Γιώργος Λαμπράκης: Η αντιπαράθεση συνεχίζεται… τα προβλήματα παραμένουν

γιώργος-λαμπράκης-η-αντιπαράθεση-συν-714200

Σε διπλό μέτωπο κινείται αυτό το διάσημα η διοίκηση της υπηρεσίας καθαριότητας του δήμου Βόλου, προκειμένου να διασφαλίσει τη ομαλή λειτουργία μιας υπηρεσίας με τεράστιες ιδιαιτερότητες και πρωταρχική σημασία για τη πόλη. Από τη μία έχει να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις σε προσωπικό, που το επόμενο διάστημα θα λάβουν μεγάλες διαστάσεις και από τη άλλη, πρέπει να αντικρούσει τις καταγγελίες δημοτικών συμβούλων και συνδικαλιστών του ΚΚΕ για οργανωμένο σχέδιο απαξίωσης, αρχικά, και ξεπουλήματος σε ιδιώτης στη συνέχεια, της υπηρεσίας καθαριότητας.

Τα όσα καταγγέλθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα είναι πολύ σοβαρά και δημιούργησαν ανησυχία και προβληματισμό στους πολίτες που δεν αντέχουν περαιτέρω επιβάρυνση στην παροχή υπηρεσιών, τις οποίες ήδη ακριβοπληρώνουν. Η αντιδήμαρχος διαψεύδει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης της καθαριότητας και καταγγέλλει τη ΔΑΣ ΟΤΑ ότι παρασύρει την δημοτική παράταξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης», με στόχο αφενός να παρουσιαστεί μια εικόνα διάλυσης της υπηρεσίας και αφετέρου να εξυπηρετηθούν προσωπικές και κομματικές επιδιώξεις.

Όσο σοβαρές είναι οι κατηγορίες της αντιδημάρχου, τόσο σοβαρή είναι και η καταγγελία για σχέδιο εκποίησης της υπηρεσίας σε ιδιώτες. Η κόντρα των δύο πλευρών καλά κρατεί και δεν φαίνονται σημάδια εκτόνωσης της έντασης στο προσεχές διάστημα. Το αντίθετο μάλιστά, με δεδομένες τις προθέσεις των δύο πλευρών. Βέβαια ο εχθρός είναι κοινός και δεν είναι άλλος από την επαπειλούμενη κατάρρευση ενός συστήματος που σήμερα λειτουργεί σχεδόν οριακά. Ήδη υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στην καθαριότητα λόγω των ελλείψεων προσωπικού και της συνεχούς αποδυνάμωσης της υπηρεσίας τα τελευταία δύο χρόνια. Οι συνταξιοδοτήσεις έφτασαν τις 30, δίχως βέβαια να γίνει ούτε μία πρόσληψη μονίμου υπαλλήλου. Οι επιταγές του Μνημονίου είναι ξεκάθαρες και δεν επιτρέπουν ούτε καν την σκέψη για προσλήψεις, τουλάχιστον μέχρι και το 2016. Την ίδια στιγμή, η υπηρεσία έχει να αντιμετωπίσει το οξύ πρόβλημα των αποχωρήσεων συμβασιούχων με οκτάμηνες συμβάσεις εργασίας καθώς και των εργαζομένων των πεντάμηνων προγραμμάτων κοινωφελούς απασχόλησης. Υπολογίζεται ότι μέχρι ο τέλος του μήνα θα έχουν αποχωρήσει περισσότεροι από 110 συμβασιούχοι, που σήμερα διαδραματίζουν καθοριστικό ρολό στον καθαρισμό του ενιαίου δήμου Βόλου. Μετά τον Μάιο, πώς θα καλυφθούν οι ανάγκες της υπηρεσίας; Οι μόλις 85 μόνιμοι εργαζόμενοι στα απορριμματοφόρα και οι συνάδελφοι τους οδοκαθαριστές, θα μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες ενός δήμου από τα Λεχώνια μέχρι τις Μικροθήβες και από την Μακρινίτσα μέχρι το Σέσκλο; Αυτό είναι αδύνατο και οι υπεύθυνοι της υπηρεσίας θα πρέπει να κάνουν μαγικά για να αντιμετωπίσουν τη κατάσταση.

Με τα σημερινά δεδομένα, και εφόσον οι επόμενες προσλήψεις συμβασιούχων δεν αναμένονται πριν το Φθινόπωρο, η διεύθυνση της υπηρεσίας καθαριότητας θα πρέπει είτε να αναδιατάξει το προσωπικό της και να βγάλει από τα γραφεία όσους μπορούν να δουλέψουν εκτός, είτε θα πρέπει να κάνει εκπτώσεις στο επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών. Το τελευταίο διάστημα όλοι αναγνωρίζουν ότι γίνεται σημαντική προσπάθεια για τον ευπρεπισμό της πόλης και την καθαριότητα των κοινόχρηστων, κυρίως, χώρων. Οι κόντρες και οι αντιπαραθέσεις που έχουν κορυφωθεί το τελευταίο διάστημα, δεν βοηθούν στη αντιμετώπιση ενός σοβαρού προβλήματος που αφορά στο σύνολο των δημοτών, ανεξαρτήτου πολιτικής ή κομματικής τοποθέτησης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου