Γιώργος Λαμπράκης:Ποιος θα απαλλάξει τη ΔΕΥΑΜΒ από τα βαρίδια του παρελθόντος

γιώργος-λαμπράκηςποιος-θα-απαλλάξει-799062

Άνισο αγώνα με το «αμαρτωλό» παρελθόν και το άδηλο μέλλον της δίνει η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Βόλου προκειμένου να σταθεί τα πόδια της και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της εποχής. Τη στιγμή που η μάχη στο Άρειο Πάγο με την τεχνική εταιρία ΕΡΓΗΛ βρίσκεται σε ιδιαίτερα κρίσιμο σημείο και ουδείς είναι σε θέση να γνωρίζει την έκβαση αυτής της υπόθεσης, μέλη της προηγούμενης διοίκησης τη ΔΕΥΑΜΒ περνούν αυτές τις ημέρες την πόρτα του ανακριτή προκειμένου να καταθέσουν στη περίφημη υπόθεση της μίσθωσης εκσκαπτικών μηχανημάτων, που όπως κατήγγειλε ο πρώην αντιδήμαρχος Γιάννης Στάμος, ζημίωσε την επιχείρηση με 100άδες χιλιάδες ευρώ. Ο καταγγέλλων, που βρίσκεται αντιμέτωπος με μηνύσεις για συκοφαντική δυσφήμιση, ισχυρίζεται ότι τα προηγούμενα χρόνια ελάμβανε χώρα στη ΔΕΥΑΜΒ ένα απίστευτο πάρτι σπατάλης και κακοδιαχείρισης, που οδήγησε σε υπέρογκο δανεισμό μια μονοπωλιακή επιχείρηση.

Οι καταγγελίες Στάμου δεν είναι όμως ο μοναδικός πονοκέφαλος της ΔΕΥΑΜΒ. Το θέμα των προγραμματικών συμβάσεων μεταξύ της επιχείρησης και δημοτικών οργανισμών που δεν υπάρχουν πλέον, με κόστος άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ για την πρώτη, είναι ένα ακόμη αγκάθι του παρελθόντος που συνεχίζει να πληγώνει τη νέα διοίκηση. Οι βολές της αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο κατά του δημάρχου, για κωλυσιεργία στον τρόπο χειρισμού του θέματος είναι συνεχείς δημιουργούν ένα τεράστιο ζήτημα αξιοπιστίας. Την ίδια στιγμή, η δικαστική μάχη κατά της εταιρίας που κατασκεύασε το έργο της αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης σε ένα μεγάλο τμήμα του πολεοδομικού συγκροτήματος Βόλου, φαίνεται πως εισέρχεται στο τελικό της στάδιο. Η ΕΡΓΗΛ ζητά ούτε λίγο ούτε πολύ, σχεδόν οκτώ εκατομμύρια ευρώ, υποστηρίζοντας ότι υπήρξαν καθυστερήσεις από τη ΔΕΥΑΜΒ στο θέμα των επιμετρήσεων. Η άλλη πλευρά κάνει λόγο για διεκδικήσεις που δεν ανταποκρίνονται στο τελικό φυσικό αντικείμενο και έχει ήδη προχωρήσει σε έλεγχο των εργασιών έτσι ώστε να αποδείξει την αφερεγγυότητα της αντιδίκου. Η μάχη που δίνεται στον Άρειο Πάγο είναι καθοριστικής σημασίας για το μέλλον της ΔΕΥΑΜΒ που αν χάσει θα κληθεί να καταβάλει ένα ποσό – μαμούθ. Τα χ΄ρηματα αυτά, απλά δεν υπάρχει στα ταμεία της και θα οδηγηθεί μοιραία σε διάλυση.

Αυτό είναι το περιβάλλον μέσα στο οποίο η νέα διοίκηση της επιχείρησης προσπαθεί να διαμορφώσει μια διαφορετική εικόνα για έναν οργανισμό μείζονος σημασίας. Από τη μια καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να βελτιωθεί στα μάτια των πολιτών η ΔΕΥΑΜΒ και από τη άλλη, επιχειρείται να γίνει μια υγιής και ανταγωνιστική επιχείρηση που θα παρέχει ποιοτικές και σύναμμα φθηνές υπηρεσίες. Το τελευταίο διάστημα έχει φουντώσει η φημολογία για σχεδιαζόμενο ξεπούλημα της σε ιδιώτες, που θα την αγοράσουν για ένα κομμάτι ψωμί και στη συνέχεια θα προσφέρουν πανάκριβες υπηρεσίες. Η διοίκηση της επιχείρησης ύδρευσης διαψεύδει σε κάθε ευκαιρία αυτά τα σενάρια. Ωστόσο, στα χώριά του Πηλίου που συνενώθηκαν με το δήμο Βόλου, υπάρχει ένα κίνημα πολιτών ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των νερών που συνεχώς γιγαντώνεται. Όσο θα υπάρχουν δικαστικές εκκρεμότητες και βαρίδια του παρελθόντος που απαξιώνουν μια ολόκληρη επιχείρηση, κανείς δεν θα είναι σε θέση να πιστέψει δεσμεύσεις και υποσχέσεις για το μέλλον της ΔΕΥΑΜΒ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου