Γιώργους Λαμπράκης:Ποιος μας προστατεύει από τις περιβαλλοντικές βόμβες;

γιώργους-λαμπράκηςποιος-μας-προστατ-766856

Τρέχουν και δεν φτάνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφερικής Ενότητας Μαγνησίας προκειμένου αφενός, να αποτρέψουν τις επιπτώσεις στο περιβάλλον από τη μεγάλη φωτιά σε χιλιάδες τόνους ανακυκλώσιμων υλικών, σε εργοστάσιο της Β’ Βιομηχανικής Περιοχής Βόλου και αφετέρου, να ελέγξουν αν η εν λόγω εταιρία διαθέτει την απαιτούμενη άδεια λειτουργίας. Τα γεγονότα είναι γνωστά και απασχολούν την τοπική κοινή γνώμη εδώ και τέσσερις ημέρες. Οι περισσότεροι Βολιώτες πρώτα μύρισαν το νέφος από τα καιόμενα πλαστικά και στη συνέχεια είδαν το μανιτάρι του καπνού πάνω από τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου.

Οι επιπτώσεις στο περιβάλλον είναι προς το παρόν ανυπολόγιστες καθώς θα πρέπει να γίνουν μετρήσεις στο έδαφος και στον αέρα προκειμένου να διαπιστωθεί σε ποιο βαθμό έχουν δημιουργήσει πρόβλημα οι διοξίνες. Το γεγονός ότι ήδη έχει ειδοποιηθεί ο «Δημόκριτος» ώστε να γίνουν οι προβλεπόμενες δειγματοληψίες, είναι θετικό καθώς σχετικά γρήγορα θα γνωρίζουμε τις επιπτώσεις στο έδαφος από το τοξικό νέφος. Στον αέρα, οι συνέπειες δεν είναι εύκολο να εκτιμηθούν, ωστόσο είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι τα στοιχεία από τους σταθμούς μέτρησης της αέριας ρύπανσης θα καταδείξουν τη μεγάλη επιβάρυνση της ατμόσφαιρας από το πυκνό σύννεφο καπνού που κάλυψε την περιοχή γύρω από τα φωτιά και έφτασε μέχρι το πολεοδομικός συγκρότημα, βοηθούμενο από τους ανέμους.

Ο δήμος Ρήγα Φεραίου που μέχρι χθες δεν είχε κινητοποιηθεί, πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα προφύλαξης του πληθυσμού και να διενεργήσει άμεσα μετρήσεις στο έδαφος και στις γεωτρήσεις της περιοχής, καθώς η βροχή το βράδυ του Σαββάτου μπορεί να βοήθησε ως προς την κατάσβεση της φωτιάς, ωστόσο οδήγησε στον υδροφόρο ορίζοντα ότι αιωρούταν στην ατμόσφαιρα, γύρω από το πυκνό σύννεφο καπνού.

Ερχόμαστε τώρα στο θέμα των συνθηκών λειτουργίας της συγκεκριμένης μονάδας που είχε αποθηκευμένους χιλιάδες τόνους ανακυκλώσιμων υλικών. Από την πρώτη στιγμή η περιφερειακή ενότητα αμφισβήτησε τη νομιμότητα λειτουργίας την μονάδας ενώ χθες ο ίδιος ο αντιπεριφερειάρχης ξεκαθάρισε πως όχι μόνο δεν υπάρχει άδεια λειτουργίας αλλά δεν έχει κατατεθεί καν αίτηση αδειοδότησης. Μάλιστα, σε ερώτησή μας για το ενδεχόμενο να έχει κατατεθεί η σχετική αίτηση σε άλλη υπηρεσία, ενδεχομένως στην αποκεντρωμένη διοίκηση, ο αντιπεριφερειάρχης ξεκαθάρισε ότι είναι αδύνατο να υφίσταται μια τέτοια διαδικασία και ο ίδιος να μην το γνωρίζει. Πέρα λοιπόν από το ζήτημα της επιβολής προστίμων στους υπευθύνους της μονάδας, εφόσον ευσταθούν οι ισχυρισμοί της περιφερειακής ενότητας, το μείζον της υπόθεσης είναι πώς γίνεται να έχει στηθεί η συγκεκριμένη εγκατάσταση εδώ και καιρό και κανείς να μην το έχει αντιληφθεί; Πώς είναι δυνατό να έχουν αποθηκευτεί χιλιάδες τόνοι ανακυκλώσιμων υλικών στον προαύλιο χώρο της εταιρίας και οι πάντες να αντιλαμβάνονται την ύπαρξη τους όταν ξεσπά μια φωτιά που όμοιά της δεν έχει ξανατύχει στην περιοχή; Ποιος διαβεβαιώνει τους πολίτες ότι δεν υπάρχουν και άλλες αντίστοιχες «περιβαλλοντικές βόμβες» οι οποίες ενδέχεται να εκραγούν;

Οι αρμόδιες υπηρεσίες που αναγνωρίζουμε ότι είναι υποστελεχωμένες και οι υπάλληλοι τους έχουν υποστεί μεγάλο κούρεμα στις αποδοχές τους, πρέπει να κινητοποιηθούν ώστε να αποτραπούν ανάλογα φαινόμενα στο μέλλον. Ας διδαχτούν από τη οδυνηρή κατάσταση που αντιμετωπίζει η περιοχή από το Σάββατο και ας φροντίσουν ώστε να μη σκάσουν ξανά στα χέρια τους ανάλογες «βόμβες».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου