Η περιφέρεια αποφασίζει για το μέλλον των εμπόρων

η-περιφέρεια-αποφασίζει-για-το-μέλλον-683899

Στη διενέργεια ενός άτυπου δημοψηφίσματος προχωρά από αύριο η διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου προκειμένου να διατυπωθούν και με τον πλέον επίσημο τρόπο, οι οξύτατες αντιδράσεις των μελών του αναφορικά στη λειτουργία των εμπορικών επιχειρήσεων τις Κυριακές.

Ο σχετικός νόμος προβλέπει τη λειτουργία του συνόλου της αγοράς για επτά Κυριακές το χρόνο, ενώ ρίχνει στις κατά τόπους περιφέρειες την ευθύνη της απόφασης αναφορικά στη λειτουργία των καταστημάτων με εμβαδό έως 250 τετραγωνικά για κάποιες από τις υπόλοιπες 45 Κυριακές του χρόνου. Ο νομοθέτης σκεπτόμενος πονηρά, προβλέπει ότι σε περίπτωση που δεν αποφασίσουν οι περιφέρειες μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, τότε η λειτουργία της αγοράς τις Κυριακές απελευθερώνεται και κανείς δε θα μπορεί πλέον να εμποδίσει τις μεγάλες πολυεθνικές που είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι πιέζουν με κάθε τρόπο έτσι ώστε να πετύχουν το σκοπό τους. Ο ρόλος των περιφερειών σε αυτή τη διαδικασία είναι εξαιρετικά σημαντικός, καθώς από την απόφασή τους θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό το μέλλον ενός κλάδου που κάθε ημέρα μετρά και νέες απώλειες. Οι έμποροι από την πλευρά τους βάζουν στο παιχνίδι έστω και καθυστερημένα, το σύνολο των συναδέλφων τους που όπως εκτιμούν είναι κάθετα αντίθετοι στη λειτουργία της αγοράς τις Κυριακές. Τόσο καιρό οι αντιδράσεις εκφράζονταν μέσα από τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους του κλάδου. Τώρα όμως ήρθε η ώρα της πλειοψηφίας να τοποθετηθεί σε ένα θέμα που καίει, στην κυριολεξία. Διότι σε διαφορετικό επίπεδο θα συζητήσει το κάθε διοικητικό συμβούλιο με τον αντιπεριφερειάρχη της περιοχής του αν προσκομίσει και μια στοίβα υπογραφών ενάντια στο νόμο του υπουργείου.

Οι κατά τόπους περιφέρειες είναι υποχρεωμένες να αποφασίσουν λαμβάνοντας υπόψιν τα δεδομένα της αγοράς, δηλαδή τις θέσεις των εμπόρων από τη μία και τις απόψεις των καταναλωτών από την άλλη. Στην προκειμένη περίπτωση ο εμπορικός κόσμος έχει εκφραστεί ενάντια σε ένα μέτρο που χαρακτηρίζεται σα «Δούρειος Ίππος» των πολυκαταστημάτων. Τα τελευταία δεν αρκούνται στο τεράστιο μερίδιο της αγοράς που ήδη ελέγχουν, αλλά έχουν βάλει στο μάτι τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις επιδιώκοντας τον αφανισμό τους. Η απουσία κάθε μορφής ανταγωνισμού θα τους ανοίξει διάπλατα το δρόμο για την απόλυτη επικράτηση τους στην εγχώρια αγορά που έτσι κι αλλιώς στερείται ισχυρών αντιστάσεων και αγνοεί τις έννοιες του ελέγχου και των κανόνων. Είναι λοιπόν στο χέρι των εμπόρων μέσα από το ιδιότυπο δημοψήφισμα που ξεκινά αύριο, να διατυπώσουν ξεκάθαρα την άποψη τους ενάντια στη λειτουργία της αγοράς τις Κυριακές. Έτσι θα οπλίσουν τους εκπροσώπους τους με ένα πανίσχυρο επιχείρημα που δύσκολα θα αγνοήσουν οι αιρετοί της περιφέρειας.

Ολο αυτό το διάστημα η συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων εμπόρων έχει ταχθεί κατά της επταήμερης λειτουργία της αγοράς, παραθέτοντας επιχειρήματα και στοιχεία που ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει. Ακόμα και στη θερινή περίοδο των εκπτώσεων που συνέπεσε με την κορύφωση της τουριστικής κίνησης, εμπορικές αγορές σαν αυτή του Βόλου κάθε άλλο παρά πήραν «ανάσες». Το αντίθετο μάλιστα. Η έλλειψη ρευστότητας και η αδυναμία των καταναλωτών να αγοράσουν ακόμη και τα στοιχειώδη, βύθισε περισσότερο έναν κλάδο που μετρά ασύλληπτες απώλειες από τότε που ξεκίνησε το δράμα της οικονομικής κρίσης. Κατά συνέπεια, μέτρα όπως η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές μόνο με καχυποψία μπορούν να αντιμετωπιστούν, ενώ κάποιοι πιο υποψιασμένοι θεωρούν ότι αυτοί που έλαβαν την επίμαχη απόφαση σκοπεύουν να βγάλουν από τη μέση την περίφημη «ραχοκοκαλιά» της ελληνικής οικονομίας μια και καλή. Τελευταία τους ελπίδα, οι κατά τόπους περιφέρειες και η στάση που θα τηρήσουν.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου