Γιώργους Λαμπράκης:Παιχνίδια των εργολάβων στην πλάτη της ΔΕΥΑΜΒ

γιώργους-λαμπράκηςπαιχνίδια-των-εργ-669566

Αμεσα και δραστικά μέτρα οφείλει να λάβει η διοίκηση της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Βόλου για την προστασία των δημοτών από τις ορέξεις των τεχνικών εταιρειών, που όπως προκύπτει και με τον πλέον επίσημο τρόπο, εφαρμόζουν τακτικές εις βάρος των συμφερόντων της επιχείρησης και κατά συνεπεία σε βάρος των καταναλωτών, οι οποίοι καταβάλουν σε ετήσια βάση περισσότερα από 18 εκατομμύρια ευρώ, μέσω των λογαριασμών του νερού.

Δεν είναι δυνατόν για ένα έργο που πέρυσι κόστισε 450.000 ευρώ και δόθηκε έκπτωση σε ποσοστό 48%, η ίδια εταιρεία για το ίδιο φυσικό αντικείμενο να δίνει φέτος ποσοστό έκπτωσης 12%! Η ΔΕΥΑΜΒ όχι μόνο δεν ακύρωσε τη δημοπρασία, όπως προβλέπει ο νόμος σε περίπτωση μάλιστα που υπάρχει έστω και υπόνοια αναφορικά σε εναρμονισμένες πρακτικές των εργολάβων, αλλά ενέκρινε την επίμαχη προγραμματική σύμβαση. Με απλά λόγια, ένα έργο που πέρυσι κόστισε λίγο περισσότερο από 200.000 ευρώ, μετά την έκπτωση, φέτος επιβάρυνε τη ΔΕΥΑΜΒ με ποσό σχεδόν 350.000 ευρώ, λόγω του μικρού ποσοστού έκπτωσης που έδωσε η ανάδοχος εταιρεία. Θέλετε να προσεγγίσουμε το θέμα ακόμη πιο απλά; Τα κονδύλια για τη συγκεκριμένη εργολαβία, καθώς και για αντίστοιχες όπου επίσης φημολογείται ότι υπήρξε προσυνεννόηση τεχνικών εταιρειών, προέρχονται από ιδίους πόρους της επιχείρησης ύδρευσης, δηλαδή από τα χρήματα που εισρέουν στα ταμεία της μέσω των λογαριασμών τους οποίους πληρώνουν κάθε τρίμηνο οι καταναλωτές.

Ο ίδιος ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ και Δήμαρχος Βόλου αναγνώρισε ότι υφίσταται το συγκεκριμένο παιχνίδι από τις εταιρείες και μάλιστα εξέφρασε την αγανάκτηση του για αυτήν την κατάσταση ενώ βρίσκεται, όπως είπε, εν αναμονή της παρέμβασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού του Υπουργείου Ανάπτυξης όπου έχει προσφύγει. Το ζητούμενο είναι να μην εξαντληθεί η αντίδραση της διοίκησης της ΔΕΥΑΜΒ σε επίπεδο καταγγελιών ενός καθεστώτος που βλάπτει τα συμφέροντα της επιχείρησης και κατ’επέκταση των δημοτών. Επιπλέον, όλοι γνωρίζουμε τους ρυθμούς με τους οποίους κινούνται και παρεμβαίνουν οι αντίστοιχες υπηρεσίες του κρατικού μηχανισμού. Δεν αποκλείεται να περάσουν μήνες ίσως και χρόνια, προκειμένου να παρέμβει η επιτροπή ανταγωνισμού, ενώ διόλου απίθανο είναι το ενδεχόμενο να μην υπάρξει καμία απολύτως παρέμβαση. Εδώ χρειάζονται δραστικές λύσεις και μέτρα που θα κόψουν την όρεξη όσων επιθυμούν να κερδίσουν ακόμη περισσότερα σε μια περίοδο κατά την οποία η κοινωνία ματώνει κυριολεκτικά.

Η νομοθεσία δίνει το δικαίωμα σε επιχειρήσεις, όπως η ΔΕΥΑΜΒ, να ακυρώσουν κάθε διαγωνισμό όπου υπάρχει έστω και η υπόνοια υιοθέτησης εναρμονισμένων τακτικών από τις τεχνικές εταιρείες. Βέβαια, εφόσον αποφασιστεί η επαναδημοπράτηση του έργου, πρέπει ο φορέας που έχει την ευθύνη για τη διαδικασία, να είναι απολύτως σίγουρος ότι θα προκύψει νέος μειοδότης με ποσοστό έκπτωσης κατά πολύ υψηλότερο από αυτό που είχε δοθεί σε πρώτη φάση. Σε κάθε περίπτωση οι ασφαλιστικές δικλείδες υπάρχουν και το δημόσιο συμφέρον μπορεί να διασφαλιστεί μόνον όμως εάν υπάρχει διάθεση για κάθετη σύγκρουση με τα οργανωμένα συμφέροντα. Το παιχνίδι που έστησαν τα προηγούμενα χρόνια κάτω από τη μύτη των δημοτικών οργανισμών ή αν θέλετε υπό την αντοχή ορισμένων πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων, πρέπει να λάβει τέλος ΤΩΡΑ. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για κερδοσκοπικές νοοτροπίες και αδιαφανείς διαδικασίες που πλήττουν ευθέως τα συμφέροντα μιας ολόκληρης πόλης, η οποία πλήρωσε πανάκριβα στο πολύ πρόσφατο παρελθόν λάθη, παραλείψεις και παραβατικές συμπεριφορές.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου