Γιώργος Λαμπράκης: Παθογένειες που αντιμετωπίζονται ή «κουκουλώνονται»

γιώργος-λαμπράκης-παθογένειες-που-αν-771869

Νέο κύκλο αντιπαράθεσης με τους 100άδες μικροπωλητές του Βόλου, ανοίγει η δημοτική αρχή μετά την επικύρωση της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου αναφορικά στην αλλαγή χωροθέτησης των λαϊκών αγορών. Αφού πέρασαν 10 ολόκληροι μήνες ώστε να εγκριθεί η επίμαχη απόφαση και να απορριφθούν οι ενστάσεις των παραγωγών και των πωλητών ειδών ένδυσης και υπόδησης, ο δήμος δηλώνει αποφασισμένος να προχωρήσει άμεσα στην αλλαγή χωροθέτησης των λαϊκών, μετά από καταγγελίες και παραπόνα περιοίκων και όχι μόνο.

Καταρχήν, προκύπτει ένα τεράστιο ζήτημα με το χρονικό διάστημα που χρειάστηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, προκειμένου να εξετάσουν μια απόφαση δημοτικού συμβουλίου και ταυτόχρονα να αποφανθούν αν είναι βάσιμες ή όχι, οι προσφυγές εναντίον της. Αλίμονο αν πρέπει να περάσει σχεδόν ένας χρόνος για να υλοποιηθεί μια απόφαση που αφορά σε θέματα της άμεσης καθημερινότητας των πολιτών. Φανταστείτε πόσο χρονικό διάστημα απαιτείται για να εγκριθούν πιο περίπλοκες αποφάσεις.

Τελικά οι αμετανόητοι γραφειοκράτες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και της Περιφέρειας άναψαν το πράσινο φως για την εφαρμογή της απόφασης, σχετικά με τους νέους δρόμους όπου θα γίνονται οι λαϊκές αγορές και η δημοτική αρχή δηλώνει αποφασισμένη να υλοποιήσει άμεσα το σχεδιασμό της. Ίσως και μέσα στο Ιούνιο να ανακοινωθεί το νέο πρόγραμμα που προκαλεί οξύτατες αντιδράσεις από τους μικροπωλητές. Ήδη προαναγγέλλουν προσφυγές σε ανώτατα δικαστικά όργανα και ετοιμάζονται να αποφασίσουν δυναμικές κινητοποιήσεις, ενάντια στην εφαρμογή της επίμαχης απόφαση. Όπως λένε οι εκπρόσωποι του κλάδου, τους μεταφέρουν σε δρόμους μη λειτουργικούς ενώ ταυτόχρονα ευνοείται, κατά την εκτίμηση τους, το παραεμπόριο που θα μπορεί πλέον να δραστηριοποιείται ανεξέλεγκτα στους δρόμους όπου λειτουργούσαν μέχρι πρότινος οι νόμιμοι μικροπωλητές. Το ζήτημα του παραεμπορίου είναι μείζονος σημασίας και αποτελεί μόνιμο βραχνά για το θεσμό των λαϊκών αγορών. Τα τελευταία χρόνια η κατάσταση τείνει να ξεφύγει πέρα από κάθε έλεγχο και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, δηλαδή οι νόμιμοι πωλητές, διαπιστώνουν ότι ο δήμος νοιάζεται περισσότερο για τα ζητήματα χωροθέτησης και λιγότερο για την αστυνόμευση των λαϊκών. Η εφαρμογή της επίμαχης απόφασης από τον Ιούνιο θα αποτελέσει ένα μεγάλο στοίχημα για τις υπηρεσίες του δήμου Βόλου που θα πρέπει αν υπερβάλλουν εαυτόν για να αποκαταστήσουν, έστω και οριακά, τη νομιμότητα σε ένα απέραντο «ξέφραγο αμπέλι».

Κατά το δήμο, η απόφαση για την αλλαγή στη χωροθέτηση αποτέλεσε μονόδρομο, μετά τις αντιδράσεις περιοίκων, που έφτασαν μέχρι και το Συνήγορο του Πολίτη για να διαμαρτυρηθούν σχετικά με τα προβλήματα που προκαλούνται στις γειτονιές τους από τη λειτουργία των λαϊκών αγορών. Ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για περιοχές όπου υφίστανται λαϊκές εδώ και περισσότερα από 10 χρόνια. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ποιο είναι το κλίμα στις τάξεις των περιοίκων που δεν αντέχουν άλλο αυτή την κατάσταση. Επιπρόσθετα, το Αστικό ΚΤΕΛ Βόλου διαμαρτυρήθηκε πλειστάκις για τα προβλήματα που προκαλούν στα δρομολόγια των λεωφορείων οι λαϊκές.

Κανείς δεν παραγνωρίζει την αποδοχή του θεσμού από τον κόσμο. Σε καμιά όμως περίπτωση δεν πρέπει να επιβαρύνεται η πόλη και να δημιουργούνται ζητήματα μονιμότητας από τη λειτουργία των λαϊκών αγορών. Μέχρι σήμερα καμία δημοτική αρχή δεν κατόρθωσε να τις ελέγξει αποτελεσματικά. Ας ελπίσουμε το καινούργιο καθεστώς να αποτελέσει μια νέα σελίδα σε ένα «αμαρτωλό κεφάλαιο».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου