Γιώργους Λαμπράκης:Αχτίδα αισιοδοξίας, αν το επιτρέψει η τρόικα

γιώργους-λαμπράκηςαχτίδα-αισιοδοξί-696727

Για τον πιο δύσκολο χειμώνα της ιστορίας της ετοιμάζεται η εμπορική αγορά του Βόλου. Νέα λουκέτα, και επιπλέον χαμένες θέσεις εργασίας βρίσκονται προ των πυλών, με δεδομένη την εικόνα της αγοράς που στενάζει υπό το βάρος της βαθιάς οικονομικής ύφεσης, της εξοντωτικής φορολογίας και της παντελούς απουσίας αγοραστικού ενδιαφέροντος.

Τα χαράτσια και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές πέφτουν βροχή σε έναν κλάδο που δοκιμάζεται εδώ και μια πενταετία και έχει δει το τζίρο του να μειώνεται έως και 60%. Ούτε και την τρέχουσα περίοδο των εκπτώσεων χαμογέλασε η αγορά, αντίθετα οι εισπράξεις της πλειοψηφίας των εμπόρων σημείωσαν νέα κάθετη πτώση. Την ίδια στιγμή, χιλιάδες καταστηματάρχες βρίσκονται αντιμέτωποι με τον ασφαλιστικό τους φορέα που τους απειλεί με κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων σε περίπτωση που δεν τακτοποιήσουν τις ληξιπρόθεσμες εισφορές τους. Δηλαδή, δε φτάνει που οι περισσότεροι έμποροι είναι ανασφάλιστοι απειλούνται και με κατασχέσεις, γεγονός που καταδεικνύει με τον πλέον τραγικό τρόπο πόσο αποκομμένοι από την πραγματικότητα είναι όσοι λαμβάνουν αποφάσεις που μας αφορούν άμεσα.

Μοναδική αχτίδα αισιοδοξίας σε όλο αυτό το ατέρμονο τούνελ των προβλημάτων είναι το αποτέλεσμα της πρόσφατης συνάντησης στην Αθήνα των εκπροσώπων του εμπορικού συλλόγου Βόλου με το προεδρείο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, όπου έγινε γνωστό ότι οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας βλέπουν θετικά το πλαίσιο προτάσεων του κλάδου για έξοδο από το σημερινό τέλμα με τον ΟΑΕΕ. Οι προτάσεις που υποβλήθηκαν είναι απολύτως λογικές και άμεσα υλοποιήσιμες, ενώ δε θα επιβαρύνουν οικονομικά τον ασφαλιστικό φορέα των ελευθέρων επαγγελματιών. Συγκεκριμένα, προβλέπεται πάγωμα οφειλών και αγορά των ενσήμων που δεν είναι δυνατόν να πληρωθούν αυτό το διάστημα, όταν ο ενδιαφερόμενος φτάσει σε ηλικία συνταξιοδότησης. Αν είναι σε θέση να αγοράσει τα ένσημα που του λείπουν έχει καλώς, διαφορετικά θα μειωθεί αναλόγως η σύνταξή του. Επιπρόσθετα, προτείνεται να δοθεί η δυνατότητα στους ασφαλισμένους επαγγελματίες να περάσουν σε χαμηλότερη ασφαλιστική κατηγορία, έτσι ώστε να ελαφρυνθεί το ύψος των ασφαλιστικών τους εισφορών αυτή την περίοδο. Να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία των εμπόρων υποχρεώνεται να καταβάλει εισφορές ύψους έως και 800 ευρώ το δίμηνο, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για μια επιχείρηση με ανεξόφλητα λειτουργικά έξοδα και τεράστιες οφειλές προς την εφορία.

Το μέγεθος της ελάφρυνσης για τον κάθε καταστηματάρχη μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτό αν υιοθετηθούν οι παραπάνω προτάσεις και απαλλαγούν από το βραχνά των ασφαλιστικών εισφορών χιλιάδες επιχειρήσεις που βρίσκονται σε πραγματικό αδιέξοδο. Δυστυχώς, και σε αυτή τη περίπτωση δεν εξαρτάται από την ελληνική κυβέρνηση αν θα γίνει αποδεκτό το πλαίσιο προτάσεων της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, καθώς οι τροϊκανοί θα πρέπει να πειστούν από το οικονομικό επιτελείο και στη συνέχεια να ανάψουν το πράσινο φως. Αν όλα εξελιχθούν ομαλά και δεχθεί η Τρόικα αυτές τις αλλαγές, ίσως και να υπάρξει ελπίδα για την ημιθανή εμπορική αγορά. Διαφορετικά, το τέλος δε θα αργήσει να έρθει και οι συνέπειες θα είναι ανυπολόγιστες για το σύνολο της οικονομίας. Ένας κλάδος που δοκιμάζεται εδώ και χρόνια και έχει υποστεί αλλεπάλληλα χτυπήματα από την ανεξέλεγκτη οικονομική ύφεση, χρειάζεται μια ανάσα, μια πνοή αισιοδοξίας. Οι συναρμόδιοι υπουργοί που τόσο καιρό διαγωνίζονται για το ποιος θα κάνει τη μεγαλύτερη υπόκλιση στους δανειστές, έχουν τη ευκαιρία να αποδείξουν ότι μπορούν και να διαπραγματεύονται εκτός από το να υποχωρούν και να δέχονται αδιαμαρτύρητα αποφάσεις και μέτρα που σκοτώνουν την ελληνική κοινωνία!

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου