Γιώργος Λαμπράκης: Σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν

γιώργος-λαμπράκης-σκοτώνουν-τα-άλογα-793719

Αγώνα δίχως αύριο στην κυριολεξία, δίνουν αυτό το διάστημα οι συνταξιούχοι και στη Μαγνησία, που προετοιμάζονται για την πανελλαδική κινητοποίηση της ερχόμενης Παρασκευής στη Αθήνα, ενάντια στη συνεχιζόμενη υποβάθμιση της κοινωνικής ασφάλισης. Οι αλλεπάλληλες περικοπές στις συντάξεις τους, η αδιέξοδη κατάσταση στο σύστημα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και τα χαράτσια, τους έχουν οδηγήσει σε ένα τεράστιο διέξοδο από το οποίο είτε θα πρέπει να βγουν σύντομα, είτε θα πρέπει να αποχαιρετήσουν τα εγκόσμια, πριν την ώρα τους. Οι περισσότεροι εξ αυτών συντηρούν με τις πενιχρές συντάξεις τους, τα παιδιά και τα εγγόνια τους ενώ ταυτόχρονα προσπαθούν να καλύψουν και τις δικές τους υποχρεώσεις σε ότι αφορά στη αγορά φαρμάκων και την πληρωμή φόρων.

Τα τελευταία τρία χρόνια, και οι συνταξιούχοι είδαν να συντελείτε ένας πραγματικός Αρμαγεδώνας ο οποίος παρέσυρε δικαιώματα και κατακτήσεις 10ετιών. Από τη μια μέρα στην άλλη, οι συντάξεις τους κατακρημνίσθηκαν και μετατράπηκαν σε επιδόματα κοινωνικής αλληλεγγύης. Τα φάρμακά τους ακρίβυναν ή αντικαταστάθηκαν από γεννόσημα που δεν τα εμπιστεύονται και αναγκαστικά έχουν σταματήσει να τα χρησιμοποιούν. Η συνηθισμένη επίσκεψη στον γιατρό έχει μετατραπεί πλέον σε διαδικασία πολυτελείας καθώς είτε δεν υπάρχουν διαθέσιμοι γιατροί, είτε δεν υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα για την πληρωμή της επίσκεψης.

Η καθημερινή επιβίωση για τους συνταξιούχους έχει μετατραπεί σε έναν άνισο αγώνα που καταγράφει συνεχώς θύματα. Εκπρόσωποι των τοπικών συλλόγων συνταξιούχων πιστεύουν ότι υπάρχει οργανωμένο σχέδιο για τη εξόντωση τους καθώς, όπως εκτιμούν, το κράτος τους θεωρεί βάρος για τον προϋπολογισμό. Ωστόσο, πρόκειται για ανθρώπους που δούλεψαν για ολόκληρες 10ετίες πληρώνοντας κάθε μήνα από το υστέρημα τους, τις προβλεπόμενες ασφαλιστικές εισφορές έτσι ώστε όταν θα ερχόταν το πλήρωμα του χρόνου να μπορούν να ζήσουν αξιοπρεπώς από τη σύνταξη τους, δηλαδή από τα δικά τους χρήματα που έδωσαν στο ελληνικό δημόσιο περιμένοντας να τους επιστραφούν στη δύση της ζωής τους. Δυστυχώς διαψεύστηκαν όπως και εκατομμύρια άλλοι πολίτες που είδαν τις ελπίδες τους να γκρεμίζονται μέσα σε λίγους μήνες, από τα Μνημόνια και τις ανάλγητες αποφάσεις για τη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας μας. Μιας χώρας που αναγκάζει τους νέους με γνώσεις, πτυχία και δεξιότητες να μεταναστεύουν, τους υπόλοιπους τους καταδικάζει στην ανεργία και την απόγνωση ενώ τους απόμαχους της δουλειάς τους αντιμετωπίζει σαν περιττό βάρος, από το οποίο πρέπει οπωσδήποτε να απαλλαγεί.

Οι συνταξιούχοι έχουν πειστεί ότι δεν έχουν να ελπίζουν πλέον σε τίποτα. Τα όσα προβλέπονται από το τρίτο μνημόνιο θα προκαλέσουν νέα δεινά στην καθημερινότητα τους και θα τους στερήσουν και τα ελάχιστα που τους έχουν απομείνει. Για αυτό και επιλέγουν το δρόμο του αγώνα. Η κινητοποίηση της ερχόμενης Παρασκευής στη Αθήνα, είναι μείζονος σημασίας καθώς από τη συμμετοχή των συνταξιούχων στη συγκέντρωση στη πλατεία Κλαυθμώνος και στην πορεία που θα ακολουθήσει προς το Μέγαρο Μαξίμου, θα κριθεί το αν έχει μέλλον αυτός ο αγώνας.

Δεν τους πτοεί το, κάτι παραπάνω από πιθανό, ενδεχόμενο να τους περιμένουν σιδερόφρακτες διμοιρίες των ΜΑΤ και κλούβες της αστυνομίας με σαφείς εντολές. Άλλωστε στο σημείο που βρίσκονται είτε βιολογικά, είτε οικονομικά, δεν έχουν και πολλά να χάσουν.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου