Γιώργους Λαμπράκης: Η θλιβερή μοίρα των τουριστικών φιλέτων

γιώργους-λαμπράκης-η-θλιβερή-μοίρα-τω-724612

Την παρέμβαση των αρμόδιων υγειονομικών αρχών πρέπει να προκαλέσει η τραγική κατάσταση στη δημοτικής πλαζ των Αλυκών, όπου το πρόβλημα των σκουπιδιών και η εγκατάλειψη έχουν λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Περισσότερο χωματερή και λιγότερο ακτή κολύμβησης θυμίζει σήμερα η πλαζ. Περισσότερο σε εστία μόλυνσης και λιγότερο σε παραλία όπου συχνάζουν σε καθημερινή βάση χιλιάδες πολίτες παραπέμπει η εικόνα της άλλοτε εντυπωσιακής δημοτικής πλαζ.

Από την αρχή της φετινής καλοκαιρινής περιόδου δεν έχει καθαριστεί, ούτε στον ελάχιστο βαθμό, με την πρόφαση της αναμενόμενης επένδυσης που μπορεί να συμφωνήθηκε στα χαρτιά αλλά επί της ουσίας δεν υπάρχει τίποτα χειροπιαστό. Εχουν περάσει δύο ολόκληροι μήνες από την επιτυχή διενέργεια του τρίτου κατά σειρά διαγωνισμού για την παραχώρησης της πλαζ και ακόμη δεν έχει μπει ούτε νέα ένα καρφί στις ρημαγμένες και λεηλατημένες υποδομές. Σε ορισμένα σημεία σιχαίνεσαι και να πατήσεις, πολύ δε περισσότερο να αφήσεις τα πράγματα σου και να κολυμπήσεις. Αν δε ληφθούν άμεσα μέτρα για τον στοιχειώδη έστω καθαρισμό της παραλίας θα προκύψουν ζητήματα δημόσιας υγείας και τότε θα είναι πολύ αργά.

Το φετινό καλοκαίρι που οι περισσότερες οικογένειες αντιμετωπίζουν τεράστια οικονομικά προβλήματα και η επιλογή κοντινών παραλίων για λίγες ανάσες δροσιάς αποτελεί μονόδρομο, ακτές όπως η συγκεκριμένη θα έπρεπε να βρίσκονται σε άριστη κατάσταση και όχι να εμφανίζουν τη σημερινή ντροπιαστική εικόνα. Καλός είναι ο επενδυτής και από ότι ακούγεται διαθέτει την κατάλληλη εμπειρία για να μετατρέψει την πλαζ των Αλυκών σε πόλο έλξης επισκεπτών, ωστόσο τα όσα σκέφτεται να υλοποιήσει αργούν να γίνουν πράξη και στο μεταξύ οι Βολιώτες βλέπουν ένα στολίδι να έχει μετατραπεί σε χωματερή.

Οι γνωστές γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που μας ταλαιπωρούν και κάνουν την καθημερινότητα μας να μοιάζει με εφιάλτη, ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση στην πλαζ των Αλυκών, όπου ενώ έχει υπογραφεί εδώ και σχεδόν 15 ημέρες η σχετική συμφωνία μεταξύ του δήμου και του επενδυτή δεν έχει γίνει καμία απολύτως παρέμβαση καθώς έπρεπε πρώτα να υπάρξει η σχετική έγκριση από την Περιφερειακή Διοίκηση. Φανταστείτε να επρόκειτο για κάποια περίπλοκη επένδυση και όχι για τη αξιοποίηση μιας παραλίας, όπου σχεδιάζεται να γίνουν ορισμένες ήπιες παρεμβάσεις για τη ανάπλαση και τον εκσυγχρονισμό της. Για το φετινό καλοκαίρι δεν πρέπει να περιμένουμε θαύματα καθώς είμαστε ήδη στα τέλη Ιουνίου και ακόμη δεν έχουν λυθεί στοιχειώδη ζητήματα όπως η καθαριότητα. Σε αυτό τον τομέα έπρεπε να έχει παρέμβει από καιρό η αρμόδια διεύθυνση του δήμου έστω για τον υποτυπώδη καθαρισμό και το γενικό συμμάζεμα της παραλίας. Συμφωνούμε ότι μετά την εκμίσθωση της σε ιδιώτη, δεν έχει τη σχετική αρμοδιότητα αλλά όταν πρόκειται για θέματα δημόσιας υγείας οι τύποι και το πρωτόκολλο πάνε περίπατο. Αυτό που ενδιαφέρει είναι η ουσία και το αποτέλεσμα και στην προκειμένη περίπτωση δεν υπάρχει τίποτα από τα δύο. Μια απλή επίσκεψη στην άθλια πλαζ των Αλυκών μπορεί να πείσει τους αρμοδίους της δημοτικής αρχής για την ανάγκη άμεσων παρεμβάσεων, έως ότου μας κάνει την τιμή ο ιδιώτης να εμφανιστεί και να ασχοληθεί με την επένδυση του. Αλήθεια, αυτό που συμβαίνει στη συγκεκριμένη παραλία είχαν στο μυαλό τους όσοι από το δήμο υποτίθεται πως «τρέχουν» τις διαδικασίες για την αξιοποίηση της τεράστιας και ανεκμετάλλευτης δημοτικής περιουσίας; Γιατί αν πρόκειται να αποκτήσει η περιοχή και άλλα σημεία εγκατάλειψης που θα έχουν την ταμπέλα του ακινήτου υπό ιδιωτικοποίηση, τότε νομίζουμε πως αδίκως καλλιεργούνται προσδοκίες και δημιουργούνται εντυπώσεις.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου