Γιώργους Λαμπράκης:Συνευθύνη και φοροδιαφυγή

γιώργους-λαμπράκηςσυνευθύνη-και-φορ-690932

Εκκωφαντικά χτύπησε η «καμπάνα» του ΣΔΟΕ στα αυτιά ιδιοκτήτη πασίγνωστου τσιπουράδικου στην παραλία του Βόλου, που κατελήφθη να έχει υποπέσει σε σωρεία φορολογικών παραβάσεων. Η μεταμεσονύκτια έφοδος των ελεγκτών του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος αιφνιδίασε και είχε αποτελέσματα, καθώς στη συγκεκριμένη επιχείρηση δεν είχαν εκδοθεί αποδείξεις στο 1/4 των τραπεζιών. Το σφράγισμα ήταν άμεσο και ο ιδιοκτήτης με τον οποίο μιλήσαμε έδειξε να έχει αντιληφθεί το λάθος του. Βέβαια, μας είπε ότι από τη μία μπορεί να μετάνιωσε για τη μη έκδοση αποδείξεων, ωστόσο από την άλλη εκτιμά ότι δεν έχει νόημα να συνεχίσει κάποιος επαγγελματίας να είναι συνεπής και «να ρίχνει χρήματα σε ένα βαρέλι δίχως πάτο», εννοώντας προφανώς την κατάσταση των κρατικών ταμείων.

Τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία για το ύψος του δημόσιου χρέους που ξεπέρασε τα 321 δισ. ευρώ, είναι κάτι παραπάνω από αποκαλυπτικά για το αποτέλεσμα των θυσιών των φορολογούμενων τα τελευταία τρία χρόνια. Από την άλλη, η εξήγηση του υπουργείου ότι το χρέος εμφανίζεται τόσο διογκωμένο επειδή υπολογίζονται τα δισ. με τα οποία ανακεφαλαιοποιήθηκαν οι τράπεζες, είναι τουλάχιστον εξοργιστική και μπορεί να αποτελέσει ένα θαυμάσιο άλλοθι για όσους κλέβουν συστηματικά το κράτος. «Είναι δυνατόν», σκέφτονται, «να έχει επιβληθεί μια απάνθρωπη φορολογία επί δικαίων και αδικών, να έχει στεγνώσει η αγορά από ρευστό, η μία επιχείρηση να κλείνει μετά την άλλη και την ίδια στιγμή να συνεχίζουν να γεμίζουν τα χρηματοκιβώτια των τραπεζών»; Αυτός ο τρόπος σκέψης δεν είναι απλά επιζήμιος για το κράτος αλλά άκρως επικίνδυνος για την ίδια την κοινωνία. Από τη μία στερεί από το δημόσιο πολύτιμα έσοδα και από την άλλη δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων όπου άλλες είναι συνεπείς ως προς τις φορολογικές τους υποχρεώσεις και άλλες (δυστυχώς οι περισσότερες), έχουν σαν πρώτο μέλημα την απόκρυψη φόρων.

Στα μέσα του καλοκαιριού όταν ανακοινώθηκε η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, πολλοί αντέδρασαν θετικά στο συγκεκριμένο μέτρο που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μείωση των τιμών και αύξηση των δημοσίων εσόδων. Δυστυχώς ένα μήνα μετά την εφαρμογή του, τα αποτελέσματα είναι τουλάχιστον πενιχρά, καθώς ελάχιστες επιχειρήσεις έχουν μειώσει τις τιμές των προσφερόμενων προϊόντων και πολλοί επαγγελματίες εξακολουθούν να μην εκδίδουν αποδείξεις. Ιδίως στα τουριστικά μέρη όπου φαίνεται ότι ο στόχος για τα 17 εκατομμύρια των τουριστών και την εκτιμωμένη είσπραξη αρκετών δισ. που θα αυξήσουν το ΑΕΠ και θα μειώσουν την ύφεση, η φοροδιαφυγή οργιάζει και παρά τους ελέγχους του ΣΔΟΕ, η πλειοψηφία των επαγγελματιών εστίασης παραμένει θλιβερά αμετανόητη.

Το συμβάν στην παραλία του Βόλου τα μεσάνυκτα του περασμένου Σαββάτου, επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές, καθώς παρά την καταιγίδα των λουκέτων που μπήκαν σε πολλές επιχειρήσεις εστίασης κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, η λανθασμένη νοοτροπία της μη έκδοσης αποδείξεων καλά κρατεί. Οι εκπρόσωποι του κλάδου ορθώς καταδικάζουν περιπτώσεις συναδέλφων τους που πλήττουν το κύρος μιας ολόκληρης επαγγελματικής τάξης, ωστόσο αυτό δε φτάνει. Από την άλλη, δεν πρέπει να παραβλέπουμε και τις ευθύνες των καταναλωτών που είτε διστάζουν να ζητήσουν απόδειξη, είτε αδιαφορούν για το αν ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης όπου απολαμβάνουν το τσιπουράκι τους αποδίδει στο κράτος το φόρο που οι ίδιοι πληρώνουν μέσα από τις παραγγελίες τους. Μέχρι στιγμής δε φαίνεται ότι έχουμε βάλει μυαλό στον τρόπο αντιμετώπισης μιας σειράς φαινομένων που ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για το σημερινό κατάντημα της χώρας. Ίσως τελικά να είμαστε άξιοι της μοίρας μας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου