Γιώργος Λαμπράκης:Φραγμός στις δυνάμεις της μισαλλοδοξίας

γιώργος-λαμπράκηςφραγμός-στις-δυνάμ-780321

Τα μηνύματα που εξέπεμψαν οι βουλευτές της Μαγνησίας, πλην αυτού της Χρυσής Αυγής, καθώς και οι εκπρόσωποι των κορυφαίων αυτοδιοικητικών θεσμών της περιοχής στο πλαίσιο της χθεσινής επετείου κατά του φασισμού και του ναζισμού, είναι κάτι παραπάνω από ξεκάθαρα και αποκτούν ξεχωριστή πολιτική σημασία, τη δεδομένη χρονική στιγμή. Τα ποσοστά των ακραίων εθνικιστικών δυνάμεων παραμένουν υψηλά και με ανοδική τάση, ενώ οι προκλήσεις και τα επεισόδια ρατσιστική βίας διαδέχονται το ένα το άλλο. Σε αυτό το σκηνικό και ενώ η πλειοψηφία των πολιτών έχει, στην κυριολεξία, γονατίσει από τα Μνημόνια και τις οδυνηρές συνέπειες τους, τέτοιες φωνές μισαλλοδοξίας και φανατισμού βρίσκουν πρόσφορο έδαφος και αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα.

Οι τοποθετήσεις του πολιτικού προσωπικού της Μαγνησίας, με αφορμή τη χθεσινή ημέρα για τη επέτειο λήξης του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και κατά του φασισμού και του ναζισμού, αποτελούν μια ξεκάθαρη καταδίκη όσων επενδύουν στην απελπισία του απλού πολίτη προκειμένου να πετύχουν τους άθλιους σκοπούς τους. Ωστόσο, δεν αρκούν μόνο δηλώσεις, τοποθετήσεις και θεωρητικές προσεγγίσεις του προβλήματος. Απαιτούνται άμεσες ενέργειες για τον περιορισμό και την εξάλειψη του. Στο Βόλο, λίγο πριν τα Χριστούγεννα, στήθηκε το σκηνικό με το γνωστό συσσίτιο μόνο για Έλληνες και κανείς δεν αντέδρασε, με εξαίρεση μια ομάδα αντεξουσιαστών, που αφενός περιορίστηκε αστραπιαία από την αστυνομία και αφετέρου ο τρόπος αντίδρασης της δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτός από τους υγιώς σκεπτόμενους πολίτες. Ο δήμος και οι έχοντες ευθύνη για τη χρήση του παραλιακού μετώπου, δηλαδή ο Οργανισμός Λιμένος, παρακολουθούσαν αμέτοχοι τις εξελίξεις δίχως να περάσει από το μυαλό τους ότι με μια απλή απόφαση μπορούσαν να ματαιώσουν την συγκεκριμένη κατάπτυστη πρωτοβουλία.

Λίγο καιρό μετά είχαμε την αιμοδοσία μόνο για Έλληνες στο νοσοκομείο του Βόλου. Και σε αυτή τη περίπτωση ήταν παντελώς απούσα η διοίκηση του «Αχιλλοπουλείου» ενώ ο σύλλογος των νοσοκομειακών γιατρών είχε επικεντρώσει τότε την προσοχή του στην απομάκρυνση του τέως διοικητή. Καμιά αντίδραση, η παραμικρή φωνή διαμαρτυρίας για μια προσπάθεια που μετατρέπει την προσφορά αίματος προς τον συνάνθρωπο από μια πράξη υψίστης σημασίας σε ρατσιστική αθλιότητα. Τα επισημάνουμε όλα αυτά με αφορμή τη στάση του δημάρχου Αθηναίων την προηγούμενη εβδομάδα, που οδήγησε στα γνωστά γεγονότα με παρ΄ ολίγον θύμα τον ίδιο.

Στο Βόλο των δημοκρατικών αγώνων και των προοδευτικών αντιλήψεων δεν πρέπει να βρουν ξανά πρόσφορο έδαφος πρακτικές που ρίχνουν νερό στο μύλο του εθνικισμού και του φασισμού. Ο δήμος πρέπει να πρωτοστατήσει αναλαμβάνοντας ουσιαστικές πρωτοβουλίες για την ακύρωση τέτοιων σχεδιασμών. Οι συσκέψεις και η ανταλλαγή απόψεων για το φαινόμενο του ναζισμού δεν αρκούν και δεν έχουν και κανένα πρακτικό αποτέλεσμα. Χρειάζονται γενναίες πολιτικές αποφάσεις που θα αποτελέσουν αξεπέραστο εμπόδιο για όσους καλλιεργούν το κλίμα μίσους και διχασμού. Το πιο σημαντικό είναι όμως να πάψει να υπάρχει το πρόσφορο έδαφος πάνω στο οποίο οι ακραίες εθνικιστικές φωνές καλλιεργούν τις απόψεις τους. Οσο οι πολίτες αισθάνονται και είναι εξαθλιωμένοι, απελπισμένοι και προδομένοι από το σύστημα που τους οδήγησε στο σημερινό αδιέξοδο, τόσο θα μεγαλώνουν δυνάμεις οι οποίες ποντάρουν στο διχασμό και τον εκφασισμό της κοινωνίας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου