Γιώργους Λαμπράκης:Ομηροι ευθυνόφοβων γραφειοκρατών

γιώργους-λαμπράκηςομηροι-ευθυνόφοβ-667707

Ενα διαδικαστικό ζήτημα για το οποίο έχει αποφασίσει το δημοτικό συμβούλιο και μια ολόκληρη πόλη αναμένει να υλοποιηθεί ώστε να ανασάνει κυκλοφορικά, παραμένει σε εκκρεμότητα εδώ και εβδομάδες εξαιτίας γραφειοκρατικών κωλυμάτων και ευθυνόφοβων νοοτροπιών που αποτελούν πλέον κανόνα σε όλο το φάσμα της δημόσιας διοίκησης.

Ο λόγος για την τοποθέτηση κορυνών στο τμήμα της οδού Δημητριάδος από τη Φιλελλήνων μέχρι την Κ. Καρτάλη, όπου η κατάσταση είναι κυριολεκτικά απελπιστική μετά την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας και την αδικαιολόγητη απουσία των δημοτικών αστυνομικών από το κέντρο τη πόλης, όπου η παράνομη στάθμευση έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Μόλις ανακοινώθηκε η απόφαση για τη διάλυση της δημοτικής αστυνομίας οι δημοτικοί αστυνομικοί εξαφανίστηκαν από το κέντρο, παρά το γεγονός ότι υφίσταται η υπηρεσία τους μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Από την επόμενη κιόλας ημέρα η κατάσταση στη Δημητριάδος ξέφυγε πέρα από κάθε έλεγχο, με τα διπλοπαρκαρίσματα να είναι σύνηθες φαινόμενο και την τροφοδοσία των καταστημάτων από μεγάλα φορτηγά να γίνεται ακόμη και στις 12 το μεσημέρι.

Απέναντι σε αυτό το σκηνικό κυκλοφοριακής ζούγκλας η δημοτική αρχή αποφάσισε την τοποθέτηση κορυνών που αποτελεί πλέον τη μόνη λύση για την άμβλυνση του προβλήματος. Και ενώ το θέμα πέρασε από το δημοτικό συμβούλιο σχεδόν ομόφωνα, το πρακτικό μέρος της απόφασης, δηλαδή η τοποθέτηση των κορυνών, «κολλάει» σε ένα ζήτημα που στην ουσία δεν υφίσταται. Προσέξτε, οι υπηρεσιακοί παράγοντες της δ/νσης πολεοδομίας το δήμου Βόλου ζήτησαν έγγραφη άδεια από τη διεύθυνση τεχνικών έργων της περιφερειακής ενότητας Μαγνησίας για την εκτέλεση των παρεμβάσεων, διότι η Δημητριάδος αποτελεί μέρος του εθνικού οδικού δικτύου το οποίο ανήκει στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας. Η τελευταία, εδώ και εβδομάδες, ψάχνει τη νομοθεσία για να διαπιστώσει αν έχει την αρμοδιότητα να εκχωρήσει την άδεια στο δήμο για την τοποθέτηση των κορυνών και ακόμα δεν έχει βγάλει άκρη. Στο μεταξύ, η κατάσταση στο κέντρο του Βόλου παραμένει απελπιστική σε τέτοιο βαθμό ώστε η Δημητριάδος, κατά τις ώρες κυκλοφοριακής αιχμής, καθίσταται απροσπέλαστη. Δηλαδή μια ολόκληρη πόλη ταλαιπωρείται επειδή οι γραφειοκράτες δύο υπηρεσιών διαφωνούν ως προς το ποιος έχει την αρμοδιότητα ή αν θέλετε, επειδή δεν αναλαμβάνει κανείς την ευθύνη για την υλοποίηση μιας απόφασης που θα επιτρέψει στο κέντρο του Βόλου να ανασάνει.

Ο αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας που αντιλαμβάνεται το αδιέξοδο, έδωσε χθες έστω και προφορικά την έγκριση των υπηρεσιών του για την τοποθέτηση των κορυνών, ωστόσο στο δήμο δεν πρόκειται να προχωρήσουν αν δεν έχουν προηγουμένως έγγραφες διαβεβαιώσεις. Επικαλούνται το παράδειγμα άλλων κεντρικών οδών όπου τοποθετήθηκαν κορύνες από το 2006. Τότε η σχετική αρμοδιότητα ανήκε στην περιφερειακή διεύθυνση, ενώ τώρα που υφίσταται ο θεσμός της αιρετής περιφερειακής αυτοδιοίκησης τα δεδομένα είναι διαφορετικά και κινδυνεύει να χαθεί η ουσία στο λαβύρινθο των δυσνόητων και διφορούμενων διατάξεων της δημόσιας διοίκησης. Ενός συστήματος που φτιάχτηκε για να ταλαιπωρεί και όχι για να εξυπηρετεί τους πολίτες. Ενός συστήματος που μετά τις αλλαγές των Μνημονίων έχει κάνει τους δημόσιους λειτουργούς να φοβούνται ακόμη και τη σκιά τους και να μη υπογράφουν ούτε για θέματα που έχουν καθαρά διαδικαστικό χαρακτήρα.

Στην προκειμένη περίπτωση οι ελπίδες μας εναποτίθενται στα πολιτικά πρόσωπα τόσο στο δήμο όσο και στην περιφέρεια που περιμένουμε να συνεννοηθούν και να αναλάβουν την ευθύνη για το καλό ενός ολόκληρου πολεοδομικού συγκροτήματος. Τόσο ο αντιδήμαρχος Ν. Μόσχος όσο και ο αντιπεριφερειάρχης Γ. Καλτσογιάννης έχουν δείξει θετικά δείγματα γραφής στις υπηρεσίες που διευθύνουν. Τώρα είναι η ευκαιρία να αποδείξουν ότι ξέρουν και να συνεργάζονται για το κοινό συμφέρον.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου