Γιώργος Λαμπράκης: Νέος Γολγοθάς περιμένει τους συνταξιούχους

γιώργος-λαμπράκης-νέος-γολγοθάς-περι-797582

Ενάντια σε μια παράλογη απόφαση που θα ταλαιπωρήσει χιλιάδες ασφαλισμένους, τάσσονται ανεπιφύλακτα τα μέλη του συλλόγου συνταξιούχων του ΙΚΑ Μαγνησίας, τα οποία θα θίγουν άμεσα από την υλοποίηση της. Πρόκειται βέβαια για το ζήτημα της αναστολής λειτουργίας, μέχρι τα τέλη Μαΐου, του παραρτήματος Νέας Ιωνίας του ΙΚΑ λόγω περιστολής δαπανών του ιδρύματος. Ωστόσο, στην προκειμένη περίπτωση δεν υπάρχουν πειστικές εξηγήσεις για την επίμαχη απόφαση καθώς ο κτήριο όπου στεγάζεται η υπό κατάργηση υπηρεσία είναι ιδιόκτητο και δεν επιβαρύνει τον ετήσιο προϋπολογισμό του ΙΚΑ. Παρόλα αυτά η διοίκηση του ιδρύματος προχωρά στην εφαρμογή του σχεδιασμού της και ενώ υπάρχουν οξύτατες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας από τους τοπικούς φορείς.

Τα μεγάλα θύματα από την διακοπή λειτουργίας του ΙΚΑ Νέας Ιωνίας θα είναι οι συνταξιούχοι που θα πρέπει να μετακινούνται μέχρι το κεντρικό υποκατάστημα του ιδρύματος, απέναντι από τον σιδηροδρομικούς σταθμό, προκειμένου να εξυπηρετηθούν. Εκεί ωστόσο θα τους περιμένει μεγάλη ταλαιπωρία καθώς θα βρεθούν αντιμέτωποι με ατέλειωτες ουρές και υποδομές που δεν είναι δυνατό να καλύψουν τις ανάγκες τόσο μεγάλου αριθμού ασφαλισμένων. Τους τελευταίους μήνες έχουν ληφθεί αποφάσεις για αναστολή λειτουργίας όλων σχεδόν των περιφερειακών υποκαταστημάτων του ΙΚΑ στη Μαγνησία. Αυτό σημαίνει ότι το σύνολο των ασφαλισμένων θα πρέπει να προσέρχεται στο εναπομείναν υποκατάστημα για να εξεταστεί από γιατρό, να περάσει από επιτροπές ή να ρυθμίσει ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ζητήματα. Φανταστείτε τι πρόκειται να γίνει εντός και εκτός του κτηρίου της οδού Παπαδιαμάντη. Οι σκηνές που διαδραματίζονται σε υποκαταστήματα του ΙΚΑ στη Αθήνα με τις ατέλειωτες ουρές συνταξιούχων που περιμένουν από τα ξημερώματα για να εξυπηρετηθούν, δεν θα είναι τίποτα μπροστά στο χάος που θα προκύψει στο υποκατάστημα του Βόλου.

Οι πολύπαθοι χαμηλοσυνταξιούχοι έχουν βρεθεί αντιμέτωποι τα τελευταία τρία χρόνια με μια σειρά κυβερνητικών μέτρων που τους έχουν οδηγήσει στο απόλυτο αδιέξοδο. Πρώτα οι απανωτές περικοπές στις έτσι και αλλιώς εξευτελιστικές συντάξεις τους. Στη συνέχεια ήρθαν αποφάσεις για περαιτέρω υποβάθμιση του συστήματος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Ακολούθησαν αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων και φτάσαμε τώρα στη κατάργηση υποδομών με ουσιαστική συμβολή στην καθημερινότητα τους. Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε τη φορολογία και τα χαράτσια, εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κάποιος το απελπιστικό σημείο στο οποίο έχουν περιέλθει οι απόμαχοι της δουλειάς.

Απέναντί τους και όχι δίπλα τους, έχουν ένα πολιτικό σύστημα που εφαρμόζει αδιαμαρτύρητα οδηγίες και εντολές των δανειστών χωρίς να υπολογίζει ή έστω να προσποιείται ότι ενδιαφέρεται, για τις δραματικές επιπτώσεις στη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων από την υλοποίηση ενός σχεδιασμού υπέρ της ευημερίας των αριθμών και της εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους.

Παρά τα προβλήματα τους οι συνταξιούχοι της Μαγνησίας δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν τον αγώνα για την μη υλοποίηση της απόφασης αναφορικά στο ΙΚΑ Νέας Ιωνίας. Στο πλευρό τους έχουν το σύνολο των φορέων της περιοχής που είναι ενάντιοι στο κλείσιμο μιας υπηρεσίας με ουσιαστικό ρόλο και δίχως λειτουργικά έξοδα. Η κοινή λογική λέει πως δεν πρέπει να κλείσει το υποκατάστημα αλλά δυστυχώς καμία σχεδόν από τις αποφάσεις των τελευταίων ετών στη χώρα μας, δεν ελήφθη βάσει των όσων επιτάσσει η λογική.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου