Γιώργους Λαμπράκης:Ας μάθουν από τα λάθη του παρελθόντος

γιώργους-λαμπράκηςας-μάθουν-από-τα-λά-677166

Η ώρα της δικαιοσύνης για μια σειρά υποθέσεων που απασχόλησαν την κοινή γνώμη και εξέθεσαν τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Βόλου στα μάτια των καταναλωτών της έφτασε και λίαν συντόμως αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Στην τακτική δικάσιμο που ορίστηκε για τις 16 Οκτωβρίου θα εκδικαστούν δύο υποθέσεις που χαρακτηρίστηκαν κραυγαλέα σκάνδαλα και θα κάτσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου πολιτικά πρόσωπα και υπηρεσιακά στελέχη, ολόκληρο δηλαδή το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ εκείνης της περιόδου.

Τότε ελήφθησαν αποφάσεις για την προμήθεια υλικών και την υλοποίηση παρεμβάσεων, που σύμφωνα με το πόρισμα το οποίο συνέταξαν οι δικαστικοί λειτουργοί του Εφετείου Λάρισας, ζημίωσαν την επιχείρηση ύδρευσης και ωφέλησαν τρίτα πρόσωπα, εννοώντας προφανώς τους ιδιώτες προμηθευτές. Τέσσερις πρώην δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι και υπηρεσιακά στελέχη της ΔΕΥΑΜΒ αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος διότι η οικονομική ζημιά της επιχείρησης δεν ξεπερνά τα 75.000 ευρώ, ωστόσο πρόκειται για υποθέσεις που καταδεικνύουν πολλές από τις στρεβλώσεις του συστήματος δημόσιας διοίκησης, όπου πολλές φορές οι αιρετοί ψηφίζουν αποφάσεις για θέματα που αγνοούν παντελώς ή αδιαφορούν να μάθουν, ενώ τα υπηρεσιακά στελέχη επηρεάζουν με τις προτάσεις και τις εισηγήσεις τους τις υπηρεσίες σε τέτοιο βαθμό, ώστε είναι σαν να διοικούν τους συγκεκριμένους φορείς.

Οταν προέκυψαν οι καταγγελίες, που σε ένα μήνα περίπου θα εξεταστούν στο ακροατήριο του Πρωτοδικείου Βόλου, οι καταγγέλλοντες λοιδορήθηκαν, απαξιώθηκαν, χαρακτηρίστηκαν γραφικοί, ότι εξυπηρετούν σκοπιμότητες, ενώ το κερασάκι στην τούρτα αποτελέσαν οι αγωγές και οι μηνύσεις που υπεβλήθησαν εναντίον τους, από άτομα που τώρα βρίσκονται στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Ταυτόχρονα, τα λιγοστά ΜΜΕ που ασχολήθηκαν με τις συγκεκριμένες υποθέσεις και ανέδειξαν τη σημασία τους μέσα από αλλεπάλληλα ρεπορτάζ, αντιμετωπίστηκαν με απειλητικές διαθέσεις από τους σημερινούς κατηγορούμενους, που απέστειλαν εξώδικα, προειδοποιώντας με προσφυγή στη δικαιοσύνη. Ευτυχώς για όσους δεν το έβαλαν κάτω αλλά συνέχισαν τον αγώνα τους φτάνοντας τις υποθέσεις μέχρι το τέλος, η δικαιοσύνη στάθηκε και πάλι στο ύψος των περιστάσεων, διερευνώντας εξονυχιστικά τις καταγγελίες και στέλνοντας τους εμπλεκόμενους στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Σε κάθε περίπτωση, οι δικαστές θα αποφασίσουν για την ενοχή ή την αθώωση όσων δικάζονται. Πρόκειται για γνωστά πρόσωπα στην κοινωνία του Βόλου, που ουδέποτε έδωσαν αφορμή για να αμφισβητηθεί η αξιοπιστία ή το ακέραιο του χαρακτήρα τους. Εξάλλου πολλοί εξ αυτών ήταν και εξακολουθούν να είναι αιρετοί, με συνεχή παρουσία στα κοινά της περιοχής. Οι πολίτες μπορεί να αμφισβητούν τις ικανότητες τους στην παραγωγή έργου ή στη χάραξη πολιτικής υπέρ της κοινωνίας, ωστόσο η μέχρι τώρα πορεία τους δεν έχει αφήσει την παραμικρή σκιά για εμπλοκή σε υποθέσεις αδιαφάνειας και διασπάθισης του δημοσίου χρήματος. Για αυτό και απαιτείται η ταχύτερη δυνατή έκδοση των δικαστικών αποφάσεων έτσι ώστε να απαλλαγούν των κατηγοριών όσοι είναι πραγματικά αθώοι και να τιμωρηθούν όσοι ευθύνονται για το διασυρμό μιας τεράστιας δημοτικής επιχείρησης.

Αυτή η περιπέτεια πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα προς αποφυγή για το παρόν Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ, καθώς και για όσα θα ακολουθήσουν καθώς δεν υπάρχουν περιθώρια για νέες παρεκτροπές. Η οικονομική συγκυρία είναι δραματική, οι ανάγκες των πολιτών εκρηκτικές και το έργο που καλείται να επιτελέσει μείζονος σημασίας για το κοινωνικό σύνολο. Απαιτείται λοιπόν δουλειά, σοβαρότητα και λήψη αποφάσεων με σεβασμό στο δημόσιο συμφέρον και απόλυτη τήρηση της νομιμότητας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου