Γιώργος Λαμπράκης:Θετικά βήματα που πρέπει να επιταχυνθούν

γιώργος-λαμπράκηςθετικά-βήματα-που-π-775929

Μετά την επιτυχή μάχη με τις αυθαίρετες κατασκευές των καταστημάτων εστίασης, η δημοτική αρχή του Βόλου συνεχίζει τη προσπάθεια για την απελευθέρωση των κοινόχρηστων χώρων. Από χθες ξεκίνησε η επιχείρηση για την κατεδάφιση περιπτέρων που όχι μόνο δε λειτουργούν εδώ και χρόνια αλλά δεν βρίσκονται καν στη ζωή, οι δικαιούχοι τους.

Η συγκεκριμένη προσπάθεια αποσκοπεί στο να αποδοθούν στους πολίτες πεζοδρόμια που έχουν καταληφθεί από περίπτερα, τα οποία ανεγείρονταν τα προηγούμενα χρόνια χωρίς τον παραμικρό σχεδιασμό. Αυτή η πρωτοβουλία στοχεύει και στην αποκατάσταση της δύσμοιρης αισθητικής της πόλης, που βάλλεται από παντού και εξακολουθεί να παραμένει μεγάλο ζητούμενο, και για την παρούσα δημοτική αρχή. Το επόμενο διάστημα θα συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια, με το ξήλωμα των αυθαίρετων πινακίδων που ξεφυτρώνουν στα πιο απίθανα σημεία, χωρίς βέβαια να υπάρχει η παραμικρή άδεια από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ στο επίκεντρο θα βρεθεί και το θέμα της αφισορύπανσης που κανείς αντιδήμαρχος μέχρι στιγμής δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά. Οι τοίχοι κτηρίων σε ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα της πόλης έχουν καλυφθεί από αφίσες, που διαφημίζουν εκδηλώσεις οι οποίες έχουν γίνει εδώ και χρόνια. Πρόκειται για μια άθλια εικόνα που παραπέμπει σε υπανάπτυκτες χώρες και όχι σε περιοχές με τεράστια συγκριτικά πλεονεκτήματα και μεγάλες προσδοκίες από τον τουρισμό. Οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις μπορεί να φαίνονται επιφανειακές μπροστά σε άλλα πολύ πιο σημαντικά προβλήματα της πόλης, ωστόσο ο σχεδιασμός του δήμου σε αυτό τον τομέα πρέπει να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί έτσι ώστε να προχωρήσουν στη συνέχεια και ζητήματα πολύ πιο δύσκολα στη αντιμετώπιση τους.

Ο λόγος για τη άμβλυνση του κυκλοφοριακού προβλήματος και την πεζοδρόμηση τμημάτων κεντρικών οδών, που έχουν ανακοινωθεί αλλά δεν έχουν προχωρήσει μέχρι στιγμής. Οι πολίτες δεν περιμένουν θαύματα στην αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος, που αποτελεί μείζον ζήτημα για όλες τις μεγαλουπόλεις και όσο περνούν τα χρόνια λαμβάνει εφιαλτικές διαστάσεις. Εξάλλου, ούτε οι προϋποθέσεις υπάρχουν για κάποιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα ούτε και τα απαιτούμενα κονδύλια, ιδίως τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία που οι δήμοι καλύπτουν τις απολύτως απαραίτητες ανάγκες τους, οριακά. Ωστόσο, έχει εκπονηθεί ένας προγραμματισμός από τις εμπλεκόμενες δημοτικές υπηρεσίες που πρέπει να αρχίσει να εφαρμόζεται. Μην ξεχνάμε ότι αυτό το ζήτημα είχε αποτελέσει κορυφαία προτεραιότητα της παρούσας δημοτικής αρχής, που αφιέρωσε πολύ χρόνο στην εκπόνηση ενός σχεδιασμού αναφορικά στην πεζοδρόμηση και τη μετατροπή οδών σε δρόμους ήπιας κυκλοφορίας. Τα βήματα που έχουν γίνει μέχρι στιγμής είναι τουλάχιστον δειλά και δεν δικαιώνουν σε καμία περίπτωση τους αρχικούς στόχους.

Ο χρόνος για τη δημοτική αρχή μετρά αντίστροφα καθώς τον επόμενο Μάιο θα βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο. Κατά συνέπεια, ότι είναι να γίνει ας γίνει το συντομότερο δυνατό γιατί από τις αρχές του 2014 δεν θα πρέπει να περιμένουν οι πολίτες την υλοποίηση ουσιαστικών έργων και παρεμβάσεων. Το θετικό της υπόθεσης είναι ότι της αρμόδιας υπηρεσίας ηγείται ένας ικανός αντιδήμαρχος που έχει δώσει όλο αυτό το διάστημα ξεκάθαρα δείγματα γραφής. Το αρνητικό είναι πως έχει εκφράσει τη επιθυμία του να μην θέσει εκ νέου υποψηφιότητα και να ασχοληθεί με τα επαγγελματικά του.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου