Γιώργος Λαμπράκης: Ευκαιρία για κάθαρση στη ΔΕΥΑΜΒ

γιώργος-λαμπράκης-ευκαιρία-για-κάθαρ-786824

Ιδανική ευκαιρία για την πολυσυζητημένη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Βόλου προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε ότι αφορά σε υπόνοιες και ψιθύρους και να απαλλαγεί από στελέχη που όχι μόνο είναι ανεπαρκή αλλά ενδεχομένως την έχουν ζημιώσει με πράξεις και παραλείψεις τους, αποτελεί η υπόθεση της ΕΡΓΗΛ η οποία λαμβάνει νέες διαστάσεις μετά το πόρισμα της επιτροπής παραλαβής του έργου για τη αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης.

Από την ήμερα που ξεκίνησε η διαδικασία της αυτοψίας για να διαπιστωθεί αν ανταποκρίνονται στη πραγματικότητα οι διεκδικήσεις της εταιρίας, η οποία ζητά ένα εξωφρενικό ποσό για την εκτέλεση υπερσυμβατικών εργασιών, υπήρξε έντονη φημολογία ότι το φυσικό αντικείμενο δεν ανταποκρίνεται στην αμοιβή των 10 εκατομμυρίων ευρώ περίπου που ήδη της καταβλήθηκε και πως η κατασκευή του έργου απέχει παρασάγγας από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που προβλέπει η αρχική μελέτη. Το τελικό πόρισμα ήρθε απλά να επιβεβαιώσει κάτι που γνώριζαν όλοι όσοι ασχολήθηκαν με τη συγκεκριμένη διαδικασία. Με απλά λόγια, η εταιρία που έχει κάτσει στο σκαμνί τη ΔΕΥΑΜΒ και απειλεί να της βάλει λουκέτο, αν κερδίσει την υπόθεση της αποζημίωσης για τις υπερσυμβατικές εργασίες, έχει εισπράξει σύμφωνα με το πόρισμα της επιτροπής παραλαβής του έργου, ποσό διπλάσιο από αυτό που αντιστοιχεί στη πραγματική του αξία. Η εταιρία έχει ήδη καταθέσει ένσταση κατά του πορίσματος, υποβάλλοντας ένα πολυσέλιδο υπόμνημα και από ότι φαίνεται αρχίζει να προετοιμάζεται για τον μακρύ δικαστικό αγώνα που θα ξεκινήσει εναντίον της η ΔΕΥΑΜΒ. Η τελευταία μπορεί να αισθάνεται προσωρινά ανακούφιση, επειδή δεν απειλείται, άμεσα τουλάχιστον, με λουκέτο ωστόσο τα όσα προκύπτουν από το επίμαχο πόρισμα γεννούν αμείλικτα ερωτήματα για το ρόλο στελεχών της που μετείχαν στη επιτροπή που υποτίθεται ότι έπρεπε να επιβλέπει την εξέλιξη της εργολαβίας προκειμένου να διαπιστωθεί αν η κατασκευάστρια εταιρία τηρεί τα όσα προβλέπονται από τη σχετική σύμβαση. Γιατί λοιπόν δεν εντοπίστηκε από τη πρώτη στιγμή, ότι κατασκευάζεται ένα έργο με κόστος που δεν ανταποκρίνεται στο φυσικό αντικείμενο; Γιατί δεν ενημερώθηκαν αμέσως οι δύο προηγούμενες διοικήσεις της ΔΕΥΑΜΒ; Γιατί έπρεπε να οδηγηθεί η επιχείρηση ύδρευσης στο χείλος της καταστροφής, ώστε να αποκαλυφθεί ότι μια τεχνική εταιρία υλοποιούσε με λεφτά των φορολογουμένων, ένα έργο που δεν αντιστοιχεί στην αρχική μελέτη; Απαντήσεις σε όλα, αυτά καλείται να δώσει και μάλιστα άμεσα και ξεκάθαρα η νυν διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ που έχει κάνει σημαία τα ζητήματα διαφάνειας και νομιμότητας, από τη ημέρα που ανέλαβε την ευθύνη λειτουργίας της επιχείρησης. Οι διαδικασίες πρέπει να κινηθούν τάχιστα διότι η διοίκηση συνεχίζει να λαμβάνει αποφάσεις για την υλοποίηση έργων εκατομμυρίων ευρώ, κατά τη διάρκεια συνεδριάσεων παρουσία στελεχών τα οποία μετείχαν στη διαδικασία επίβλεψης του έργου της ΕΡΓΗΛ.

Αλήθεια, σε ποια ιδιωτική επιχείρηση όπου θα προέκυπτε αντίστοιχο ζήτημα, θα συνέχιζαν να εργάζονται και να πληρώνονται στελέχη που επέδειξαν ανάλογη συμπεριφορά; Βέβαια, στον ιδιωτικό τομέα δεν υπάρχουν δαιδαλώδεις διαδικασίες πειθαρχικού ελέγχου για να μπλοκάρουν την αποπομπή τους. Δεν υπάρχουν συντεχνιακά συμφέροντα και συνδικαλιστικοί παράγοντες για να τους προστατέψουν. Δεν υπάρχουν πολιτικά πρόσωπα για να κάνουν τα στραβά μάτια. Στο «βασίλειο» της ΔΕΥΑΜΒ, τα πράγματα είναι αλλιώς ή τουλάχιστον ήταν μέχρι και πολύ πρόσφατα!

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου