Νόμοι που δένουν τα χέρια των δήμων

νόμοι-που-δένουν-τα-χέρια-των-δήμων-777067

Το καινούργιο νομοθετικό πλαίσιο που ευνοεί τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας εκμεταλλεύτηκε συγκεκριμένη εταιρία η οποία έχει εγκαταστήσει σταθμό βάσης και κεραία, σε ταράτσα διώροφου σπιτιού στην περιοχή Χρυσοχοϊδη του Βόλου, με τη συναίνεση του ιδιοκτήτη.

Παρά την απόφαση που υπήρχε από τον Απρίλιο του 2012 για το ξήλωμα της εν λόγω κατασκευής, η εταιρία κατάφερε να πετύχει τη επανεγκατάσταση του εξοπλισμού, εκμεταλλευόμενη το νόμο ο οποίος ψηφίστηκε τον τελευταίο χρόνο και λύνει, στη ουσία, τα χέρια των εταιριών κινητής τηλεφωνίας. Το προηγούμενο καθεστώς επέτρεπε στον εκάστοτε δήμο να αποφασίζει για την απομάκρυνση κεραιών που είναι αυθαίρετες και προκαλούν μεγάλες αντιδράσεις από τους περιοίκους. Οι τελευταίοι, ανησυχούν για πιθανές επιπτώσεις στη υγεία τους από τη λειτουργία των συστημάτων κινητής τηλεφωνίας δίπλα από τα σπίτια τους. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στη περίπτωση της περιοχής Χρυσοχοϊδη, όπου ο κόσμος είναι ανάστατος και προειδοποιεί ότι θα πάρει τη κατάσταση στα χέρια του αν ο δήμος δεν απομακρύνει το σταθμό βάσης και την κεραία. Η κατάσταση στη γειτονιά δεν είναι δυνατόν να περιγραφεί. Άνθρωποι κάθε ηλικίας βρίσκονται επί ποδός και απειλούν θεούς και δαίμονες αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα. Μάλιστα θεωρούν υπεύθυνη την κεραία για κάποιες περιπτώσεις περιοίκων που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Όπως λένε, αυτά τα προβλήματα εκδηλώθηκαν μετά την εγκατάσταση και λειτουργία του εξοπλισμού, πριν από τρία χρόνια. Όταν τον Απρίλιο του 2012 εκδόθηκε η δικαστική απόφαση για τη δικαίωση τους, πίστεψαν ότι τέλειωσαν τα βάσανα τους. Η εταιρία δεν εγκατέλειψε τα όπλα καθώς είχε ψηφιστεί στο μεταξύ ο νόμος που λύνει στη ουσία τα χέρια όλων των εταιριών κινητής τηλεφωνίας. Φτάσαμε λοιπόν στη σημερινή εξέλιξη όπου ο δήμος διαβεβαιώνει ότι θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για τη απομάκρυνση της κεραίας ενώ οι περίοικοι είναι ανάστατοι.

Χωρίς να υπάρχουν επίσημα στοιχεία από τα οποία να προκύπτει ότι επιβαρύνεται ο ανθρώπινος οργανισμός από τη λειτουργία των κεραιών κινητής τηλεφωνίας εν μέσω κατοικημένων περιοχών, ο κόσμος δεν θέλει καν να συζητήσει το ενδεχόμενο εγκατάστασης ανάλογων συστημάτων πάνω από το κεφάλι του. Κανείς δεν μπορεί να διαβεβαιώσει τους πολίτες ότι είναι απολύτως ακίνδυνη η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία από τα συγκεκριμένα συστήματα. Οι πιέσεις που ασκήθηκαν από τις εταιρίες ώστε να φτάσουμε στο νέο νομοθετικό πλαίσιο πρέπει να ήταν αφόρητες. Δεν εξηγείται διαφορετικά το γεγονός ότι έχουμε ένα νόμο που κάνει ακόμη πιο περίπλοκη τη διαδικασία απομάκρυνσης κεραιών, οι οποίες δεν έχουν την έγκριση των κατά τόπους πολεοδομικών υπηρεσιών. Η ευθύνη των ιδιοκτητών σπιτιών που επιτρέπουν, με το αζημίωτο, στις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας να εγκαταστήσουν τον εξοπλισμό τους στις ιδιοκτησίες τους είναι τεράστια ενώ δεν δείχνουν να ενοχλούνται από τις αντιδράσεις των γειτόνων τους. Στην προκειμένη περίπτωση ο δήμος και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος που έχει επιδείξει μεγάλη ευαισθησία στο συγκεκριμένο θέμα, έχοντας πρωτοστατήσει σε επιχειρήσεις απομάκρυνσης αυθαίρετων κεραιών κινητής τηλεφωνίας, πρέπει να λύσουν άμεσα το ζήτημα στη συνοικία Χρυσοχοϊδη, προτού οι περίοικοι πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και το πιο σημαντικό, προτού ανοίξει η όρεξη και άλλων εταιριών που είδαν τις κατασκευές τους να γκρεμίζονται το προηγούμενο διάστημα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου