Ρευματοκλοπές με παρασκήνιο…

ρευματοκλοπές-με-παρασκήνιο-686419

Δεν αδιαφορούν μόνο για την προσωπική και επαγγελματική τους υπόληψη, αλλά και για την ασφάλεια των εργαζομένων που απασχολούν καθώς επίσης και των ίδιων των πελατών τους. Ο λόγος για τους επαγγελματίες στο χώρο της εστίασης, κυρίως, που έχουν αναγάγει τη ρευματοκλοπή σε επιστήμη και εξαπατούν τη ΔΕΗ, τους συναδέλφους τους και το σύνολο των καταναλωτών συστηματικά. Το πρόσφατο περιστατικό επαγγελματία που συνελήφθη μετά από έλεγχο τεχνικού κλιμακίου της τοπικής ΔΕΔΔΗΕ να έχει «πειράξει» το μετρητή του ηλεκτρικού ρεύματος και να καταναλώνει δωρεάν τα 2/3 των αναγκών του καταστήματός του, αποτελεί επιβεβαίωση μιας νοσηρής κατάστασης που έχει γίνει επικίνδυνη μόδα το τελευταίο διάστημα.

Είναι γνωστό ότι οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος έχουν πληγεί ιδιαιτέρως από τις συνέπειες της οικονομική κρίσης και έχουν δει τους τζίρους των καταστημάτων τους να κατρακυλούν στα τάρταρα. Την ίδια στιγμή τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος εξακολουθούν να τραβούν την ανηφόρα, ενώ η επιβολή του χαρατσιού για τα ακίνητα έκανε ακόμη πιο τραγική την κατάσταση. Ωστόσο, αυτά τα δεδομένα δεν επιτρέπουν σε κανένα να θέτει σε άμεσο κίνδυνο ανθρώπινες ζωές από τη μία και από την άλλη να λειτουργεί παραβατικά, δημιουργώντας συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού. Γιατί ευτυχώς η πλειοψηφία των επαγγελματιών του κλάδου, όχι μόνο δεν υιοθετεί ανάλογες πρακτικές, αλλά καταδικάζει απερίφραστα όσους καταστηματάρχες κλέβουν στην ουσία το ρεύμα που απαιτείται για τη λειτουργία των επιχειρήσεων τους. Μέχρι στιγμής δεν έχει προκύψει κάποιο περιστατικό που να θέσει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Αυτοί που συλλαμβάνονται, παραπέμπονται σε τακτική δικάσιμο αφού πρώτα καταβάλουν στη ΔΕΗ την αξία του ρεύματος που έχουν υποκλέψει. Ο διασυρμός από την εμπλοκή σε μια τέτοια περιπέτεια και οι ποινικές κυρώσεις της δικαιοσύνης είναι οι συνέπειες για τους παρανομούνες που μέχρι να πιαστούν (εάν γίνει ποτέ αυτό), έχουν κερδίσει τεράστια ποσά. Απαιτούνται περισσότεροι και εντατικότεροι έλεγχοι από τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ και ποιο αυστηρές ποινές από τη δικαιοσύνη, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το φαινόμενο, που σε τελική ανάλυση πλήττει ευθέως το σύνολο των καταναλωτών οι οποίοι ματώνουν κυριολεκτικά κάθε δίμηνο για να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους.

Το Επιμελητήριο από την πλευρά του, όπου ανήκουν όλοι αυτοί οι κακοί επαγγελματίες, πρέπει να περάσει από την καταδίκη τέτοιων φαινομένων στην ανάληψη ουσιαστικών δράσεων για την αποτροπή τους. Η ενημέρωση των μελών του για τις συνέπειες από την υιοθέτηση ανάλογων πρακτικών θα αποτελούσε μια καλή αρχή. Βέβαια ο ρόλος του μπορεί να θεωρηθεί έως ένα βαθμό σουρεαλιστικός, καθώς υπάρχουν καταγγελίες για εμπλοκή επιμελητηριακών στελεχών σε υποθέσεις ρευματοκλοπής. Μάλιστα μια από αυτές τις υποθέσεις θα εκδικαστεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Σε κάθε περίπτωση η δικαιοσύνη θα αποφανθεί για την καταδίκη ή την αθώωση των εμπλεκομένων, ωστόσο η εικόνα που σχηματίζουν τα μέλη του φορέα είναι η χειρότερη δυνατή, καθώς διαπιστώνουν ότι οι υποτιθέμενοι θεματοφύλακες της νομιμότητας σε ζητήματα επιχειρηματικότητας και τήρησης της επιμελητηριακής νομοθεσίας, εμφανίζονται ως εμπλεκόμενοι σε ανάλογες υποθέσεις. Δυστυχώς και αυτό το φαινόμενο αποτελεί ένα ακόμη δείγμα της βαθιάς κρίσης από την οποία διέρχεται το τοπικό Επιμελητήριο, που τόσους μήνες παραμένει εγκλωβισμένο σε ένα φαύλο κύκλο εσωστρέφειας και συντροφικών μαχαιρωμάτων. Τελικά, μάλλον ματαιοπονούν όσοι περιμένουν να αναλάβει ένας φορέας που υφίσταται μόνο θεωρητικά, ουσιαστικές πρωτοβουλίες για την προστασία των μελών του από επιλογές που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο ακόμη και την ίδια τους τη ζωή.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου