Γιώργος Λαμπράκης: Δύο μέτρα και δύο σταθμά …

γιώργος-λαμπράκης-δύο-μέτρα-και-δύο-στ-795896

Ακατανόητες αποφάσεις που προκαλούν και ρίχνουν λάδι στη φωτιά της κοινωνικής αγανάκτησης, συνεχίζουν να λαμβάνουν τα θεσμοθετημένα όργανα της πολιτείας. Αυτή τη φορά καλούνται από την αστυνομία τα μέλη του 15μελούς μαθητικού συμβουλίου Νέας Ιωνίας, προκειμένου να δώσουν κατάθεση για την κατάληψη στο σχολείο τους πριν από επτά ολόκληρους μήνες. Προηγήθηκε καταγγελία γονέων στον εισαγγελέα και αποφασίστηκε η κλήτευση των μαθητών για το θέμα της συγκεκριμένης κινητοποίησης και όχι για υποτιθέμενο επεισόδιο με εξωσχολικούς.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν από την απόφαση να κληθούν οι μαθητές από την αστυνομία για κατάθεση είναι πολλά και πρέπει να απαντηθούν. Καταρχήν, γιατί καλούνται να καταθέσουν ενώ έχουν περάσει τόσοι μήνες από την κατάληψη στο σχολείο τους; Επίσης, πως είναι δυνατό να επιλέγεται η δεδομένη χρονική συγκυρία, όπου τα παιδιά προετοιμάζονται για τις ενδοσχολικές και τις πανελλαδικές εξετάσεις. Είναι δυνατόν ένας τελειόφοιτος λυκείου που πνίγεται το άγχος των εξετάσεων, να έχει στο μυαλό του και τις αστυνομικές αρχές; Σε τελική ανάλυση, σε τι αποσκοπεί μια τέτοια απόφαση; Αν ο σκοπός είναι να φοβίσουν και να αποτρέψουν τους εφήβους από ενδεχόμενες κινητοποιήσεις στο άμεσο μέλλον για την επίλυση σοβαρών προβλημάτων στα δημόσια σχολεία, τότε μάλλον δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα η κλήτευση του 15μελούς του 1ου Λυκείου Νέας Ιωνίας. Πιο πιθανό είναι να δυναμιτιστεί ακόμη περισσότερο το κλίμα στα σχολεία και να έχουμε ακόμη μεγαλύτερες αντιδράσεις από τους μαθητές, παρά να αποτραπούν νέες καταλήψεις από την επόμενη σχολική χρονιά. Εξάλλου τα προβλήματα της δημόσιας εκπαίδευσης ήταν, παραμένουν και θα συνεχίσουν να είναι εκρηκτικά. Όλοι οι άμεσα εμπλεκόμενοι παράγοντες της παιδείας εκτιμούν ότι αναμένεται περαιτέρω επιδείνωση της σημερινής κατάστασης, με δεδομένες τις αποφάσεις βάσει των όσων προβλέπουν τα Μνημόνια, για ακόμη μεγαλύτερες περικοπές σε πόρους και έμψυχο δυναμικό.

Ήδη η χώρα μας είναι μεταξύ των ουραγών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε κονδύλια του προϋπολογισμού για την παιδεία. Από την επόμενη σχολική χρονιά έρχονται ακόμη χειρότερα σε ότι αφορά στον αριθμό των εκπαιδευτικών στα σχολεία, την κατάσταση των σχολικών μονάδων και το επίπεδο της υφιστάμενης υλικοτεχνικής υποδομής. Δηλαδή έχουμε από μία, ένα κράτος που οδηγεί μέρα με την ήμερα τη δημόσια εκπαίδευση στην απαξίωση και την υποβάθμιση και από την άλλη, το ίδιο κράτος επιδεικνύει το σκληρό του πρόσωπο σε ανήλικα παιδιά.

Ο νόμος είναι ξεκάθαρος είτε σε ότι αφορά σε ακραία στοιχεία, είτε σε ότι αφορά σε μαθητές. Αν υπάρξει κατάληψη δημοσίου κτηρίου τότε επιβάλλεται η εισαγγελική παρέμβαση. Στο ίδιο τσουβάλι δηλαδή, οι αναρχικοί με τους ανήλικους μαθητές που διαμαρτύρονται για την έλλειψη ακόμη και αυτονόητων υποδομών από τα σχολεία τους.

Στην προκειμένη περίπτωση, ούτε βανδαλισμοί έγιναν κατά τη διάρκεια της κατάληψης ούτε επεισόδια, ούτε άλλα παρατράγουδα υπήρξαν. Το σχολείο έκλεισε για κάποιες ημέρες και οι διδακτικές ώρες που χάθηκαν, αναπληρώθηκαν στο έπακρο. Παρόλα αυτά, τα μέλη του 15μελούς θα πρέπει να περάσουν από «Ιερά Εξέταση» εν μέσω της περιόδου προετοιμασίας τους για τις επερχόμενες εξετάσεις. Τα συμπεράσματα δικά σας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου