Γιώργους Λαμπράκης:Επαγγελματίες και καταναλωτές δίνουν εξετάσεις

γιώργους-λαμπράκηςεπαγγελματίες-κα-721092

Σαν την πρώτη και τελευταία ευκαιρία της για τόνωση της αγοραστικής κίνησης με ταυτόχρονη πάταξη των φαινομένων φοροδιαφυγής, πρέπει να αντιμετωπίσει η αγορά την απόφαση για μείωση του ΦΠΑ στο 13%. Πρόκειται σαφώς για ένα δώρο της Τρόικας και όχι για κάποια νίκη του υπουργείου Οικονομικών που απέτυχε παταγωδώς σε όποια διαπραγμάτευση προηγήθηκε. Αυτή τη φορά οι δανειστές μάς έκαναν τη χάρη να μειωθεί, δοκιμαστικά μέχρι το τέλος του χρόνου, ο συγκεκριμένος συντελεστής θέτοντας, αν θέλετε, καταστηματάρχες και καταναλωτές υπό μια άτυπη δοκιμασία που αν την κερδίσουμε τότε αλλάζουν πολλά από τα σημερινά δεδομένα. Διότι έτσι θα αποδειχθεί ότι οι ανάλγητες κυβερνητικές αποφάσεις, καθ’ υπόδειξη των τροϊκανών, ευθύνονται για την κάθετη πτώση στον τζίρο των καταστημάτων και τα χιλιάδες λουκέτα της τελευταίας διετίας. Στο ίδιο χρονικό διάστημα τα έσοδα του κράτους κατακρημνίστηκαν καθώς η μείωση του τζίρου οδήγησε σε μη απόδοση φόρων.

Τώρα η αγορά έχει την ευκαιρία να αποδείξει ότι οι κραυγές αγωνίας του προηγούμενου διαστήματος για το αδιέξοδο των επιχειρήσεων εστίασης, είχαν βάση και πως ο αυξημένος ΦΠΑ ήταν η αιτία όλων των δεινών. Τι συνέβαινε από τότε που αυξήθηκε ο συντελεστής στο 23%; Ένα άθλιο αλησβερήσι μεταξύ επαγγελματιών και των πελατών τους για τη χορήγηση αποδείξεων, ενώ σε πολλές επιχειρήσεις του κλάδου η λέξη απόδειξη είχε απαλειφθεί από το λεξιλόγιο των καταστηματαρχών. Έτσι και το κράτος έχανε έσοδα και η κατανάλωση βούλιαξε έως και 40%.

Η απόφαση για μείωση του ΦΠΑ, που σημαίνει πρακτικά ότι από την 1η Αυγούστου όλα τα προσφερόμενα είδη θα πρέπει να πωλούνται 10% φθηνότερα, κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση αν και θα εφαρμοστεί στο τέλος της φετινής καλοκαιρινής περιόδου. Παρόλα αυτά δημιούργησε ήδη ένα θετικό κλίμα στην αγορά και άρχισε να καλλιεργεί προσδοκίες ότι θα αυξηθεί η κατανάλωση λόγω και του χρονικού διαστήματος κατά το οποίο θα τεθεί σε ισχύ το μέτρο. Η υποχρέωση των καταστηματαρχών να μειώσουν τις τιμές καθώς και να χορηγούν ανελλιπώς αποδείξεις στους πελάτες τους είναι αυτονόητη. Το ίδιο και η υποχρέωση των πελατών να ζητούν απόδειξη και να καταγγέλλουν στις αρμόδιες υπηρεσίες όποιον «κακό» επαγγελματία.

Η λήψη της απόφασης για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση είναι η πρώτη καλή είδηση μετά από τρία τουλάχιστον χρόνια οδυνηρών μέτρων. Όλο αυτό το διάστημα η αγορά γονάτισε ακολουθώντας τη μοίρα των περισσοτέρων νοικοκυριών. Αυτό είναι και το μεγαλύτερο εμπόδιο προκειμένου να αποδώσει το μέτρο και βγουν κερδισμένοι, και οι επαγγελματίες και οι καταναλωτές και το κράτος. Γιατί αν αδυνατούν οι περισσότερες οικογένειες να καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες τους, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ξοδέψουν ούτε ένα ευρώ για διασκέδαση. Οι συνθήκες ήταν και παραμένουν τραγικές, ενώ μετά τις απολύσεις που έρχονται στο δημόσιο, το κλίμα θα χειροτερέψει περαιτέρω.

Η αγορά χρειάζεται μέτρα ουσιαστικής στήριξης όπως η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. Ταυτόχρονα όμως απαιτούνται γενναίες αποφάσεις για τη συνολική αναζωογόνηση της οικονομίας. Σε μια κοινωνία που αργοπεθάνει μέρα με τη μέρα, όσο ελκυστικές και αν γίνουν οι τιμές στην εστίαση, ελάχιστοι θα είναι εκείνοι που θα περάσουν το κατώφλι των συγκεκριμένων επιχειρήσεων.

Ανεξάρτητα πάντως από το γενικότερο κλίμα, δίδεται η δυνατότητα στην αγορά να αποδείξει ότι έμαθε από τα λάθη της και πως είναι διατεθειμένη να επιδείξει ωριμότητα και υπευθυνότητα. Αν και σε αυτή την περίπτωση τα κάνουμε θάλασσα, τότε θα είμαστε άξιοι της τραγικής μοίρας μας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου