Γιώργος Λαμπράκης :Ταχεία διαλεύκανση των υποθέσεων διαφθοράς

γιώργος-λαμπράκης-ταχεία-διαλεύκανσ-10338

Μια από τις πολλές υποθέσεις διαφθοράς στο δημόσιο τομέα με πρωταγωνιστές υπαλλήλους οι οποίοι εκμεταλλεύονται τη θέση τους για να αποκομίσουν παράνομα κέρδη, απασχολεί την κοινή γνώμη του Βόλου τις τελευταίες ημέρες. Ο λόγος για τους εφοριακούς υπαλλήλους από τα Φάρσαλα, τη Λάρισα και τη Μαγνησία που έχουν τεθεί ήδη σε διαθεσιμότητα καθώς φέρονται να εμπλέκονται σε υπόθεση απάτης με αποδείξεις δωρεών σε ιερούς ναούς. Το κόλπο γνωστό και επικερδές. Οι εμπλεκόμενοι κατηγορούνται ότι εμφανίζονται να έχουν δωρίσει τα τελευταία χρόνια σε εκκλησιές 100άδες χιλιάδες ευρώ, προκειμένου να εξασφαλίσουν έκπτωση στη φορολογία τους και επιστροφή φόρου. Δηλαδή, οι άνθρωποι που υποτίθεται ότι έπρεπε να δίνουν αγώνα για τη συλλογή εσόδων και τη πάταξη της φοροδιαφυγής, φέρονται να πρωταγωνιστούν σε μια απάτη εντυπωσιακών διαστάσεων.

Σε καμία περίπτωση δεν υποστηρίζουμε ότι οι κατηγορίες δεν επιδέχονται αμφισβήτησης. Επίσης, δεν σημαίνει ότι επειδή οι συγκεκριμένοι εφοριακοί τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και αντιμετωπίζουν ένα βαρύ κατηγορητήριο, το σύνολο των συναδέλφων τους δεν κάνει τη δουλειά του με συνέπεια και ευσυνειδησία. Ωστόσο, οι καταγγελίες για κρούσματα διαφθοράς στο δημόσιο με πρωταγωνιστές εφοριακούς και υπαλλήλους πολεοδομικών γραφείων, πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα και δημιουργούν στην κοινή γνώμη την εντύπωση ότι παρά τις οδυνηρές συνέπειες της οικονομικής κρίσης για τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, κάποιοι εξακολουθούν να κάνουν πάρτυ εις υγείαν των κορόιδων.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή, η αύξηση των δημοσίων εσόδων και ο εντοπισμός όσων κλέβουν το κράτος, δηλαδή όλους τους συνεπείς φορολογούμενους, μη καταβάλλοντας του φόρους τους, αποτελεί μείζονα στόχο για την πολιτεία. Χωρίς ίχνος

υπερβολής, θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε αυτό το θέμα ως εθνικό ζήτημα. Από τη στιγμή που εξακολουθεί να είναι ορατός ο κίνδυνος επιβολής νέων περικοπών σε μισθούς και σύνταξης, αν δεν πιάσουμε τους οικονομικούς στόχους των Μνημονίων, η αποτελεσματικότητα των μηχανισμών είσπραξης εσόδων αποτελεί μονόδρομο. Παρόλα αυτά, το συγκεκριμένο σύστημα αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα υποδομής, λειτουργίας, στελέχωσης και οργάνωσης. Την ίδια στιγμή, προκύπτουν περιπτώσεις διαφθοράς που θέτουν ακόμη μεγαλύτερα εμπόδια και πλήττουν το κύρος ενός μηχανισμού που έτσι κι αλλιώς αμφισβητείται.

Η ταχεία διαλεύκανση αυτών των υποθέσεων αποτελεί κορυφαίο ζητούμενο, κυρίως για τον κλάδο των εφοριακών αλλά και για το κοινωνικό σύνολο που δεν αντέχει άλλο. Τα θεσμοθετημένα όργανα διοικητικού ελέγχου όπως τα υπηρεσιακά και πειθαρχικά συμβούλια πρέπει να τρέξουν τις διαδικασίες με μεγάλη ταχύτητα, ενώ δε λείπουν οι φωνές ακόμη και συνδικαλιστών για τη ανάγκη άμεσης παρέμβασης των εισαγγελικών αρχών. Από τη στιγμή που είναι ξεκάθαρο ότι κάποιοι «έβαλαν το δάχτυλο στο βάζο με το μέλι», δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος για καθυστερήσεις με όργανα τα οποία δεν έχουν δώσει στο παρελθόν και τα καλύτερα δείγματα γραφής σε ότι αφορά στα θέματα άμεσης αντίδρασης.

Όσο πιο γρήγορα ξεκαθαρίσει το τοπίο από τους επίορκους και διεφθαρμένους δημόσιους λειτουργούς, τόσο το καλύτερο και για τον ίδιο τον κλάδο που διασύρεται όσο βέβαια και για τους φορολογούμενους.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου