Γιώργος Λαμπράκης :ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΕ… ΧΕΙΡΟΠΕΔΕΣ!

γιώργος-λαμπράκης-ελλειμματα-που-οδη-12944

Τον ύπνο τους έχουν χάσει οι άμεσα και έμμεσα εμπλεκόμενοι στη υπόθεση των ελλειμμάτων στο Δήμο Βόλου, μετά τη χθεσινή απόφαση – κόλαφο κατά του πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης και δύο στενών συνεργατών του, που τους επιβλήθηκε ποινή ισόβιας κάθειρξης και οδηγήθηκαν στη φυλακή. Στη συγκεκριμένη περίπτωση το ύψος του ελλείμματος αφορά σε έναν τεράστιο δήμο με ανάλογο προϋπολογισμό ενώ στη περίπτωση του δήμου Βόλου τα πράγματα ίσως να είναι ακόμη χειρότερα καθώς μιλάμε για προϋπολογισμό ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ περίπου, τη χρονική περίοδο πριν τον «Καλλικράτη».

Τα ποσά που λείπουν από τα ταμεία των πρώην δήμων Βόλου, Αισωνίας και Αγριάς, αγγίζουν το 1,5 εκατομμύριο και ήδη οι τρεις ταμίες έχουν απομακρυνθεί από τις υπηρεσίες τους, ωστόσο η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης δεν προχωρά με τους αναμενόμενους ρυθμούς. Παράλληλα έχουν γίνει ήδη κατασχέσεις κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων των άμεσα εμπλεκόμενων που από τη πρώτη στιγμή έδειξαν προς τους πολιτικούς τους προϊσταμένους. Και οι τρεις πρώην ταμίες υποστήριξαν ότι ήταν σε πλήρη γνώση των προσώπων που είχαν στα χέρια τους τις τύχες των δήμων, ο τρόπος λειτουργίας των οικονομικών υπηρεσιών. Για παράδειγμα, όταν καταγγέλλεται ότι δεν δικαιολογείται συγκεκριμένη συναλλαγή με εργολάβο, ο εμπλεκόμενος πρώην ταμίας υποστηρίζει ότι ήταν ενήμερος ο πολιτικός του προϊστάμενος, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να βάλει το κάδρο και άλλα πρόσωπα, που ενδεχομένως δήλωσαν άγνοια για τον τρόπο διαχείρισης των χρημάτων και της λειτουργίας του ταμείου ενός μεγάλου δήμου.

Στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης έπρεπε να περάσουν πέντε χρονιά έως ότου αποδοθεί δικαιοσύνη και καταλήξουν πίσω από τα κάγκελα οι κατηγορούμενοι. Έχει μεγάλη σημασία να

επισημάνουμε ότι η επίμαχη δικαστική απόφαση καταδικάζει πολιτικά πρόσωπα και υπηρεσιακά στελέχη. Στην περίπτωση του δήμου Βόλου βρισκόμαστε ακόμη στο στάδιο της προανακριτικής διαδικασίας και ουδείς γνωρίζει πότε αυτή θα ολοκληρωθεί και θα απαγγελθούν κατηγορίες έτσι ώστε να φτάσει η υπόθεση στο ακροατήριο. Δεν πρόκειται για μια συνηθισμένη ποινική υπόθεση όπως οι 10αδες που εκδικάζονται καθημερινά στο Πρωτοδικείο, αλλά για μια υπόθεση με ηθικές και πολιτικές προεκτάσεις. Οι ρυθμοί απόδοσης δικαιοσύνης θα έπρεπε να είναι πιο ταχείς όταν πρόκειται για υποθέσεις που αφορούν στο δημόσιο συμφέρον και προκαλούν το κοινό αίσθημα, ιδίως τη δεδομένη χρονική συγκυρία.

Κάποιοι θεωρούν ότι η απόφαση του Κακουργιοδικείου Θεσσαλονίκης ελήφθη προς παραδειγματισμό και υπό την πίεση της κοινής γνώμης. Αίσθηση μας είναι ότι το δικαστήριο αποφάσισε με μοναδικό γνώμονα τα στοιχεία από την πολύμηνη ακροαματική διαδικασία και εφόσον έκρινε ότι δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για τη ενοχή των κατηγορούμενων. Ορισμένοι από αυτούς πίστευαν μέχρι και τη ύστατη ώρα, ότι θα συνεχίσουν να παραμένουν στο απυρόβλητο και πως θα βγουν από τη συγκεκριμένη περιπέτεια, «ατσαλάκωτοι». Τελικά χρειάστηκαν το ύφασμα των πανάκριβων κουστουμιών τους για να κρύψουν τις μεταλλικές χειροπέδες που ήταν περασμένες γύρω από τα χέρια τους. Μένει να δούμε αν θα επαναληφθούν και στο Βόλο ανάλογες δικαστικές αποφάσεις και εικόνες, διότι κάποιοι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι είναι υπεράνω του νόμου, αλλά ίσως να λογαριάζουν χωρίς τον «ξενοδόχο»!

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου