Γιώργους Λαμπράκης:Λίγο πριν το γκρεμό η Δημόσια Εκπαίδευση

γιώργους-λαμπράκηςλίγο-πριν-το-γκρεμ-689320

Οι εφιαλτικές συνέπειες των αποφάσεων του υπουργείου Παιδείας αναφορικά στην κατάργηση βασικών ειδικοτήτων της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και η υλοποίηση του προγράμματος διαθεσιμοτήτων, όπου εντάχθηκαν χιλιάδες καθηγητές, αρχίζουν σιγά-σιγά να φαίνονται.

Την επόμενη εβδομάδα αρχίζει η νέα σχολική χρονιά και οι ελλείψεις σε θέσεις εκπαιδευτικών είναι κάτι παραπάνω από εκρηκτικές. Αβεβαιότητα, παντελής απουσία οργάνωσης και σχεδιασμού, μα πάνω από όλα αγωνία για το αύριο καθηγητών και μαθητών, συνθέτουν ένα εξαιρετικά αρνητικό κλίμα στο σύνολο σχεδόν των σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νομού. Χειρότερη είναι η εικόνα στα Επαγγελματικά Λύκεια όπου καταργήθηκαν τον περασμένο Ιούνιο οι βασικές ειδικότητες και πλέον τίθεται εν αμφιβόλω τόσο το εργασιακό μέλλον δεκάδων καθηγητών καθώς και ο προγραμματισμός χιλιάδων μαθητών που αλλιώς είχαν σχεδιάσει τον επαγγελματικό τους προσανατολισμό και αλλιώς τους προκύπτει, εξαιτίας των σχεδιασμών του υπουργείου Παιδείας.

Οι υποσχέσεις του υπουργού ότι η νέα σχολική χρονιά θα ξεκινήσει χωρίς προβλήματα, μόνο ως κούφια λόγια ενός αναξιόπιστου πολιτικού μπορούν να ακουστούν. Κανείς δεν πιστεύει ότι μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη, που θα ηχήσει το πρώτο κουδούνι της φετινής σχολικής χρονιάς, θα έχουν ξεπεραστεί οι σημαντικές εκκρεμότητες με τις μετατάξεις και αποσπάσεις καθηγητών. Κυριολεκτικά απελπιστική είναι η κατάσταση στα ΕΠΑΛ όπου οι μαθητές, που φέτος θα φοιτήσουν στην δευτέρα λυκείου, διαπιστώνουν εμβρόντητοι ότι οι ειδικότητες που δήλωσαν πέρυσι δεν υφίστανται φέτος. Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί η αγωνία 10άδων καθηγητών με πτυχία και πολύτιμη εμπειρία που από τη μια στιγμή στην άλλη βρέθηκαν από τις τάξεις στο σπίτι τους, μη γνωρίζοντας τι τους επιφυλάσσει η επόμενη μέρα. Οι δεσμεύσεις ότι θα απορροφηθούν σε άλλους τομείς του δημοσίου κάθε άλλο παρά τους καθησυχάζουν καθώς αποτελεί δεδομένο ότι μέχρι το τέλος του χρόνου χιλιάδες εργαζόμενοι στο δημόσιο θα πρέπει να έχουν απολυθεί.

Ενώ λοιπόν επικρατεί αυτό το κλίμα έρχεται το υπουργείο να ανακοινώσει ριζικές αλλαγές στα γενικά λύκεια, που σύμφωνα με τους εκπροσώπους της τοπικής ΕΛΜΕ, θα οδηγήσουν σε αδιέξοδο πολλές οικογένειες οι οποίες δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να στείλουν τα παιδιά τους σε φροντιστήρια, από την πρώτη λυκείου. Αυτό σημαίνει ότι θα ενισχυθεί περαιτέρω η παραπαιδεία και θα βρεθούν εκτός εκπαιδευτικής διαδικασίας χιλιάδες μαθητές. Όμως και οι αλλαγές στην επαγγελματική εκπαίδευση αποσκοπούν στο να δημιουργήσουν στρατιές φθηνών εργαζόμενων καθώς οι τελειόφοιτοι των ΣΕΚ θα εργάζονται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις με ημερομίσθιο ύψους εννέα ευρώ, με αποτέλεσμα να προκύπτει κάθε χρόνο ένα εργατικό δυναμικό που θα επηρεάσει άμεσα το εργασιακό μέλλον χιλιάδων εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα.

Απέναντι σε αυτό το εφιαλτικό σκηνικό, η τοπική ΕΛΜΕ προσπαθεί να συντονίσει και να μαζικοποιήσει τον αγώνα της ενόψει των εξελίξεων που αναμένονται, εντός των προσεχών εβδομάδων. Αύριο πραγματοποιεί μια κρίσιμη γενική συνέλευση προκειμένου να καταλήξει σε ένα κοινά αποδεκτό πλαίσιο δράσης και να καταθέσει στη συνέχεια την απόφασή της στο γενικό συμβούλιο της ΟΛΜΕ. Τη στήριξη της κοινωνίας στο δύσκολο αγώνα που ξεκινά οσονούπω ζητούν οι συνδικαλιστές που ωστόσο δεν έχουν εξασφαλίσει ακόμη τη στήριξη του συνόλου των μελών της τοπικής ένωσης. Θυμίζουμε την ισχνή έως ανύπαρκτη συμμετοχή των καθηγητών στις κινητοποιήσεις του περασμένου διμήνου, ενάντια σε απολύσεις και διαθεσιμότητες. Ενώ το σπίτι τους είχε πάρει φωτιά κάποιοι εξακολουθούσαν να παρακολουθούν τις εξελίξεις από τον καναπέ του σαλονιού τους. Το μεγάλο ζητούμενο είναι αν θα ξυπνήσουν τώρα από το λήθαργο της απάθειας, της αδράνειας και της απραξίας. Διαφορετικά το μέλλον του κλάδου μοιάζει προδιαγεγραμμένο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου