Γιώργους Λαμπράκης:Χαμόγελα ευτυχίας αλλά και αγωνία για το αύριο

γιώργους-λαμπράκηςχαμόγελα-ευτυχία-695111

Αν αναρωτιέστε πως είναι δυνατόν να αποτυπωθεί στο πρόσωπο ενός ανθρώπου όλη η ευτυχία του κόσμου τότε θα πρέπει να κοιτάξετε το πρόσωπο ενός αποφοίτου Λυκείου, ο οποίος όχι μόνο πέτυχε την είσοδό του στις πανεπιστημιακές σχολές, αλλά συγκέντρωσε εντυπωσιακό αριθμό μορίων που τον κατατάσσουν στις πρώτες θέσεις πανελλαδικά.

Και φέτος η Μαγνησία μπορεί να καμαρώνει για την πληθώρα επιτυχόντων που δεν κατάφεραν απλά να εισαχθούν σε κάποια σχολή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά έκαναν τους πάντες να τρίβουν τα μάτια τους εξαιτίας των απίστευτων βαθμολογιών τους. Τα θέματα στη φετινή δοκιμασία των πανελλαδικών ήταν ίσως τα δυσκολότερα από καταβολής θεσμού και αυτό αποτυπώνεται στην πρωτοφανή πτώση των βάσεων που υπολογίζεται κατά μέσο όρο στα 1.000 μόρια. Αυτό κάθε άλλο παρά μετριάζει την επιτυχία των εισαχθέντων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, γιατί κλήθηκαν να ανταπεξέλθουν σε συνθήκες τουλάχιστον εχθρικές.

Από την αρχή της χρονιάς δεν έλειψαν οι δυσχέρειες είτε λόγω καταλήψεων, είτε λόγω λειτουργικών προβλημάτων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, είτε λόγω ελλείψεων σε διδακτικό προσωπικό. Παράλληλα, η ανεξέλεγκτη οικονομική ύφεση και τα τεράστια αδιέξοδα των περισσοτέρων οικογενειών, έκαναν ακόμη πιο δύσκολο το έργο των παιδιών που δεν ήταν δυνατό να μην επηρεαστούν από τα βάσανα των γονιών τους. Ακόμη και την ύστατη ώρα, λίγο πριν την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων δηλαδή, οι καθηγητές τους καλλιέργησαν ένα κλίμα σύγκρουσης με την κυβέρνηση, αντιδρώντας στο σχεδιασμό για μετατάξεις, διαθεσιμότητες και απολύσεις εκπαιδευτικών, με αποτέλεσμα να μη γνωρίζει κανείς μέχρι και την παραμονή των εξετάσεων αν αυτές θα διεξαχθούν κανονικά ή όχι. Όταν δε πήραν στα χέρια τους τα θέματα των πανελλαδικών διαπίστωσαν ότι όσοι τα επέλεξαν είχαν αποφασίσει να τους κάνουν τη ζωή ακόμη πιο δύσκολη. Παρόλα αυτά τα κατάφεραν και χθες με την ανακοίνωση των βάσεων μπήκε οριστικό τέλος στη αγωνία των τελευταίων μηνών. Ο καθένας πλέον γνωρίζει σε ποια σχολή έχει πετύχει την είσοδό του και οι περισσότεροι ετοιμάζονται για την πολυθρύλητη φοιτητική ζωή.

Χωρίς να θέλουμε να μετριάσουμε τον ενθουσιασμό αυτών των παιδιών και την ευτυχία των οικογενειών τους, οφείλουμε να καταθέσουμε ορισμένες σκέψεις που σίγουρα έχουν περάσει από το μυαλό τους και πιθανότατα τους προβληματίζουν έστω και υποσυνείδητα.

Οι σχολές όπου καλούνται να εγγραφούν από την ερχόμενη εβδομάδα είναι πολύ πιθανό να είναι κλειστές επ’ αόριστον, εξαιτίας των κινητοποιήσεων των διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων που αντιδρούν στην εφαρμογή του προγράμματος διαθεσιμότητας και στα ακαδημαϊκά ιδρύματα. Εφόσον περάσει αυτό το εμπόδιο είναι πολύ πιθανό να μην μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα των σχολών τους λόγω καταλήψεων ή εξαιτίας λειτουργικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν όλα σχεδόν τα ελληνικά πανεπιστήμια. Ας μην ξεχνάμε ότι οι ελλείψεις σε διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό, σε συνδυασμό με τα εκρηκτικά προβλήματα σε υποδομές και οργάνωση, αποτελούν έναν αξεπέραστο σκόπελο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Δυσκολίες που υπήρχαν εδώ και χρόνια, έγιναν ανυπέρβλητα εμπόδια στην εποχή των Μνημονίων που οι περικοπές γίνονται οριζόντια και οι συνέπειες λαμβάνουν τη μορφή χιονοστιβάδας.

Στο βάθος όλου αυτού του σκοτεινού τούνελ καραδοκεί βέβαια το τέρας της ανεργίας και η αβεβαιότητα για το μέλλον. Αυτό είναι ίσως το χειρότερο για τους νέους που έχουν όνειρα για το αύριο και διαπιστώνουν ότι στη χώρα μας μπορούν να ζήσουν μόνο τον απόλυτο εφιάλτη. Για αυτό και πολλοί από τους φετινούς επιτυχόντες σκέφτονται σοβαρά να βάλουν στις αποσκευές του και το διαβατήριό τους, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή σε χώρες μακρινές…

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου