Ζητούνται ξεκάθαρες απαντήσεις για τη διαχείριση των νερών

ζητούνται-ξεκάθαρες-απαντήσεις-για-τ-726825

Την κατάσταση στα χέρια τους παίρνουν τα μέλη της Κίνησης Πολιτών για τη διαχείριση των νερών του Πηλίου που αποφάσισαν να δώσουν δυναμικό παρόν στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβούλιου Βόλου την ερχόμενη Δευτέρα. Όπως λένε οι εκπρόσωποι της κίνησης, οι προσπάθειες τους επί 15 μήνες προκειμένου να συναντηθούν με το δήμαρχο δεν είχαν αποτέλεσμα. Κατά συνέπεια το μεσημέρι της Δευτέρας θα παραστούν στη συνεδρίαση του κορυφαίου οργάνου της πόλης με σκοπό να παρουσιάσουν τη εισήγηση τους για το ευαίσθητο θέμα των νερών. Η συγκεκριμένη επιλογή δημοσιοποιείται παρά το γεγονός ότι ο δήμαρχος Βόλου έχει δεσμευτεί ότι μέσα στον Ιούλιο θα συγκληθεί το δημοτικό συμβούλιο με αποκλειστικό θέμα συζήτησης αυτό της διαχείρισης των νερών που απασχολεί εδώ και καιρό ολόκληρες περιοχές στο Πήλιο οι οποίες συνενώθηκαν με το δήμο Βόλου. Οι κάτοικοί τους γνώρισαν με τον πλέον αρνητικό τρόπο την οδυνηρή πραγματικότητα που βιώνουν οι Βολιώτες τις τελευταίες 10ετίες. Δηλαδή ενώ ακριβοπληρώνουν ένα δημόσιο αγαθό δεν έχουν την δυνατότητα να το χρησιμοποιούν για κάθε χρήση.

Σύμφωνα με στοιχεία της κίνησης, οι Βολιώτες ξοδεύουν κάθε χρόνο περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ για τη αγορά εμφιαλωμένου νερού, τη στιγμή που οι λογαριασμοί της ΔΕΥΑΜΒ παραμένουν από τους υψηλότερους στη Θεσσαλία, παρά τις μειώσεις των τελευταίων δύο ετών. Αυτό συνιστά μια πρώτη μορφή ιδιωτικοποίησης στο μείζον θέμα του νερού, που στην προκειμένη περίπτωση προέρχεται σε μεγάλο ποσοστό από το Πήλιο. Δηλαδή οι Βολιώτες ενώ έχουν τη τύχη να ζουν στους πρόποδες ενός βουνού, αναγκάζονται και αγοράζουν εμφιαλωμένο νερό καθώς το νερό του δικτύου συνεχίζει να είναι υποβαθμισμένης ποιότητας. Το κόστος για το κάθε νοικοκυριό είναι δυσβάσταχτο ιδίως τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο που οι περισσότεροι προσπαθούν να περικόψουν κάθε περιττή δαπάνη.

Η προσπάθεια που γίνεται στη ΔΕΥΜΑΒ από το 2011 για να αλλάξει σελίδα η επιχείρηση ύδρευσης και να αφήσει πίσω της τις σκιές του παρελθόντος, δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα και οι πολίτες συνεχίζουν να μην την εμπιστεύονται. Ταυτόχρονα, καλλιεργείται πανελλαδικά η εντύπωση ότι οργανωμένα ιδιωτικά συμφέροντα έχουν βάλει στο στόχαστρο τα πηγαία νερά, που σε βουνά όπως το Πήλιο βρίσκονται σε αφθονία και η λανθασμένη διαχείριση τους είναι παροιμιώδης. Εκατομμύρια κυβικά νερού καταλήγουν στους χειμάρρους και στη συνέχεια στη θάλασσα, καθώς απουσιάζουν τα έργα υποδομής όπως μικρά φράγματα που θα μπορούσαν να τα συγκεντρώνουν. Το θέμα της ιδιωτικοποίησης αποτελεί καθεστώς σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπου το κόστος για τους καταναλωτές ανέβηκε σε δυσθεώρητα ύψη μόλις ανέλαβαν τη διαχείριση των νερών οι ιδιώτες. Όπως προκύπτει από στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί, το ποσοστό της αύξησης έφτασε και το 300% καθιστώντας το νερό του δικτύου είδος πολυτελείας. Αυτό προσπαθούν να αποτρέψουν τα μέλη της κίνησης πολιτών που από ότι φαίνεται δεν έχουν πειστεί από τις συνεχείς διαβεβαιώσεις του δημάρχου Βόλου και προέδρου της ΔΕΥΑΜΒ ότι αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για τον ίδιο και τη δημοτική του αρχή η ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης.

Στη προσεχή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου προκύπτει η ευκαιρία να ξεκαθαρίσει το θέμα μια και καλή και να δοθούν οι εγγυήσεις που ζητούν οι κάτοικοι. Έτσι θα καταλαγιάσει ένας θόρυβος που πολλοί ανησυχούν ότι δεν είναι άνευ αντικειμένου και ταυτόχρονα θα αποτραπούν ενδεχόμενες καταστάσεις σαν αυτές που έζησε η περιοχή τη 10ετία του ’90 στη «μάχη της Λαγωνίκας»!

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου