Αλλαγή πορείας για τη ΔΕΥΑΜΒ…

αλλαγή-πορείας-για-τη-δευαμβ-682484

Την πρώτη σοβαρή απόπειρα της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Βόλου να αφήσει πίσω της τα προβλήματα και τις δυσάρεστες καταστάσεις που κληρονόμησε από τη περιπέτεια της ΕΡΓΗΛ, αποτελεί η χθεσινή υπογραφή των συμβάσεων με τρεις εργολήπτριες εταιρείες για την κατασκευή του έργου της αποχέτευσης στην περιοχή της Αγριάς.

Μια παρέμβαση συνολικού κόστους άνω των 12 εκατομμυρίων ευρώ -τα 1,6 προέρχονται από πόρους της ΔΕΥΑΜΒ και τα υπόλοιπα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για την Προστασία του Περιβάλλοντος και τη Αειφόρο Ανάπτυξη- που χαρακτηρίστηκε από τον δήμαρχο Βόλου και πρόεδρο της ΔΕΥΑΜΒ ως ιστορική παρέμβαση τεράστιας κλίμακας που θωρακίζει περαιτέρω τον Παγασητικό κόλπο. Το πλέον αξιοσημείωτο αυτής της διαδικασίας είναι ότι το σύνολο των μελετών εκπονήθηκε από την τεχνική υπηρεσία της επιχείρησης Ύδρευσης με αποτέλεσμα να μην επιβαρυνθεί οικονομικά η ΔΕΥΑΜΒ ούτε με ένα ευρώ. Εννοείται ότι η ίδια θα είναι η επιβλέπουσα υπηρεσία, προκειμένου να παραδοθεί εγκαίρως το έργο και εφόσον έχουν τηρηθεί όλες οι προβλέψεις της σύμβασης σχετικά με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του. Το επισημαίνουμε αυτό γιατί στην περίπτωση του έργου αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης του Βόλου από την τεχνική εταιρία ΕΡΓΗΛ, προέκυψαν παρατράγουδα που απειλούν ακόμη και την ύπαρξη της ΔΕΥΑΜΒ.

Οπως είναι γνωστό, η εταιρεία εκμεταλλευόμενη την ολιγωρία των υπηρεσιών της επιχείρησης ύδρευσης, προσέφυγε στη δικαιοσύνη και διεκδικεί αποζημίωση – μαμούθ! Εκ των υστέρων προέκυψε ότι η εταιρεία κάθε άλλο παρά ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις της αναφορικά σε μια σειρά τεχνικών προδιαγραφών που προβλέπονταν από τη σχετική σύμβαση. Δηλαδή, έπρεπε να προσφύγει η εταιρεία στα δικαστήρια ζητώντας να της επιδικαστεί ένα ποσό που μπορεί να εξοντώσει την επιχείρηση ύδρευσης, για να ελέγξουν τα αρμόδια όργανά της την ποιότητα κατασκευής ενός έργου μείζονος σημασίας για την υδροδότηση ενός πολεοδομικού συγκροτήματος 120.000 κατοίκων! Κατά τη διάρκεια κατασκευής του έργου δεν υπήρχε έλεγχος από την περιβλέπουσα αρχή; Όταν παραδόθηκε το σύνολο του φυσικού αντικειμένου, δε φρόντισαν η διοίκηση και τα διευθυντικά στελέχη να διασφαλίσουν αν το έργο που χρυσοπλήρωσε η πόλη ανταποκρίνεται στο τελικό κόστος; Παραθέτουμε αυτά τα απλά ερωτήματα δίχως να περιμένουμε απαντήσεις από τη στιγμή μάλιστα που η υπόθεση εκκρεμεί στα δικαστήρια και η παρούσα διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ έχει δείξει έμπρακτα ότι επιθυμεί να γυρίσει σελίδα και αν αφήσει πίσω της τις αμαρτίες του παρελθόντος. Το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν σαρωτικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα διοίκησης και λειτουργίας της ΔΕΥΑΜΒ όπου απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους όλοι οι διευθυντές και προϊστάμενοι τμημάτων και διευθύνσεων με σκοπό να περάσει στην κοινή γνώμη ένα ξεκάθαρο μήνυμα: «η ΔΕΥΑΜΒ αλλάζει πορεία και θα προσπαθήσει να γίνει η επιχείρηση που έχει ανάγκη ο δοκιμαζόμενος πολίτης».

Ποιος άραγε αμφισβητεί ότι παρά τη σκληρή κριτική και τις αλλεπάλληλες επιθέσεις που δέχθηκε η ΔΕΥΑΜΒ τα τελευταία χρόνια, πως η πόλη έχει ανάγκη από μια σύγχρονη, λειτουργική και πάνω από όλα διαφανή επιχείρηση ύδρευσης που θα είναι στο πλευρό του καταναλωτή παρέχοντας τους ποιοτικές υπηρεσίες σε τιμές προσαρμοσμένες απόλυτα στα δεδομένα της εποχής. Η εργολαβίες που ξεκινούν άμεσα για το αποχετευτικό δίκτυο της Αγριάς και τη σύνδεσή του με το Βιολογικό Καθαρισμό, αποτελούν μιας πρώτης τάξης ευκαιρία για τη διοίκηση της επιχείρησης να αποδείξει έμπρακτα ότι έχει μάθει από τα λάθη της και είναι διατεθειμένη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Χωρίς σκιές, παραλήψεις και επιλογές που θα της δώσουν τη χαριστική βολή!

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου