Γιώργος Λαμπράκης: Επιβάλλεται η επαγρύπνηση των πολιτών

γιώργος-λαμπράκης-επιβάλλεται-η-επαγ-770307

Σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής πρέπει να βρίσκονται οι κάτοικοι περιοχών στο Πολεοδομικό Συγκρότημα του Βόλου, όπου οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας έχουν επιλέξει να εγκαταστήσουν τον εξοπλισμό τους παρά τις αντιδράσεις του κόσμου και την αρνητική στάση των αρμόδιων δημοτικών οργάνων. Παρά το γεγονός ότι το τελευταίο δίμηνο η επιτροπή Ποιότητας Ζωής είχε γνωμοδοτήσει αρνητικά για 16 συνολικά αιτήσεις εγκατάστασης κεραιών, σε τουλάχιστον τέσσερις περιπτώσεις, οι εταιρίες επιμένουν να κάνουν πράξη το σχεδιασμό τους, κάτω από τη μύτη των περιοίκων και του δήμου. Το νέο νομοθετικό πλαίσιο είναι τόσο ευνοϊκό για αυτές ώστε μπορούν να τοποθετήσουν κεραίες και σταθμούς βάσης, εφόσον έχουν τη έγκριση των ιδιοκτητών των ακινήτων, χωρίς καν να περάσει το θέμα από τις αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες.

Από το Μάρτιο μέχρι σήμερα η επιτροπή ποιότητας ζωής βομβαρδίζεται σε κάθε συνεδρίαση της με αιτήσεις, είτε για χορήγηση νέων αδειών, είτε για τη έγκριση δομικών κατασκευών. Και στις δύο περιπτώσεις ο δήμος γνωμοδότησε αρνητικά καθώς κεντρικό άξονα των αποφάσεων του αποτελεί η μη εγκατάσταση και λειτουργία κεραιών κινητής τηλεφωνίας εν μέσω κατοικημένων περιοχών. Δυστυχώς, όλες οι αιτήσεις αφορούν σε πυκνοδομημένες γειτονιές με σχολεία, φροντιστήρια και γενικά χώρους όπου υπάρχουν παιδιά όλων των ηλικιών.

Κατά συνέπεια, δεν μπορεί να αδειοδοτηθεί η εγκατάσταση ανάλογου εξοπλισμού.

Οι ανησυχίες του κόσμου είναι τεράστιες και οι καταγγελίες για προβλήματα υγείας λόγω της λειτουργίας κεραιών πάνω από το κεφάλι τους, αναρίθμητες με πιο πρόσφατη περίπτωση αυτή της οδού Ανακασιάς, στην περιοχή Χρυσοχοΐδη, όπου συγκεκριμένη εταιρία αξιοποίησε τα παραθυράκια του νέου νόμου και παρέκαμψε τις υπηρεσίες του δήμου, παίρνοντας τη πολυπόθητη άδεια από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων. Μάλιστα, στη συγκεκριμένη γειτονιά η εγκατάσταση του εξοπλισμού έγινε μέρα μεσημέρι παρά τον ξεσηκωμό των περιοίκων. Η πάγια θέση του δήμου Βόλου είναι όχι στην εγκατάσταση κεραιών μέσα σε κατοικημένες περιοχές αλλά εκτός του αστικού ιστού. Ταυτόχρονα, η δημοτική αρχή θέλει ο εξοπλισμός να είναι ορατός και όχι καμουφλαρισμένος μέσα σε καμινάδες και διαφημιστικές πινακίδες. Έτσι θα είναι δυνατή η μέτρηση της εκπεμπόμενης ακτινοβολίας και θα μπορούν οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες να ελέγξουν τα ζητήματα τήρησης της πολεοδομικής νομοθεσίας. Αντίθετα, οι εταιρίες επέλεξαν όλα αυτά τα χρόνια τη μέθοδο της παραπλάνησης, επιλέγοντας να τοποθετήσουν, με το αζημίωτο βέβαια, τις κεραίες σε ταράτσες ιδιοκτησιών όπου ξεφύτρωναν στη συνέχεια απίθανες κατασκευές για να πέφτει στάχτη στα μάτια των περιοίκων.

Τόσο καιρό ο δήμος και οι αντιδρώντες έδιναν σκληρό αγώνα και σε πολλές περιπτώσεις χρειάστηκε να ξεσηκωθούν ολόκληρες γειτονιές για να επιτευχθεί ο σκοπός. Το 2012 το νομοθετικό πλαίσιο άλλαξε και έγινε πιο ευνοϊκό για τις εταιρίες και πιο περίπλοκο για τους δήμους. Υπάρχουν παραθυράκια στο νέο νόμο που επιτρέπουν την παράκαμψη κάθε εμποδίου και την εγκατάσταση των κεραιών, χωρίς να αντιληφθεί κανείς το παραμικρό. Για αυτό και επισημαίνουμε ότι οι ίδιοι οι πολίτες πρέπει να συνεχίσουν να βρίσκονται σε επιφυλακή και να λειτουργούν ως αποτρεπτικός παράγοντας στα σχέδια των εταιριών οι οποίες θέλουν να εξασφαλίσουν ισχυρό σήμα για τα τηλεφώνα που όλοι χρησιμοποιούμε, ωστόσο δεν έχουν πείσει μέχρι στιγμής ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία είναι απολύτως αβλαβής για τους χρήστες της.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου