Γιώργους Λαμπράκης:Στα χέρια των πολιτών η τύχη του νοσοκομείου

γιώργους-λαμπράκηςστα-χέρια-των-πολι-727235

Τη δική τους φωνή απόγνωσης για το κατάντημα του Νοσοκομείου Βόλου αναμένεται να υψώσουν το πρωί της ερχόμενης Παρασκευής, όταν και προγραμματίζεται το μεγάλο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας κατά της συνεχιζόμενης απαξίωσης του Αχιλλοπουλείου, οι νοσηλευτές του ιδρύματος που συνεχίζουν να εργάζονται κάτω από πρωτόγνωρες συνθήκες. Τόσο καιρό που πρωταγωνιστούν στις διάφορες μορφές διαμαρτυρίας οι νοσοκομειακοί γιατροί, δεν έχει ακουστεί η φωνή των νοσηλευτών και του διοικητικού προσωπικού, όπου η κατάσταση είναι όχι απλά οριακή αλλά κυριολεκτικά απελπιστική.

Τα κενά σε νοσηλευτικό προσωπικό είναι 10άδες. Η τελευταία πρόσληψη μονίμου εργαζομένου στο Νοσοκομείο του Βόλου έγινε πριν από μια δεκαετία! Με εξαίρεση κάποιες μετατάξεις που είχαμε τα τελευταία χρόνια, η εικόνα στις κλινικές και στα τμήματα του «Αχιλλοπουλείου» ήταν και παραμένει τραγική. Άνθρωποι που έχουν ξεπεράσει προ πολλού τα όρια της αντοχής τους, συνεχίζουν να εργάζονται με εξαντλητικά ωράρια, χωρίς άδειες και ρεπό. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν νοσηλεύτριες που δεν έχουν πάρει ούτε μια ημέρα άδειας όχι μόνο το τρέχον έτος αλλά ούτε καν για το 2012. Επιπρόσθετα, τους οφείλονται 10άδες ρεπό ενώ οι βάρδιες καλύπτονται χάρις στις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλουν.

Την ίδια στιγμή, οι ανάγκες αυξάνονται καθώς λόγω της οικονομικής κρίσης όλο και περισσότεροι πολίτες καταφεύγουν στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα για να αντιμετωπίσουν τα όποια προβλήματα υγείας. Αν είναι τυχεροί και βρουν τον γιατρό της ειδικότητας που χρειάζονται, θα εισαχθούν για νοσηλεία – εφόσον επιβάλλεται – σε κάποια από τις κλινικές του Νοσοκομείου. Διαφορετικά τους περιμένει ένας πραγματικός Γολγοθάς προκειμένου να καταφέρουν να εξεταστούν από τον κατάλληλο γιατρό σε Νοσοκομείο της Λάρισας.

Εντός του «Αχιλλοπουλείου» οι συνθήκες είναι πραγματικά απερίγραπτες και μόνον όσοι έχουν βιώσει σε όλο του το μεγαλείο το πρόβλημα της υποστελέχωσης, μπορούν να γνωρίζουν επακριβώς το μαρτύριο των νοσηλευτών. Και δεν πρόκειται για εργαζόμενους νεαρής ηλικίας που προσελήφθησαν πρόσφατα. Στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι άνθρωποι που δουλεύουν στο νοσοκομείο πάνω από 20 χρόνια και πολλοί από αυτούς βρίσκονται πολύ κοντά στο όριο της συνταξιοδότησης. Οι εκκλήσεις τους για προσλήψεις επικουρικού, έστω, προσωπικού δεν έτυχαν της παραμικρής ανταπόκρισης. Αντίθετα, στα χρόνια που προηγήθηκαν και ενώ ευημερούσαν οι αριθμοί και εξαφανίζονταν τα ελλείμματα, ταυτόχρονα εξαφανίζονταν και οι νοσηλευτές. Έτσι φτάσαμε στη σημερινή τραγική κατάσταση που δεν φαίνεται ότι μπορεί να αλλάξει, άμεσα τουλάχιστον. Το επόμενο διάστημα αναμένονται πέντε περίπου επικουρικοί νοσηλευτές που ωστόσο θα καλύψουν αποκλειστικά και μόνο τις ανάγκες της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου. Στα υπόλοιπα τμήματα που ακροβατούν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, ουδείς γνωρίζει ποια θα είναι η επόμενη μέρα.

Μεθαύριο Παρασκευή διοργανώνεται ένα μεγάλο συλλαλητήριο που αποτελεί την πρώτη, εδώ και χρόνια, μαζική μορφή διαμαρτυρίας ενάντια στη συνεχιζόμενη απαξίωση του νοσοκομείου. Είναι στο χέρι των πολιτών να δώσουν βροντερό παρόν στη συγκεκριμένη κινητοποίηση και να στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε όσους μεθοδεύουν τη διάλυση των δημόσιων νοσηλευτικών ιδρυμάτων, για να τα ξεπουλήσουν στη συνέχεια στους ιδιώτες. Οι Βολιώτες που κόντεψαν να κάψουν την πόλη πριν από δύο χρόνια όταν τιμωρήθηκε ο Ολυμπιακός και εντυπωσίασαν με τη συμμετοχή τους στο συρτάκι των ρεκόρ Γκίνες, έχουν αυτή τη φορά έναν πραγματικά ουσιαστικό λόγο για να ξεσηκωθούν.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου