Γιώργος Λαμπράκης : Ποιος δυναμιτίζει το κλίμα στα μπλόκα;

γιώργος-λαμπράκης-ποιος-δυναμιτίζει-26813

Κάτι παραπάνω από ξεκάθαρο ήταν το μήνυμα που θέλησαν να στείλουν στους αγρότες του Πηλίου και γενικότερα, οι αστυνομικές δυνάμεις του Βόλου. Σε αντίθεση με παλαιότερες κινητοποιήσεις, όταν δηλαδή τα κομβόι των αγροτικών αυτοκινήτων κατέβαιναν από το Πήλιο με προορισμό τα αγροτικά μπλόκα, απαιτούνταν μόνο η συνοδεία της τροχαίας για να κινηθούν προς την εθνική οδό.

Χθες κινητοποιήθηκαν δυνάμεις των ΜΑΤ, αστυνομικές κλούβες και ένα ολόκληρο επιτελείο αξιωματικών προκειμένου να γίνουν αρχικά διαπραγματεύσεις και στη συνέχεια να επιτραπεί η διέλευση των αγροτών. Όση ώρα ήταν σε εξέλιξη η διαβούλευση μεταξύ εκπροσώπων των αγροτών και αστυνομικών, οι άντρες των ΜΑΤ είχαν λάβει θέσεις μάχης και μια αστυνομική κλούβα είχε κλείσει το δρόμο. Πρωτόγνωρες καταστάσεις δηλαδή, με τις εντολές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να είναι ξεκάθαρες προκειμένου να παραμείνουν ανοικτοί οι δρόμοι, πάση θυσία. Παρά το γεγονός ότι οι αγρότες του Πηλίου είχαν ξεκαθαρίσει ότι πρόθεσή τους είναι να φτάσουν στο Αερινό και να ενισχύσουν τους συναδέλφους τους, έπεσαν σε δύο διαδοχικά μπλόκα των αστυνομικών.

Τη μία φορά φτάνοντας στα Χάνια και τη δεύτερη, στον κόμβο του Σέσκλου. Ευτυχώς, και στα δύο σημεία οι διαπραγματεύσεις έγιναν σε πολιτισμένο κλίμα, ωστόσο το μήνυμα των αστυνομικών ήταν σχεδόν εκκωφαντικό. Ο αποδέκτης του, δηλαδή οι αγρότες, θα πρέπει να έχουν υπόψιν τους ότι σε περίπτωση που επιχειρήσουν να κλείσουν το εθνικό δίκτυο έστω και συμβολικά, τότε τους περιμένουν τα δακρυγόνα και τα γκλομπς. Προς το παρόν, αυτή η τακτική αντιμετωπίζεται από τους αγρότες με ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση ωστόσο κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν με αυτό τον τρόπο τη στάση της αστυνομίας. Το κλίμα στις τάξεις τους είναι έτσι κι αλλιώς τεταμένο και η πίεση από τους ανθρώπους που εκπροσωπούν είναι ήδη μεγάλη καθώς έχουν περάσει δύο εβδομάδες κινητοποιήσεων. Το χειρότερο δεν είναι η αναμονή και η ταλαιπωρία αλλά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής οι αγρότες δεν έχουν λάβει κάποια ουσιαστική δέσμευση για ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Μάλιστα οι αγροτοσυνδικαλιστές χαρακτηρίζουν ψίχουλα και κοροϊδία τις ανακοινώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και βλέποντας το αδιέξοδο του επόμενου μήνα όταν και θα πρέπει να ξεκινήσουν την καλλιέργεια των χωραφιών τους, εμφανίζονται αποφασισμένοι να μην υποχωρήσουν γιατί πολύ απλά δεν έχουν τίποτα να χάσουν. Την ίδια στιγμή το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, υλοποιώντας στις κυβερνητικές αποφάσεις, ρίχνει λάδι στη φωτιά και συνεχίζει να συντηρεί ένα τεταμένο κλίμα, δηλώνοντας αποφασισμένο να εφαρμόζει απαρέγκλιτα το δόγμα «Νόμος και Τάξη». Μόνο που αυτή τη φορά δεν έχει να κάνει με τους εργαζόμενους των μέσων μαζικής μεταφοράς ή τους ναυτεργάτες που με μια απόφαση επιστρατεύτηκαν και υπό την απειλή του εισαγγελέα και της απόλυσης επέστρεψαν στις δουλειές τους.

Η τρικομματική κυβέρνηση έχει απέναντι της πραγματικά απελπισμένους ανθρώπους που απειλούνται με αφανισμό αν δεν διασφαλιστεί η μείωση του κόστους παραγωγής. Ας λάβει λοιπόν τις αποφάσεις της με νηφαλιότητα και σύνεση προτού οι εθνικές οδοί μετατραπούν σε πεδία μάχης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου