Γιώργους Λαμπράκης:Δανειολήπτες σε απόγνωση

γιώργους-λαμπράκηςδανειολήπτες-σε-α-723407

Στα νέα δεδομένα που δημιουργούν οι νόμοι για τις ρυθμίσεις δανείων των 100άδων χιλιάδων υπερχρεωμένων νοικοκυριών, προσαρμόζονται οι ενώσεις καταναλωτών ανά την Ελλάδα σε μια προσπάθεια να αναχαιτιστεί το κύμα των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών που όλοι βλέπουν ότι έρχεται από τις αρχές του νέου χρόνου. Η Ένωση Καταναλωτών Βόλου, που τα τελευταία δύο χρόνια έχει προσφέρει τις υπηρεσίες της σε τουλάχιστον 4.000 δανειολήπτες, παρέχοντάς τους νομικές συμβουλές και εκπροσώπηση στην εκδίκαση υποθέσεών τους, διευρύνει το φάσμα των δραστηριοτήτων της και καλύπτει πλέον το σύνολο των περιπτώσεων, είτε πρόκειται για ενυπόθηκα δάνεια, είτε για υπερχρεωμένα νοικοκυριά που βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο.

Σε τοπικό επίπεδο η δράση της ένωσης είχε στην κυριολεξία ευεργετικές συνέπειες για 100άδες δανειολήπτες, που όχι μόνο εκπροσωπήθηκαν νομικά εντελώς δωρεάν, αλλά είδαν τα χρέη τους να μειώνονται σε εντυπωσιακό βαθμό έπειτα από σχετικές δικαστικές αποφάσεις. Πλέον μπορούν να ζητήσουν τη νομική συνδρομή της ένωσης καταναλωτών και οι έμποροι που μέχρι πρότινος ήταν στο περιθώριο. Οι συγκεκριμένοι επαγγελματίες βρίσκονται στη χειρότερη μοίρα από τους υπόλοιπους δανειολήπτες καθώς δεν κινδυνεύουν να χάσουν μόνο τα σπίτια τους από ενδεχόμενες κατασχέσεις αλλά και τις επιχειρήσεις τους. Δυστυχώς δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις επαγγελματιών που μπροστά στο αδιέξοδο του τραπεζικού δανεισμού και των συνεπειών από την αδυναμία καταβολής των οφειλών τους, οδηγήθηκαν σε πράξεις απελπισίας. Στο εξής θα μπορούν να λαμβάνουν νομικές συμβουλές και αν χρειαστεί θα εκπροσωπούνται από τους δικηγόρους της ένωσης στις δικαστικές αίθουσες. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία είναι καθοριστικής σημασίας για μεγάλο αριθμό επαγγελματιών που βλέπουν το έδαφος να χάνεται κάτω από τα πόδια τους.

Οι βίαιες ανατροπές των τελευταίων τριών ετών σε όλα τα επίπεδα της οικονομικής ζωής επέφεραν δραματικές αλλαγές στο βιοτικό μας επίπεδο και οδήγησαν χιλιάδες οικογένειες και επιχειρήσεις σε πραγματικό αδιέξοδο. Από τη μια στιγμή στην άλλη άνθρωποι που ήταν απολύτως συνεπείς ως προς τις υποχρεώσεις τους σε τράπεζες και όχι μόνο, άρχισαν να καθυστερούν να αποπληρώνουν τις δόσεις των δανείων τους και από ένα σημείο και μετά δήλωσαν πλήρη αδυναμία. Βρέθηκαν δηλαδή σε κατάσταση στάσης πληρωμών, όπως άλλωστε και το ελληνικό το κράτος.

Οταν κάποιος αντιμετωπίζει το δίλημμα, να πληρώσει τη δόση της τράπεζας ή να αγοράσει τρόφιμα για την οικογένεια του, προφανώς και θα επιλέξει το δεύτερο. Εξάλλου σε κανένα δεν αρέσει να χρωστά και να τον βομβαρδίζουν με απειλητικά τηλεφωνήματα για να τακτοποιήσει τις υποχρεώσεις τους. Όλοι όσοι βρίσκονται αυτό το διάστημα σε ανάλογη κατάσταση, πληρώνουν το τίμημα της οικονομικής κρίσης και των συνεπειών της σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Και αν ο εργαζόμενος του δημοσίου γνωρίζει ότι στο τέλος του μήνα θα πληρωθεί, έστω τον κουτσουρεμένο του μισθό, ο συνάδελφός του στον ιδιωτικό τομέα δεν γνωρίζει καν πότε και αν θα πληρωθεί. Μέχρι στιγμής το σύνολο των δανειοληπτών που οφείλουν στις τράπεζες για την αγορά πρώτης κατοικίας, προστατεύονται από το νόμο Κατσέλη, ο οποίος έχει παγώσει τους πλειστηριασμούς μέχρι το τέλος της τρέχουσας χρονιάς. Από τον Ιανουάριο του 2014 ουδείς γνωρίζει ποιο είναι το καθεστώς που θα διαμορφωθεί, καθώς ήδη οι Τροϊκανοί πιέζουν για άρση του επίμαχου νόμου. Αν τελικά επιβεβαιωθούν αυτές οι πληροφορίες, η χώρα μας θα ζήσει απερίγραπτες στιγμές και είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν οι ενώσεις καταναλωτών θα μπορούν να προφυλάξουν τους δανειολήπτες από τις ορέξεις των τραπεζιτών, που ενώ φόρτωσαν στο δημόσιο χρέος της απώλειες τους από το κούρεμα των ομολόγων και την ανακεφαλαιοποίηση, ακονίζουν τα νύχια τους ώστε να αρπάξουν τα σπίτια του κοσμάκη.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου