Γιώργους Λαμπράκης:Βαρόμετρο οι κινητοποιήσεις των καθηγητών

γιώργους-λαμπράκηςβαρόμετρο-οι-κινη-681100

Καζάνι που βράζει είναι ο χώρος της παιδείας και στη Μαγνησία όπου δάσκαλοι και καθηγητές ετοιμάζονται για δυναμικές κινητοποίησες, ενώ στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας άρχισαν από χθες οι απεργίες των διοικητικών υπαλλήλων. Από τις αρχές του καλοκαιριού είχαν διαφανεί οι προθέσεις του υπουργείου Παιδείας, αναφορικά στη διαχείριση του έμψυχου δυναμικού σε σχολεία και πανεπιστήμια. Οι αντιδράσεις εκπαιδευτικών και διοικητικών υπαλλήλων έρχονται σα λογική συνέχεια απέναντι σε μια πολιτική που ισοπεδώνει τις ανθρώπινες ζωές και έχει σα βασική της επιδίωξη την προστασία των δανειστών της χώρας.

Στα πανεπιστήμια οι διοικητικοί υπάλληλοι, που απειλούνται με διαθεσιμότητες και απολύσεις, ξεκίνησαν από χθες τις κινητοποιήσεις τους νεκρώνοντας τη λειτουργία των γραμματειών όλων των τμημάτων. Στα σχολεία όπου ξεκινά σήμερα η νέα χρονιά το κλίμα είναι το χειρότερο των τελευταίων 10ετιών, με τους καθηγητές να ξεκινούν από την ερχόμενη Δευτέρα πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες και τους δασκάλους να αποφασίζουν εντός της εβδομάδας για δυναμικές κινητοποιήσεις. Από ότι φαίνεται θα αποτελέσουν κενό γράμμα οι διαβεβαιώσεις του υπουργού Παιδείας για ομαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Ο κ. Αρβανιτόπουλος εφαρμόζοντας την τακτική του κοινωνικού αυτοματισμού έχει φροντίσει με δηλώσεις του να καλλιεργήσει ένα αρνητικό κλίμα σε βάρος των εκπαιδευτικών που παλεύουν για τις δουλειές και τις ζωές τους. Ωστόσο και οι ίδιοι οι καθηγητές παρείχαν αφορμές για να αμφισβητηθεί η σημασία του αγώνα τους, καθώς δε συμμετείχαν μαζικά στις κατά τόπους γενικές συνελεύσεις και επέτρεψαν σε μειοψηφίες να αποφασίσουν για τη μορφή ενός αγώνα που αν δεν οργανωθεί σωστά και δεν πλαισιωθεί απόλυτα από τα μέλη των ΕΛΜΕ, κινδυνεύει να μετατραπεί σε φιάσκο. Σε αυτή την περίπτωση τα συνδικαλιστικά όργανα του κλάδου θα απαξιωθούν και οι χιλιάδες εκπαιδευτικοί που ζουν με την αγωνία της επόμενης μέρας θα βρεθούν κυριολεκτικά ξεκρέμαστοι. Θα αποτελούσε ανέλπιστο δώρο για το υπουργείο Παιδείας, πιθανή απαξίωση της ομοσπονδίας εκπαιδευτικών από μια ενδεχόμενη αποτυχία των πενθήμερων απεργιών που ξεκινούν από Δευτέρα.

Οσο επιβάλουν οι συνθήκες τη μαζική συμμετοχή των καθηγητών στην κινητοποίηση, τόσο τους αποθαρρύνουν οι συνέπειες από αυτή την επιλογή. Για να το πούμε πιο απλά, πόσοι καθηγητές αντέχουν σήμερα να χάσουν 300 με 400 ευρώ την εβδομάδα από μια ενδεχόμενη συμμετοχή τους στις απεργιακές κινητοποιήσεις που αποφάσισε η ΟΛΜΕ; Υπάρχουν οι ψυχικές αντοχές και η ενότητα μεταξύ των εκπαιδευτικών για την πραγματοποίηση ενός αγώνα που αποτελεί την πιο σκληρή μορφή απεργίας, ενάντια σε ένα ανάλγητο υπουργείο και απέναντι σε μια κοινωνία που τα τελευταία χρόνια έχει ταλαιπωρηθεί από ανάλογες κινητοποιήσεις και έχει εξαντλήσει τα περιθώρια αντοχής της; Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα θα δοθούν λίαν συντόμως και ελπίζουμε ειλικρινά να μην επιβεβαιωθούν όσοι προβλέπουν αποτυχία του αγώνα των καθηγητών. Αν συμβεί αυτό, τότε δε θα χαθούν απλά μερικά ημερομίσθια από όσους συμμετάσχουν στις απεργίες, αλλά θα χαθούν οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών, δηλαδή ακόμη περισσότεροι καθηγητές στην ανεργία, ακόμη περισσότερες οικογένειες στην απόγνωση! Ταυτόχρονα, θα αποθαρρυνθούν οι κλάδοι των δασκαλών και των εκπαιδευτικών του ιδιωτικού τομέα, που προγραμματίζουν ανάλογες μορφές αντίδρασης ενάντια στα εκρηκτικά προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν τόσο τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία, όσο και τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια. Κατά συνέπεια οι κινητοποιήσεις των καθηγητών δεν αποτελούν απλά το κορυφαίο στοίχημα ενός κλάδου που παλεύει για την επιβίωση του αλλά θεωρούνται πραγματικό βαρόμετρο για τον πολύπαθο χώρο της παιδείας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου