Γιώργος Λαμπράκης : Κοινωνικές δομές ζωτικής σημασίας

γιώργος-λαμπράκης-κοινωνικές-δομές-ζ-716399

Ανάμικτα συναισθήματα προκαλεί ο πρώτος απολογισμός του κοινωνικού έργου στο δήμο Βόλου τον φετινό χειμώνα που ήταν για τους περισσότερους, ο πιο δύσκολος των τελευταίων τουλάχιστον 30 ετών. Από τη μια μεριά υπάρχει ικανοποίηση για το γεγονός ότι βοηθήθηκαν ουσιαστικά 100άδες Βολιώτες με ανυπέρβλητα οικονομικά προβλήματα ωστόσο από την άλλη, προκαλούν θλίψη και απελπισία τα στοιχεία για τις περισσότερες των 100 οικογενειών που έβγαλαν τις παγωμένες χειμωνιάτικες νύχτες με τα ξύλα τα οποία διένειμε η υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου. Πάνω από 100 τόνοι ξύλων, που προήλθαν από το κλάδεμα και το κόψιμο γέρικων δέντρων στα πάρκα και τις πλατείες του δήμου, μοιράστηκαν σε οικογένειες που δεν είχαν τη δυνατότητα όχι να αγοράσουν πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά ούτε καν για να προμηθευτούν τρόφιμα για το καθημερινό τραπέζι.

Την ίδια στιγμή, βλέπουν το φως της δημοσιότητας αξιέπαινες πρωτοβουλίες εθελοντών για τη συγκομιδή ελαιόκαρπου από αγρόκτημα του ενιαίου δήμου Βόλου, προκειμένου να διανεμηθεί τη συνέχεια μέσω του κοινωνικού παντοπωλείου, ποσότητα ελαιολάδου άνω του ενός τόνου, σε άπορες οικογένειες. Φέτος το κοινωνικό παντοπωλείο ενίσχυσε ουσιαστικά, περισσότερα από 6000 άτομα τα οποία είχαν τη δυνατότητα τουλάχιστον μία φορά το μήνα, να λαμβάνουν απαραίτητα τρόφιμα όπως ζυμαρικά, όσπρια, γάλα ακόμη και είδη ρουχισμού.

Τα προαναφερόμενα στοιχεία μπορεί να προκαλούν θλίψη για το τεράστιο πρόβλημα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν πολλοί συνάνθρωποί μας, ωστόσο αποτελούν μια ξεκάθαρη αποτύπωση της οδυνηρής πραγματικότητας σε μια κοινωνία βυθισμένη στα αδιέξοδα της οικονομικής κρίσης. Ο ρόλος του κοινωνικού παντοπωλείου και των υπολοίπων δομών του δήμου και όχι μόνο, που δραστηριοποιήθηκαν το φετινό χειμώνα στο Βόλο, θεωρείται ήδη καθοριστικός για χιλιάδες πολίτες που δεν διαθέτουν ούτε τα απαραίτητα. Μάλιστα οι επόμενοι μήνες και ιδίως ο χειμώνας που θα ακολουθήσει, θα είναι μια ακόμη δυσκολότερη περίοδος για ακόμη περισσοτέρους Βολιώτες. Και τότε, θα διαπιστωθεί η ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης και επέκτασης των εν λόγω θεσμών έτσι ώστε να μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες μεγαλύτερου αριθμού αναξιοπαθούντων πολιτών.

Ωστόσο, υπάρχει η πληροφόρηση ότι επιχειρείται αυστηροποίηση των όρων και των προϋποθέσεων για την ενίσχυση όσων έχουν πραγματική ανάγκη από το κοινωνικό παντοπωλείο. Συγκεκριμένα, έχει διαρρεύσει πως για να θεωρείται κάποιος άπορος δεν θα αρκεί πλέον το εκκαθαριστικό της εφορίας αλλά θα πρέπει να μην έχει οφειλές προς το δημόσιο. Με απλά λόγια και εφόσον ισχύουν τα παραπάνω, όσοι χρωστούν στην εφορία ή σε ασφαλιστικά ταμεία δεν θα μπορούν να καταφύγουν στο κοινωνικό παντοπωλείο. Πρόκειται δηλαδή για μια παραδοξότητα άνευ προηγουμένου καθώς όσοι έχουν ανάγκη από τις κοινωνικές δομές του δήμου είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι αδυνατούν να τακτοποιήσουν τις συγκεκριμένες υποχρεώσεις τους. Με ποιο σκεπτικό θα πρέπει να αποκλειστούν από υπηρεσίες τις οποίες έχουν απόλυτη ανάγκη; Εκτιμούμε ότι πρόκειται για μια παραφωνία που θα αποκαταστήσουν άμεσα οι υπεύθυνοι των Κοινωνικών δομών του Δήμου. Άλλωστε ό ίδιος ο δήμαρχος διακηρύττει σε κάθε ευκαιρία ότι οι δήμοι αποτελούν πλέον ο τελευταίο αποκούμπι των πολιτών.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου