Γιώργους Λαμπράκης: Εφιαλτικοί σχεδιασμοί με οδυνηρά αποτελέσματα

γιώργους-λαμπράκης-εφιαλτικοί-σχεδι-726599

Την αγαπημένη του τακτική των ελεγχόμενων διαρροών σε ηλεκτρονικά κυρίως ΜΜΕ συνεχίζει να εφαρμόζει το υπουργείο Εσωτερικών, που θέλει πάση θυσία να υλοποιήσει τον Μνηνονιακό σχεδιασμό για χιλιάδες απολύσεις στους δήμους της χώρας. Πριν από λίγο καιρό είχε διαρρεύσει ότι προωθείται η κατάργηση των Κοινωφελών Επιχειρήσεων έτσι ώστε να προκύψει πλεονάζον προσωπικό, το οποίο θα οδηγηθεί στην έξοδο. Αυτή τη φορά, δημοσιοποιείται νέα λίστα με το σύνολο των Νομικών Προσώπων των δήμων που πρόκειται να καταργηθούν ή να συγχωνευτούν. Οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας ώστε να περιορίσει τα ελλείμματα και να διασφαλίσει τις επόμενες δόσεις των δανείων προβλέπουν 10άδες χιλιάδες απολύσεις στο δημόσιο. Η μεγάλη δεξαμενή από όπου θέλουν να αντλήσουν τα «θύματα» τους είναι οι δήμοι, που τα τελευταία τρία χρόνια έχουν υποστεί περικοπές στη χρηματοδότηση τους σε ποσοστό άνω του 60%. Παρόλα αυτά καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα κοινωνικών δραστηριοτήτων από τις οποίες εξαρτάται, στην κυριολεξία, η επιβίωση χιλιάδων πολιτών με ανυπέρβλητα οικονομικά προβλήματα.

Στη νέα λίστα που δημοσιοποιήθηκε περιλαμβάνεται το σύνολο των νομικών προσώπων των δήμων. Ακόμη και η ΔΕΥΑΜΒ που αν καταργηθεί τότε επιβεβαιώνονται πανηγυρικά όσοι διαβλέπουν κίνδυνο ιδιωτικοποίησης των νερών. Πέρα όμως από αυτό, θα προκύψουν, σε τοπικό τουλάχιστον επίπεδο, 100άδες εργαζόμενοι που είτε θα πλεονάζουν, είτε δεν θα έχουν καν αντικείμενο εργασίας. Μοιραία λοιπόν θα οδηγηθούν στην ανεργία και οι οικογένειες τους στην απόλυτη απελπισία. Ταυτόχρονα, οι συνέπειες στην κοινωνία θα είναι οδυνηρές και θα δημιουργήσουν μείζον ζήτημα κοινωνικής συνοχής. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η κοινή προσπάθεια του δήμου και της Μητρόπολης Δημητριάδος για την ανάπτυξη ενός τοπικού δικτύου κοινωνικής αλληλεγγύης που θα λειτουργεί σαν δίχτυ προστασία για τους συνανθρώπους μας που βρίσκονται σε αδιέξοδο. Αν καταργηθούν οι υφιστάμενες κοινωνικές δομές, ποιος θα υλοποιήσει αυτόν το σχεδιασμό; Στη μαύρη λίστα του υπουργείου Εσωτερικών υπάρχουν μεταξύ άλλων φορείς όπως ο ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ που πρωτοστατεί σε κάθε καλλιτεχνική και αθλητική δραστηριότητα, η Κοινωφελής Επιχείρηση που αποτελεί τη ναυαρχίδα των δράσεων κοινωνικής πολιτικής, η ΔΕΥΑΜΒ που πέρα από τα προβλήματα της έχει την ευθύνη για την παροχή του σημαντικότερου κοινωνικού αγαθού, ο Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων που δεν ανήκει μόνο στο δήμο Βόλου αλλά είναι διαδημοτική επιχείρηση καθώς επίσης και η Αναπτυξιακή Επιχείρηση που για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια εμφάνισε φέτος ταμειακό πλεόνασμα. Σε όλους αυτούς τους οργανισμούς επιτελείται έργο προς όφελος ενός μεγάλου αριθμού συνανθρώπων μας. Ενδεχόμενη κατάργηση τους θα οδηγήσει σε απόλυτο αδιέξοδο τις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες ενώ οι δήμοι θα απαξιωθούν σε βαθμό που δεν φαντάζεται ακόμη και ο μεγαλύτερος πολέμιος τους. Με απλά λόγια, θα επιστρέψουμε στους δήμους της 10ετίας του ΄50 και του ΄60 που εξέδιδαν μόνο πιστοποιητικά και ληξιαρχικές πράξεις.

Είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι όσοι προωθούν αυτές τις μεθοδεύσεις σχεδιάζουν την κατάργηση ενός συγκεκριμένου αριθμού και όχι του συνόλου των νομικών προσώπων των δήμων, έτσι ώστε να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι πολύ χειρότερα. Οι δήμαρχοι που ξέρουν πως παίζεται το παιχνίδι έχουν αποφασίσει να αντιδράσουν δυναμικά παραδίδοντας ακόμη και τα κλειδιά των δημαρχείων. Δε γνωρίζουμε αν αυτός ο τρόπος αντίδρασης φέρει αποτελέσματα, ωστόσο είμαστε σίγουροι ότι αν υλοποιηθεί ο συγκεκριμένος σχεδιασμός τότε τα δημαρχεία θα βάλουν λουκέτο έτσι κι αλλιώς!

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου