Γιώργους Λαμπράκης:Ξαναβρίσκουν το βηματισμό τους…

γιώργους-λαμπράκηςξαναβρίσκουν-το-β-679213

Η εξιχνίαση και μάλιστα μέσα σε λιγότερο από 48 ώρες από την Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας, δύο υποθέσεων που συντάραξαν την κοινή γνώμη της περιοχής, αποτελεί την πιο τρανή απόδειξη ότι η υπηρεσία που βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα πριν από εννέα μήνες, ξαναβρίσκει το βηματισμό της. Η μαφιόζικη επίθεση που δέχθηκε το μεσημέρι της περασμένης Δευτέρας έξω από το κατάστημα του, ο 37χρονος πρωταθλητής του Bodybuilding προκάλεσε σοκ στην κοινωνία του Βόλου που έχει συνηθίσει να παρακολουθεί ανάλογες υποθέσεις μόνον από την τηλεόραση. Οι φερόμενοι ως δράστες, όχι μόνο συνελήφθησαν μέσα σε λίγη ώρα και ομολόγησαν την πράξη τους, αλλά οι αστυνομικοί αξιοποιώντας τα στοιχεία και τις πληροφορίες κατάφεραν να τους συνδέσουν με την ένοπλη ληστεία στα ΕΛΤΑ Νεαπόλεως, στα τέλη του περασμένου Ιούλη. Η εξέλιξη της συγκεκριμένης υπόθεσης από την ώρα της αιματηρής επίθεσης μέχρι τη στιγμή των ανακοινώσεων για τα κίνητρα των δραστών και την εμπλοκή τους σε μια ακόμη εγκληματική ενέργεια πρωτοφανούς θρασύτητας για τα δεδομένα της περιοχής μας, δείχνει ότι το δυναμικό της τοπικής αστυνομικής διεύθυνσης παραμένει σε υψηλό επίπεδο και διαθέτει ικανότητες, εμπειρία και αξιοζήλευτο βαθμό εκπαίδευσης και επιχειρησιακής ετοιμότητας.

Το στραπάτσο του περασμένου Δεκέμβρη με τη διάλυση του τμήματος Ναρκωτικών και το στήσιμο του από την αρχή με νέα πρόσωπα, αποτέλεσε ένα καίριο πλήγμα για την υπηρεσία που είδε κορυφαίους αξιωματικούς και στελέχη της να εμπλέκονται σε κατάπτυστες υποθέσεις. Όλοι αυτοί βρίσκονται στη φυλακή και περιμένουν την ετυμηγορία της δικαιοσύνης. Ακόμη και συνάδελφοι τους που έσπευσαν να τους στηρίξουν, βρέθηκαν στο μάτι το κυκλώνα και τέθηκαν σε πολύμηνες διαθεσιμότητες από το ίδιο το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας. Η αναταραχή στην αστυνομική διεύθυνση ήταν τεράστια και το κλίμα βαρύ, ιδίως σε μια κλειστή κοινωνία όπως αυτή του Βόλου όπου οι πάντες γνωρίζουν τους πάντες και οι συνέπειες από ανάλογες περιπέτειες κοστίζουν πανάκριβα.

Την ίδια στιγμή, η συνολική απαξίωση του έργου των αστυνομικών από την ίδια την πολιτεία που επέβαλε απανωτές περικοπές στις αποδοχές τους και τους άφησε «γυμνούς» σε ότι αφορά στην εκπαίδευση και τον εξοπλισμό τους, αποτέλεσε καθοριστικό παράγοντα στις τάξεις ενός κλάδου εργαζομένων με μεγάλες ιδιαιτερότητες. Ενώ δηλαδή είχαμε και στη Μαγνησία κατακόρυφη αύξηση της εγκληματικότητας εξαιτίας κυρίως των οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών, η περιοχή έπρεπε να συμβιβαστεί με την ιδέα ότι η τοπική αστυνομική διεύθυνση είχε να αντιμετωπίσει τη λαίλαπα των Μνημονίων αλλά και τα εσωτερικά της προβλήματα. Κανείς δεν αμφισβήτησε τις ικανότητες και τη διάθεση για προσφορά των απλών αστυνομικών και των στελεχών της υπηρεσίας, ωστόσο είναι πολύ δύσκολο και χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια, υπομονή και πάνω από όλα πίστη στις δυνάμεις του, ώστε να ξαναβρεί ένας φορέας με τόσο ευαίσθητο ρόλο, το βηματισμό του. Ενώ η πολιτεία εξακολουθεί να παραμένει απούσα και αναλαμβάνει μόνο υποσχέσεις για τη στήριξη του έργου του αστυνομικού, ενώ η εγκληματικότητα όχι μόνο γιγαντώνεται αλλά λαμβάνει πιο ακόμη πιο σκληρό και αδίστακτο πρόσωπο και ενώ οι πολίτες αισθάνονται απροστάτευτοι απέναντι στους κακοποιούς, η τοπική αστυνομική διεύθυνση δείχνει ότι μπορεί να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την κάθε μορφής παραβατικότητα, αφήνοντας πίσω της τις σκιές του παρελθόντος.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου