Γιώργος Λαμπράκης: Οταν οι διαπραγματεύσεις έχουν αποτέλεσμα

γιώργος-λαμπράκης-οταν-οι-διαπραγματ-714386

Το μη χείρον βέλτιστον για τους εργαζόμενους της ΑΓΕΤ Ηρακλής στο Βόλο που αποφάσισαν να αποδεχτούν τη πρόταση της διοίκησης της εταιρίας για μείωση των αποδοχών τους, σε ποσοστό λίγο κάτω από το 5%. Έπειτα από διαπραγματεύσεις που κράτησαν σχεδόν ένα μήνα, το σωματείο και η Γαλλική διοίκηση της ΑΓΕΤ κατέληξαν σε μια συμφωνία που αφενός διασφαλίζει τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας και αφετέρου προστατεύει σε μεγάλο βαθμό, τις αποδοχές του προσωπικού. Θεωρείται ότι καθοριστικό ρόλο στη σημερινή εξέλιξη, διαδραμάτισε η στάση του σωματείου όταν πληροφορήθηκε τις αρχικές διαθέσεις της εταιρίας για βαθύ κούρεμα των επιδομάτων.

Αν ίσχυε αυτή η πρόταση, οι μειώσεις στους μισθούς θα μπορούσαν να φτάσουν και το 20%, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για οικογενειάρχες που εργάζονται υπό ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες. Αμέσως το σωματείο αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις και αποφάσισε ομόφωνα, να προχωρήσει σε απεργιακές κινητοποιήσεις που θα παρέλυαν τη παραγωγική δραστηριότητα της μονάδας. Είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι αυτή η στάση των εργαζομένων έσωσε την παρτίδα και οδήγησε τη εταιρία στο να υποχωρήσει από την αρχική της θέση.

Ιδιαίτερη αξία σε ότι αφορά στην συμφωνία που πέτυχε το σωματείο, δίνει το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις έγιναν υπό την εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη με το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ στη Χαλκίδα, που έκλεισε και οι 250 περίπου εργαζόμενοι βρέθηκαν στο δρόμο. Η διοίκηση της εταιρίας χωρίς δεύτερη σκέψη έβαλε λουκέτο στο ένα από τα τρία εργοστάσια της στη χώρα μας, δεσμευόμενη ότι θα αυξήσει την παραγωγική δραστηριότητα των μονάδων της στο Βόλο και το Μηλάκι της Εύβοιας.

Στη Μαγνησία που έχει δεχτεί το τελευταίο διάστημα, απανωτά χτυπήματα από το κλείσιμο εργοστασίων, δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για ακόμη περισσότερες χαμένες θέσεις εργασίας . Ήδη τα ποσοστά της πραγματικής ανεργίας ξεπερνούν το 30% ενώ στους νέους η κατάσταση είναι ακόμη πιο δραματική. Θυμίζουμε ότι από τον Φεβρουάριο μέχρι σήμερα, τρεις επιχειρήσεις οδήγησαν τους εργαζόμενους τους είτε στην ανεργία, είτε στη διαθεσιμότητα. Η πρώην VPI έβαλε λουκέτο, στη SOVEL αναμένεται να λήξει το χρονικό διάστημα διαθεσιμότητας του προσωπικού μέσα στην επόμενη εβδομάδα ενώ στη Χαλυβουργία, όπου οι εργαζόμενοι απασχολούνται εκ περιτροπής για τέσσερις ημέρες της εβδομάδα, υπάρχουν σενάρια για ομαδικές απολύσεις. Στα συγκεκριμένα εργοστάσια είτε δεν υπήρξαν περιθώρια αντίδρασης από τους εργαζόμενους, είτε τα σωματεία βρέθηκαν αντιμέτωπα με μονομερείς αποφάσεις των εργοδοτών οι οποίοι επικαλέστηκαν την οικονομική κρίση για να εφαρμόσουν τις αποφάσεις τους.

Στην περίπτωση της ΑΓΕΤ τα δεδομένα είναι διαφορετικά καθώς μπορεί να υπάρχουν προβλήματα στην παραγωγική δραστηριότητα λόγω της κατάρρευσης του κατασκευαστικού κλάδου στη χώρα μας, ωστόσο η στάση του σωματείου από τη μία και η διάθεση της διοίκησης της εταιρίας να συζητήσει, από τη άλλη, απέτρεψαν τα χειρότερα. Το περιβάλλον στον ιδιωτικό τομέα ήταν και παραμένει ζοφερό ενώ δεν είναι λίγοι όσοι προβλέπουν περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης μέσα στους επόμενους μήνες. Κατά συνέπεια, οι περιπτώσεις εργοστασίων όπου διαφυλάσσονται οι θέσεις εργασίας και παράλληλα οι εργαζόμενοι καταφέρνουν να διατηρούν σε αξιοπρεπή επίπεδα τις αποδοχές τους, αποτελούν ελπιδοφόρες ενδείξεις.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου