Γιώργους Λαμπράκης: Η φτώχεια φέρνει γκρίνια…

γιώργους-λαμπράκης-η-φτώχεια-φέρνει-γ-725084

Το πινγκ πονγκ των αρμοδιοτήτων ανάμεσα στον δήμο Βόλου και τη περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας αναφορικά στον καθαρισμό του χειμάρρου Κραυσίδωνα, αποτυπώνει με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο, αφενός το επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των κορυφαίων θεσμών της αυτοδιοίκησης και αφετέρου το αδιέξοδο που αντιμετωπίζουν από πλευράς κονδυλίων και επάρκειας προσωπικού. Εδώ και μέρες η τοπική κοινή γνώμη παρακολουθεί, πότε τον αντιπεριφερειάρχη και πότε τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, να ερμηνεύουν κατά το δοκούν την ισχύουσα νομοθεσία αναφορικά στον καθαρισμό των χειμάρρων, χωρίς καμία από τις δύο πλευρές να δείχνει πρόθυμη να υποχωρήσει. Η μεν περιφέρεια υποστηρίζει ότι η σχετική αρμοδιότητα ανήκει στους δήμους, που όπως εκτιμά έχουν τη ευθύνη για τον καθαρισμό των χειμάρρων εντός κατοικημένων περιοχών, ενώ η υπηρεσία Πρασίνου του δήμου Βόλου ξεκαθαρίζει ότι η δική της ευθύνη σταματά στους χώρους πέριξ των χειμάρρων, δηλαδή στα πεζοδρόμια των παρόχθιων οδών.

Την ίδια στιγμή, το πρόβλημα με την οργιώδη βλάστηση στην κοίτη του Κραυσίδωνα αρχίζει και ξεφεύγει πέρα από κάθε έλεγχο και η κατάσταση σε αρκετά σημεία θυμίζει τροπική ζούγκλα. Αγριόχορτα, θάμνοι και καλαμιές που ξεπερνούν σε ύψος ακόμη και τα τρία μέτρα, έχουν καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της κοίτης, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την υδραυλική ικανότητα του χειμάρρου σε περίπτωση ακραίων καιρικών φαινομένων. Ταυτόχρονα, η ανεξέλεγκτη βλάστηση ευνοεί τη ανάπτυξη κουνουπιών που κατά σμήνη επιτίθενται μετά το σούρουπο στους κατοίκους των γύρω περιοχών κάνοντας τη ζωή τους αφόρητη. Ούτε καν σε αυτό τον τομέα δεν κατάφεραν να συνεννοηθούν ο δήμος και η περιφέρεια, καθώς η δεύτερη εξέλαβε σαν προσπάθεια καπελώματός της, την πρωτοβουλία του δήμου να ανακοινώσει το πρόγραμμα κουνουποκτονίας που υλοποιεί η τοπική περιφερειακή ενότητα.

Άλλες χρονιές, τέτοια εποχή, το σύνολο των χειμάρρων που διατρέχουν το πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου και όχι μόνο, είχαν καθαριστεί από ειδικά συνεργεία της πρώην νομαρχίας, σε συνεργασία με την τότε υπηρεσία Καθαριότητας του δήμου Βόλου. Φέτος έχουμε κόντρες, αιχμές και μετάθεση ευθυνών. Ο σοφός λαός λέει ότι η φτώχεια φέρνει γκρίνια. Αυτή η λαϊκή ρήση ταιριάζει γάντι στη προκειμένη περίπτωση καθώς τόσο η περιφέρεια όσο και ο δήμος Βόλου αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης. Αναφέρουμε χαρακτηριστικά ότι τα φετινά κονδύλια της υπηρεσίας Πρασίνου για τον καθαρισμό των κοινόχρηστων χώρων από τα αγριόχορτα έχει ψαλιδιστεί πάνω από 50% σε σχέση με πέρυσι, ενώ σε ότι αφορά στο έμψυχο δυναμικό μόλις 23 από τα 72 άτομα της υπηρεσίας χειρίζονται τον ειδικό εξοπλισμό και μπορούν να αποδώσουν τα αναμενόμενα. Με αυτό το προσωπικό η υπηρεσία Πρασίνου καλείται να καλύψει τις ανάγκες ενός δήμου που εκτείνεται πλέον από τον πρώην δήμο Αρτέμιδας μέχρι τις Μικροθήβες και από το Διμήνι και το Σέσκλο μέχρι την Πορταριά και τη Μακρινίτσα. Ανάλογη είναι η κατάσταση και στις υπηρεσίες της περιφερειακής ενότητας Μαγνησίας, όπου το πρόβλημα των ελλείψεων είναι τόσο εκρηκτικό ώστε μερικές φορές το πρώην Διοικητήριο θυμίζει κτήριο – φάντασμα!

Αυτή είναι μια πραγματικότητα που ουδέις αμφισβητεί. Το αντίθετο μάλιστα. Ωστόσο, οι πολιτικοί προϊστάμενοι των εμπλεκομένων υπηρεσιών δεν μας έχουν πείσει για την ειλικρίνεια των προθέσεων τους σε ότι αγορά στην αντιμετώπιση ενός ζητήματος μείζονος σημασίας για το πολεοδομικό συγκρότημα. Ας μην ξεχνάμε τις εφιαλτικές καταστάσεις του πρόσφατου παρελθόντος από ακραία καιρικά φαινόμενα που λίγο έλλειψε να στοιχίσουν ακόμη και ανθρώπινες ζωές. Μπροστά σε αυτό τον κίνδυνο πρέπει να παραμεριστούν οι όποιες αντιπαλότητες και να υπάρξει ουσιαστική συνεργασία μεταξύ των εμπλεκομένων πλευρών προτού έρθουν τα χειρότερα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου