Γιώργους Λαμπράκης:Μπλακ άουτ και στα πανεπιστήμια

γιώργους-λαμπράκηςμπλακ-άουτ-και-στα-698278

Στο εκρηκτικό κλίμα που υπάρχει στο χώρο της εκπαίδευσης, όπου οι καθηγητές ετοιμάζονται για δυναμικές κινητοποιήσεις διαρκείας, έρχονται να προστεθούν και οι διοικητικοί υπάλληλοι των πανεπιστημίων που βρέθηκαν με τη σειρά τους στο στόχαστρο του υπουργείου Παιδείας.

Το τελευταίο, τους έχει εντάξει στο πρόγραμμα διαθεσιμότητας, που αν εφαρμοστεί θα στείλει στα σπίτια τους 100άδες εργαζόμενους στις διοικητικές υπηρεσίες των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Υπολογίζεται ότι στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και συγκεκριμένα στις υπηρεσίες του Βόλου, όπου λειτουργούν και οι περισσότερες σχολές, θα βγουν σε διαθεσιμότητα περισσότεροι από 70 διοικητικοί υπάλληλοι. Άνθρωποι με εμπειρία, πτυχία, ικανότητες μα πάνω από όλα με τεράστιες οικογενειακές υποχρεώσεις. «Όχι μόνο δεν υπάρχουν περιθώρια να χαθεί ούτε μια θέση διοικητικού υπαλλήλου, αλλά τα υφιστάμενα κενά δημιουργούν έτσι κι αλλιώς σοβαρό λειτουργικό πρόβλημα στις σχολές και τα τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας», ξεκαθαρίζουν οι εκπρόσωποι του τοπικού συλλόγου που χαρακτηρίζουν αιτία πολέμου το πρόγραμμα διαθεσιμοτήτων στα πανεπιστήμια και ετοιμάζονται να απαντήσουν αναλόγως. Δεν αποκλείεται να προχωρήσουν, ακόμη και από την ερχόμενη Δευτέρα, σε δυναμικές κινητοποιήσεις μπλοκάροντας τις γραμματείες των τμημάτων και εμποδίζοντας στην ουσία τις νέες εγγραφές φοιτητών. Μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελούσε καίριο πλήγμα στο τοπικό πανεπιστημιακό ίδρυμα που φέτος θα φιλοξενήσει σχεδόν 5.000 περισσότερους φοιτητές.

Κατά συνέπεια, η νέα ακαδημαϊκή χρονιά ξεκινά με τις χειρότερες δυνατές προϋποθέσεις σε ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα που την τελευταία διετία κάλυπτε οριακά τις λειτουργικές του ανάγκες και κινδύνεψε ουκ ολίγες φορές να βάλει λουκέτο, λόγω ελλείψεις πόρων και μη εξόφλησης των οικονομικών του υποχρεώσεων σε οργανισμούς κοινής ωφέλειας. Η υποστελέχωση των υπηρεσιών του, τα τεράστια κενά σε διδακτικό και επιστημονικό προσωπικό, η υποχρηματοδότηση και η εκτός ελέγχου κατάσταση με τις φοιτητικές μειοψηφίες που απέκλειαν για μεγάλα χρονικά διαστήματα ολόκληρα τμήματα και σχολές, αποτελούν τις μεγάλες πληγές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ένα ακαδημαϊκό ίδρυμα που ήταν και παρά τα προβλήματα εξακολουθεί να παραμένει, ένα από τα δημοφιλέστερα πανεπιστήμια της χώρας, μπαίνει σε νέες περιπέτειες λόγω της εμμονής των κυβερνητικών στελεχών και των τροϊκανών καθοδηγητών τους να περικόψουν και άλλες δαπάνες από τη δημόσια εκπαίδευση. Μαζί με την υγεία και την τοπική αυτοδιοίκηση, είναι οι τομείς του δημοσίου που υπέστησαν τις πλέον δυσμενείς συνέπειες των Μνημονίων. Ωστόσο, ορισμένοι που οραματίζονται -υποτίθεται- μια δημόσια εκπαίδευση χωρίς περιττές σπατάλες και καλύτερη οργάνωση, ετοιμάζονται να δώσουν στα πανεπιστήμια ένα ακόμη καίριο πλήγμα, θέτοντας σε διαθεσιμότητα 100άδες διοικητικούς υπαλλήλους.

Για προσπάθεια περαιτέρω υποβάθμισης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, προκειμένου να παραδοθεί στη συνέχεια στους ιδιώτες, κάνουν λόγο οι εκπρόσωποι του κλάδου και μάλλον δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα αυτή η εκτίμηση. Εδώ και αρκετά χρόνια οι ιδιωτικές εταιρείες εισχώρησαν στα πανεπιστήμια, πρώτα αναλαμβάνοντας τη φύλαξη, στη συνέχεια τη σίτιση και ακολούθως την καθαριότητα των ιδρυμάτων. Τα αποτελέσματα και στους τρεις αυτούς τομείς είναι από απειροελάχιστα έως ανύπαρκτα, ωστόσο ο σχεδιασμός για την ολική απαξίωση των πανεπιστημίων και το ξεπούλημα τους, στη συνέχεια, στα ιδιωτικά συμφέροντα προχωρά ακάθεκτος. Εκτός και αν κινητοποιήσεις όπως αυτές που θα ξεκινήσουν σύντομα οι διοικητικοί υπάλληλοι, τύχουν της απόλυτης στήριξης της υπνωτισμένης ελληνικής κοινωνίας. Τα περιθώρια έχουν στενέψει επικίνδυνα. Οι πανεπιστημιακές σχολές απειλούνται με γενικό μπλακ άουτ από τους διοικητικούς, οι οποίοι προσπαθούν να αποτρέψουν έναν σχεδιασμό που θα οδηγήσει την τριτοβάθμια εκπαίδευση σε κώμα!

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου