταλήψεων που φέτος πυροδοτήθηκε από την αποτρόπαια δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι. Το ένα μετά το άλλο, έξι Γυμνάσια και Λύκεια στο Βόλου και το Πήλιο, άνοιξαν το χορό των καταλήψεων υψώνοντας φωνή διαμαρτυρίας ενάντια στο φαινόμενο του φασισμού που προσέλαβε διαστάσεις τους τελευταίους μήνες και οδήγησε στην αφαίρεση μιας ανθρώπινης ζωής.

Οι μαθητές ζητούν να απομονωθούν οι φασίστες και σταδιακά να εξαφανιστούν από την ελληνική κοινωνία των αμέτρητων προβλημάτων και των κραυγαλέων αδικιών, σε όλα τα επίπεδα της καθημερινότητας. Αυτές ακριβώς τις συνθήκες εκμεταλλεύτηκαν οι νοσταλγοί του Ναζισμού και άπλωσαν τα πλοκάμια τους σε κάθε πόλη και γειτονιά. Σε περιοχές όπου τα μνημόνια έχουν ρημάξει, στην κυριολεξία, ολόκληρες οικογένειες, οι Χρυσαυγίτες βρήκαν πρόσφορο έδαφος για να διαδώσουν την άθλια ιδεολογία τους και να εφαρμόσουν τις δήθεν φιλολαϊκές πρακτικές των συσσιτίων ή των εθελοντικών αιμοδοσιών μόνο για Έλληνες. Σε αυτές τις περιοχές με τα εκρηκτικά προβλήματα, ζουν και μεγαλώνουν πολλά από τα παιδιά που κατέλαβαν τα σχολεία τους ζητώντας να παταχθεί ένα φαινόμενο που δεν δηλητηριάζει απλώς την κοινωνία άλλα κοστίζει πλέον και σε ανθρώπινες ζωές. Οι μαθητές των γυμνασίων και των λυκείων, που διαθέτουν αξιοζήλευτη ωριμότητα και αντιλαμβάνονται την τραγική κατάσταση των οικογενειών τους, αντιδρούν οργανωμένα στη φασιστική ιδεολογία της Χρυσής Αυγής που σε πόλεις όπως η Αθήνα επεχείρησε να κάνει κοινωνούς των απόψεών της και τους ίδιους. Έξω από αρκετά σχολεία παρατηρήθηκε ότι κυκλοφορούσαν τα γνωστά άτομα με τις μαύρες μπλούζες και τα χαρακτηριστικά σύμβολα του κόμματός τους. Δηλαδή, εκτός από τους ηλικιωμένους και τους πολίτες που είτε έχουν χάσει τη δουλειά τους, είτε αντιμετωπίζουν τεράστια οικονομικά προβλήματα και υποκύπτουν πολλές φορές στον πειρασμό των συσσιτίων μίσους, οι ναζιστές έβαλαν στο στόχαστρο το πιο ευαίσθητο και σημαντικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας. Ήρθε λοιπόν η ώρα να πάρουν την απάντηση που τους αξίζει και μάλιστα με δυναμικό και ξεκάθαρο τρόπο.

Οι μαθητές δεν θέλουν να εξαφανιστεί η Χρυσής Αυγή μόνο έξω από τα σχολεία τους, αλλά και από κάθε γειτονιά, από κάθε δρόμο και κάθε πλατεία, όπου μέχρι και πριν από λίγο καιρό το φαινόμενο δεν ήταν απλά έντονο, αλλά είχε αρχίσει να λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Μετά την τραγωδία της περασμένης Τετάρτης όμως, τα πράγματα άλλαξαν και το κλίμα βάρυνε επικίνδυνα για τους οπαδούς του μίσους.

Οι μαθητές έχουν δείξει και στο παρελθόν ότι διαθέτουν τα κατάλληλα αντανακλαστικά κάθε φορά που η κοινωνία συνταράσσεται από φαινόμενα μισαλλοδοξίας και ακραίων συμπεριφορών. Η αντίδραση τους στη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου ήταν ακαριαία και εκκωφαντική. Τότε είχαν ξεσηκώσει με τις κινητοποιήσεις τους την αποκοιμισμένη κοινωνία των μικροαστών. Τώρα δείχνουν και πάλι το δρόμο για την αντιμετώπιση ενός φαινομένου που η αλήθεια είναι ότι έχει θέσει σε κατάσταση συναγερμού το ποινικό σύστημα της χώρας.

Οι καταλήψεις των σχολείων εξαιτίας της δολοφονία τους 35χρονου παλικαριού από το Κερατσίνι έρχονται σαν απάντηση σε όσους κατηγορούσαν τους μαθητές τα προηγούμενα χρόνια ότι καταλαμβάνουν τα διδακτήρια με επουσιώδη αιτήματα και για λόγους που προκαλούσαν ειρωνικά σχόλια. Αυτή τη φορά ο αγώνας τους δεν μπορεί παρά να βρει συμμάχους. Οι ίδιοι πρέπει να προστατέψουν και να περιφρουρήσουν τις κινητοποιήσεις τους, μη επιτρέποντας σε κόμματα και παρατάξεις να τις εκμεταλλευτούν για τα άθλια πολιτικά τους παιχνιδάκια.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου