Γιώργους Λαμπράκης: Διχασμένοι απέναντι στη λαίλαπα των απολύσεων

γιώργους-λαμπράκης-διχασμένοι-απένα-725310

Στη σκιά των εξελίξεων με τη δημόσια ραδιοτηλεόραση και ενώ εξακολουθούν να διαρρέουν πληροφορίες αναφορικά στο κλείσιμο των Νομικών Προσώπων των δήμων, επιχειρήθηκε να πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση των εργαζομένων στους δήμους της Μαγνησίας. Η συμμετοχή ήταν μεγάλη, γεγονός που καταδεικνύει την κρισιμότητα των περιστάσεων για χιλιάδες δημοτικούς υπαλλήλους που βλέπουν το μέλλον τους να διαγράφεται άδηλο, ωστόσο συνέλευση δεν έγινε για διαδικαστικούς λόγους.

Ο πρωθυπουργός έδειξε τις προθέσεις του στο θέμα της ΕΡΤ, που έκλεισε μέσα σε λίγες ώρες με αποτέλεσμα να βρεθούν στο δρόμο περισσότεροι από 2.500 εργαζόμενοι. Χωρίς να τηρηθούν τα όσα προβλέπει το Σύνταγμα, η κυβερνητική μειοψηφία έγραψε στα πανάκριβα υποδήματά της κάθε έννοια νομιμότητας προκειμένου να φανεί συνεπείς ως προς τις δεσμεύσεις της προς την Τρόικα σχετικά με απολύσεις, τουλάχιστον, 2000 δημοσιών υπαλλήλων μέχρι τα τέλη του μήνα. Ο στόχος επετεύχθη και με το παραπάνω, η επόμενη δόση του δανείου θα εκταμιευθεί χωρίς απρόοπτα και η ζωή θα συνεχίσει να κυλά κανονικά στην υπόδουλη χώρα μας. Μέχρι τη επόμενη φορά που θα εκδοθεί μια νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα αφορά στην κατάργηση των Νομικών Προσώπων των δήμων, όπου εργάζονται χιλιάδες οικογενειάρχες παρέχοντας υπηρεσίες υψίστης σημασίας για την επιβίωση συνανθρώπων μας με προβλήματα υγείας και όχι μόνο.

Είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι η επόμενη «καμπάνα» για το κλείσιμο φορέων του δημοσίου δεν θα αργήσει να ακουστεί. Όλες οι ενδείξεις, σύμφωνα και με ελεγχόμενες διαρροές οι οποίες αναπαράγονται από τον θαυμαστό κόσμο των ΜΜΕ, συγκλίνουν στην κατεύθυνση των ΟΤΑ όπου υπάρχουν ακόμη αρκετές δομές για την υλοποίηση της κοινωνικής πολιτικής των δήμων. Οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ βλέπουν το κακό να έρχεται και ψάχνουν τρόπους να αναχαιτίσουν τη λαίλαπα των απολύσεων. Οι συνδικαλιστές που τον περασμένο χειμώνα ξεσήκωσαν τους συναδέλφους τους ενάντια στο πρόγραμμα των μετατάξεων, γνωρίζουν ότι σε λίγες ημέρες ή το αργότερο εβδομάδες, θα πρέπει να δώσουν τον αγώνα της ζωής τους. Αντί να απομακρυνθούν οι επίορκοι και οι ανεπαρκείς, τίθενται στο στόχαστρο εργαζόμενοι που δεν έχουν δώσει κανένα δικαίωμα.

Ο αγώνας που θα ξεκινήσει θα είναι μακρύς και δύσκολος. Δεν γνωρίζουμε αν πρόκειται για μια άνιση μάχη, ξέρουμε ωστόσο ότι οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες ξεκινά αυτή η μάχη δεν είναι ιδανικές. Η κόντρα μεταξύ των συνδικαλιστικών παρατάξεων που έχει λάβει διαστάσεις βεντέτας σε αρκετούς συλλόγους εργαζόμενων στους ΟΤΑ, αποτελεί ένα τεράστιο μειονέκτημα για την επερχόμενη σύγκρουση με την κυβέρνηση. Στο Βόλο τα δεδομένα είναι γνωστά όπως και τα στρατόπεδα που έχουν δημιουργηθεί τον τελευταίο χρόνο. Από τη μια η πλειοψηφία των παρατάξεων με συνδικαλιστές από όλα τα κόμματα, πλην ΚΚΕ, και από την άλλη οι συνδικαλιστές της ΔΑΣ ΟΤΑ που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ. Οι τελευταίοι κατηγορούν τους πρώτους ότι είναι προσκολλημένοι στη γραμμή των κυβερνητικών συνδικαλιστών, σε κεντρικό επίπεδο και πως λειτουργούν υπό τις υποδείξεις της δημοτικής αρχής. Οι υπόλοιπες παρατάξεις κατηγορούν τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ ότι ενεργούν διασπαστικά, με απώτερη επιδίωξη να καρπωθούν το όποιο μικροκομματικό όφελος από τις επερχόμενες απολύσεις στους δήμους. Αν μη τι άλλο, αυτό το κλίμα που επικράτησε και στη χθεσινή παρολίγον γενική συνέλευση, ευνοεί τους αρχιτέκτονες της σχεδιαζόμενης διάλυσης των δήμων και μπορεί να μετατραπεί σε «Δούρειο Ίππο» για τις διεκδικήσεις των εργαζομένων. Όσοι δεν το αντιλαμβάνονται κάνουν κακό στους συναδέλφους τους και ρίχνουν νερό στο μύλο των Μνημονιακών αρπακτικών.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου