Γιώργος Λαμπράκης : Νάιλον ή άδειες λειτουργίας;

γιώργος-λαμπράκης-νάιλον-ή-άδειες-λει-25091

Αντιμέτωποι με ένα ξεκάθαρο δίλημμα βρίσκονται τα τελευταία 24ωρα οι ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης του Βόλου. Το δίλημμα έχει τεθεί από τη Δημοτική Αρχή που τους καλεί να επιλέξουν ανάμεσα στη διατήρηση των αυθαίρετων κατασκευών τις οποίες έχουν τοποθετήσει έξω από τις επιχειρήσεις τους, και στην άδεια λειτουργίας των καταστημάτων τους. Για πρώτη φορά τα τελευταία 15 τουλάχιστον χρόνια, μια Δημοτική Αρχή και ένας Αντιδήμαρχος εμφανίζονται αποφασισμένοι να διαφυλάξουν τη νομιμότητα και να εφαρμόσουν αποφάσεις που έχουν εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο και έχουν τη σύμφωνη γνώμη και των ίδιων των καταστηματαρχών, σε αρκετά σημεία.

Η εικόνα της πόλης στην παραλία και σε όλα σχεδόν τα κεντρικά σημεία όπου υπάρχουν καφέ, τσιπουράδικα και ταβέρνες, είναι γνωστή και παραπέμπει σε τριτοκοσμική χώρα όπου ο καθένας κάνει ό,τι του καπνίσει. Πεζοδρόμια μετατρέπονται σε καφετέριες με την τοποθέτηση διαχωριστικών νάιλον, πεζόδρομοι και δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας καθίστανται αδιάβατοι για τους πεζούς από την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων και όλο αυτό το σκηνικό του παραλογισμού και της ανομίας προσβάλλει εκτός των άλλων, τη νοημοσύνη και τη ανοχή μιας ολόκληρης κοινωνίας, που βλέπει κάποιους έξυπνους γράφουν στα παλιά του τα παπούτσια τη νομιμότητα.

Το τελεσίγραφο του Δήμου Βόλου λήγει σήμερα και όσοι δεν φροντίσουν να απομακρύνουν κάθε αυθαίρετη κατασκευή, θα χάσουν την άδεια λειτουργίας των επιχειρήσεών τους με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει τόσο για τους ίδιους, όσο και για τους 100άδες εργαζόμενους που απασχολούν. Φαίνεται πως αυτή τη φορά, η παρούσα Δημοτική Αρχή δεν φέρεται διατεθειμένη να υπολογίσει ούτε το πολιτικό κόστος μιας τέτοιας επιλογής, ούτε τις αντιδράσεις των άμεσα θιγόμενων, που αναζητούν τρόπους συμβιβασμού έτσι ώστε να μη χάσουν εντελώς το παιχνίδι.

Στη χθεσινή έκτακτη συνέλευση των καταστηματαρχών, ακούστηκαν κάποιες άναρθρες κραυγές για ευθεία σύγκρουση με το Δήμο, ενώ κατατέθηκαν και προτάσεις εκβιαστικού χαρακτήρα, ότι δηλαδή θα αντιμετωπίσουν το φάσμα της ανεργίας οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεών τους αν κλείσουν τα μαγαζιά σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Ευτυχώς οι περισσότεροι, έχοντας προφανώς αντιληφθεί ότι τέλειωσαν τα ψέματα και πως η περίοδος ανοχής σε καταστάσεις που προσβάλλουν την αισθητική της πόλης και μετατρέπουν σε κουρελόχαρτο τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί, εμφανίστηκαν διατεθειμένοι να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και να ξηλώσουν κάθε κατασκευή που δεν προβλέπεται από τη σχετική κανονιστική απόφαση.

Τα περιθώρια είναι πλέον κάτι παραπάνω από ασφυκτικά για τους παρανομούντες και ο πέλεκυς της αφαίρεσης αδειών λειτουργίας θα πέσει βαρύς σε όσους δεν συμμορφωθούν. Όσοι υποστηρίζουν ότι πρέπει να δοθούν και άλλα χρονικά περιθώρια λόγω της κρίσης που μαστίζει τον κλάδο, δε γνωρίζουν προφανώς ότι η ανεξέλεγκτη κατάσταση την οποία καλείται να συμμαζέψει σήμερα η Δημοτική Αρχή, προέκυψε σε περιόδους οικονομικής ευμάρειας. Τότε δηλαδή που τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης δούλευαν κάτι παραπάνω από ικανοποιητικά και οι εκπρόσωποι τους είχαν ατέρμονες συζητήσεις με τις εκάστοτε δημοτικές αρχές για την εφαρμογή μέτρων που δεν έγιναν ποτέ πράξη. Εκείνη την περίοδο υπήρχε η δυνατότητα να γίνουν οι όποιες προσαρμογές με ήπιο τρόπο. Δυστυχώς αυτή ευκαιρία χάθηκε και τώρα κάποιοι τρέχουν και δε φτάνουν.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου