Γιώργος Λαμπράκης :Οταν η Στέβια μπορεί να έχει πικρή γεύση

γιώργος-λαμπράκης-οταν-η-στέβια-μπορε-11125

Με το ενδιαφέρον των ΜΜΕ και κατά συνέπεια της κοινής γνώμης του Βόλου στραμμένο στο παρασκήνιο και όχι στην ουσία μιας ενημερωτικής εκδήλωσης με σημαντικές ενδεχομένως προοπτικές για τη ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, ξεκίνησαν οι εργασίες του Διεθνούς Συνεδρίου για τη Στέβια. Μια πρωτοβουλία που θα μπορούσε να αποτελέσει πραγματικό μοχλό ανάπτυξης της περιοχής, μετατράπηκε σε πεδίο αντιπαράθεσης επιμελητηριακών συμβούλων που με καταγγελίες και διαρροές δημιούργησαν ένα νοσηρό κλίμα και έδωσαν αφορμές για κουτσομπολιά και σκιές.

Η Μαγνησία πρωτοπορεί αρνητικά για άλλη μια φορά, επιδεικνύοντας μια μοναδική ικανότητα στο να δημιουργεί κλίμα μιζέριας και καχυποψίας, κάθε φορά που προκύπτουν δράσεις και προσπάθειες από τις οποίες θα μπορούσε να προκύψει μια προστιθέμενη αξία ιδιαιτέρως χρήσιμη, τη τρέχουσα οικονομική συγκυρία. Μια σειρά από λανθασμένες επιλογές επικοινωνιακού χαρακτήρα αλλά και αποφάσεις που προκάλεσαν το δημόσιο αίσθημα, οδήγησαν στο σημερινό αποτέλεσμα. Τη στιγμή δηλαδή που εξελίσσονταν οι εργασίες ενός συνεδρίου που έχει σαν στόχο την ανάπτυξη επιχειρηματικών δράσεων μέσα από την καλλιέργεια και την εμπορική εκμετάλλευση ενός πρωτοποριακού προϊόντος, η αρνητική διάθεση και οι ψίθυροι δίνουν και παίρνουν, κερδίζοντας τις εντυπώσεις. Πριν από λίγες ημέρες είχε δημιουργηθεί ανάλογο κλίμα στην τοπική κοινωνία, με αφορμή τη συμμετοχή ιδιωτικού ταξιδιωτικού γραφείου σε διεθνή τουριστική έκθεση. Τότε, ο ίδιος ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου διαχώρισε τη θέση του από την απόφαση των άμεσων συνεργατών στη διοίκηση, να χρηματοδοτηθεί η συγκεκριμένη αποστολή. Λίγα 24ωρα αργότερα καταγγέλθηκε ότι ενώ ο πρόεδρος τάχθηκε κατά της χρηματοδότησης της τουριστικής επιχείρησης που επρόκειτο να εκπροσωπήσει τη περιφέρεια

Θεσσαλίας στην έκθεση, αποφάσισε υπέρ της χρηματοδότησης του συνεδρίου για τη στέβια. Αμέσως οι «αντίπαλοί» του στη διοίκηση του Επιμελητηρίου άφησαν αιχμές για το σκεπτικό αυτής της απόφασης που ελήφθη σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία για μια αγορά που προσπαθεί να κρατηθεί ζωντανή με νύχια και με δόντια, ζητώντας ουσιαστικά μέτρα στήριξης από το όργανο που την εκπροσωπεί. Επίσης, κάποιοι συνέδεσαν την έμπρακτη συμπαράσταση του Επιμελητηρίου προς τους διοργανωτές του συνεδρίου, με τη στήριξη που είχε πριν τις πρόσφατες επιμελητηριακές εκλογές ο σημερινός πρόεδρος, από τον προκάτοχό του ο οποίος δραστηριοποιείται επαγγελματικά στον τομέα της καλλιέργειας στέβιας. Όλα αυτά δημιούργησαν το σημερινό κλίμα που κάθε άλλο παρά συμβάλει στο να περάσουν στην τοπική κοινωνία τα ουσιαστικά μηνύματα και οι ενδεχόμενες θετικές συνέπιες από το συγκεκριμένο συνέδριο.

Ανάπτυξη, θέσεις εργασίας, οικονομική αναζωογόνηση και αισιόδοξες προοπτικές έχει ανάγκη η Μαγνησία. Το παρασκήνιο, οι σκιές και η καχυποψία εξυπηρετούν μόνο αυτούς που καλλιεργούν ένα τέτοιο κλίμα. Ωστόσο, δεν προκύπτουν από τη φαντασία τους τα «σκοτεινά σενάρια» με τα οποία τροφοδοτούν την κοινή γνώμη. Τους δίνονται αφορμές και μάλιστα με γερές βάσεις, ορισμένες φορές, προκειμένου να κάνουν το παιχνίδι τους. Η πικρή γεύση που θα αφήσει το συνέδριο για τη στέβια ας γίνει μάθημα στα πρόσωπα εκείνα που έχουν την ευθύνη για την ανάπτυξη ανάλογων πρωτοβουλιών. Η μιζέρια δεν πρόκειται ποτέ να εκλείψει από την τοπική κοινωνία. Όσοι την τροφοδοτούν όμως θα βρίσκουν μεγάλες δυσκολίες να επιτύχουν το σκοπό τους, αν στο μέλλον δεν τους δίνονται οι κατάλληλες αφορμές.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου