Γιώργος Λαμπράκης :Το νοσοκομείο προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές του

γιώργος-λαμπράκης-το-νοσοκομείο-προσ-714929

Τρεις εβδομάδες μετά τα απίστευτα γεγονότα στο Νοσοκομείο του Βόλου και την επεισοδιακή απομάκρυνση του πρώην διοικητή, το «Αχιλλοπούλειο» πασχίζει να ξαναβρεί τον βηματισμό του και να αντιμετωπίσει τα αμέτρητα προβλήματα στην καθημερινή λειτουργία ενός δημόσιου νοσηλευτικού ιδρύματος. Ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη προμήθεια υλικών, τη κάλυψη των εφημεριών και την αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ, απασχολούν τον αναπληρωτή διοικητή που εν αναμονή του διαδόχου του Αριστείδη Ζαχαρόπουλου, προσπαθεί να αποκαταστήσει την ομαλότητα και την εργασιακή ειρήνη.

Ωστόσο, οι πληγές του πρόσφατου παρελθόντος πολύ δύσκολα θα κλείσουν και αυτό φαίνεται και από απλά ζητήματα που υπό διαφορετικές συνθήκες, θα είχαν επιλυθεί μέσα σε λίγα λεπτά. Η περίπτωση της δωρεάς ασθενοφόρου από μεγάλη βιομηχανία του Αλμυρού, που δεν είχε γίνει αποδεκτή εδώ και ένα τρίμηνο, είναι ενδεικτική της κατάστασης που επικρατούσε στο νοσοκομείο το προηγούμενο διάστημα. Ένα υπερσύγχρονο όχημα αξίας 10άδων χιλιάδων ευρώ, παρέμενε αναξιοποίητο και δεν ήταν δυνατό να τεθεί σε λειτουργία για τις ανάγκες του Κέντρου Υγείας Αλμυρού, για λόγους που δεν είναι δυνατό να διευκρινιστούν μέχρι στιγμής. Μόλις ανέλαβε να καλύψει το κενό του κ. Ζαχαρόπουλου ο αναπληρωτής διοικητής, υπέγραψε αμέσως τη απόφαση για τη αποδοχή της δωρεάς και χθες υπεγράφη και η απόφαση για την ασφαλιστική κάλυψη του ασθενοφόρου.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν για την καθυστέρηση τριών μηνών στη λήψη μιας τυπικής απόφασης, είναι αβίαστα και οι γνωρίζοντες παραπέμπουν στο ταραχώδες παρελθόν του «Αχιλλοπουλείου». Ένα παρελθόν που έχουμε τη εντύπωση ότι κανείς δεν θέλει να θυμάται, ωστόσο κάτι τέτοιο είναι αδύνατο με δεδομένες τις συνέπειες στην καθημερινή λειτουργία του. Βούληση της νέας διοίκησης και της Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας είναι να γυρίσει σελίδα το ίδρυμα και να αντιμετωπίσει με τον πλέον αποτελεσματικό και ανώδυνο τρόπο τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν το προηγούμενο διάστημα. Βασική επιδίωξη είναι να γίνει αυτό όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, για το καλό των πολιτών και βεβαίως για τους ίδιους τους εργαζόμενους. Αυτή η προσπάθεια είναι εύκολη; Όχι βέβαια, αλλά δεν είναι και αδύνατη. Πρωτίστως, δεν υπάρχουν απεριόριστα χρονικά περιθώρια προκειμένου να κερδιθεί το χαμένο έδαφος.

Ήδη τρέχουν χρηματοδοτικά προγράμματα μέσω του ΕΣΠΑ για τη υλοποίηση παρεμβάσεων εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των υποδομών του «Αχιλλοπουλείου». Παράλληλα, καταβάλλονται προσπάθειες προκειμένου να καλυφθούν τα τεράστια κενά σε ιατρικό προσωπικό, ιδίως σε ειδικότητες που αποτελούν είδος προς εξαφάνιση. Όλα αυτά τα ζητήματα πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Το παρήγορο είναι πως παρά τις απελπιστικές δημοσιονομικές συνθήκες, δείχνουν να υπάρχουν κάποιες αμυδρές προϋποθέσεις που μπορούν να αλλάξουν το κλίμα και να αποκαταστήσουν τη λειτουργία των νοσοκομείων, σε στοιχειώδη, έστω, επίπεδα.

Άνθρωποι ικανοί, με όρεξη για δουλειά και πνεύμα συνεργασίας, είναι αυτό που χρειάζεται το δημόσιο σύστημα υγείας και όχι μόνο. Οι περιπτώσεις στελεχών με απόλυτο τρόπο σκέψης, αυταρχική συμπεριφορά και ακραίες απόψεις, δοκιμάστηκαν και απέτυχαν παταγωδώς. Στην περίπτωση του νοσοκομείου Βόλου, λίγο έλειψε να τιναχτεί στον αέρα ένα ολόκληρο δημόσιο νοσηλευτικό ίδρυμα. Τώρα γίνονται προσπάθειες να επουλώσει τις πληγές του και να ξανασταθεί τα πόδια του για το καλό μιας περιοχής με διακόσιες χιλιάδες ψυχές.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου