Γιώργος Λαμπράκης : Πράξεις αλληλεγγύης και όχι φιλανθρωπίας

γιώργος-λαμπράκης-πράξεις-αλληλεγγύ-30559

Η πλέον σημαντική κοινωνική δομή της πόλης του Βόλου, το Κοινωνικό Ιατρείο του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, τέθηκε από χθες το απόγευμα σε λειτουργία, μετά από προετοιμασία λίγων μόλις εβδομάδων. Στο εξής, όλοι οι ανασφάλιστοι συνάνθρωποί μας θα έχουν τη δυνατότητα να εξεταστούν δωρεάν από γιατρό και αν χρειαστεί να υποβληθούν σε εργαστηριακές ή παρακλινικές εξετάσεις, επίσης δωρεάν. Αρχικά τρεις φορές την εβδομάδα, και αν χρειαστεί ακόμη περισσότερες, το Ιατρείο Αλληλεγγύης θα δέχεται όλους τους πολίτες που είναι ανασφάλιστοι και δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα ούτε για μια απλή επίσκεψη σε παθολόγο.

Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι δεν πέρασε ούτε ένας μήνας από τότε που ανακοινώθηκε ότι είναι στις προθέσεις του τοπικού Ιατρικού Συλλόγου να προχωρήσει στη λειτουργία κοινωνικού ιατρείου και ήδη από χθες ο συγκεκριμένος σχεδιασμός έγινε πράξη, με την αμέριστη στήριξη του Δήμου Βόλου, που παραχώρησε τμήμα του ισογείου στο κέντρο ΔΙΑΥΛΟΣ. Εκεί διαμορφώθηκε ένα πρότυπο ιατρείο όπου θα εξετάζουν δωρεάν, παθολόγος, παιδίατρος και χειρουργός, ενώ θα γίνεται συνταγογράφηση και θα δίνονται, όταν απαιτείται, παραπεμπτικά για δωρεάν εξετάσεις.

Φανταστείτε να έπρεπε να εμπλακεί στη συγκεκριμένη διαδικασία κάποιος κρατικός φορέας, ώστε να προχωρήσει ο σχεδιασμός. Ούτε μετά από ένα χρόνο δεν θα προέκυπτε αποτέλεσμα και στο μεταξύ τα περιστατικά πολιτών με αδυναμία πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας θα συνέχιζαν να πολλαπλασιάζονται. Ήδη η κατάσταση είναι εκρηκτική και υπάρχουν πολλές περιπτώσεις συνανθρώπων μας που όχι μόνο δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη, αλλά δεν έχουν καν τη δυνατότητα να επισκεφτούν γιατρό, ακόμη και για τα πλέον συνήθη προβλήματα υγείας. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν στο Βόλο 100άδες οικογένειες που αδυνατούν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους καθώς δεν διαθέτουν τα 80 έως 100 ευρώ που απαιτούνται για την αγορά των εμβολίων.

Αυτές τις ανάγκες έρχεται να καλύψει το Κοινωνικό Ιατρείο που εκτός από δωρεάν εξετάσεις θα ξεκινήσει πολύ σύντομα προσπάθεια για τη συγκέντρωση εμβολίων έτσι ώστε να πάψουν να είναι εκτεθειμένα σε σοβαρές ασθένειες τα μικρά παιδιά. Θα χρειαστεί ωστόσο, τη στήριξη του Δήμου Βόλου που είμαστε σίγουροι ότι θα συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις. Άλλωστε, έχει και τη διάθεση και την εμπειρία να συνδράμει ανάλογες πρωτοβουλίες.

Το Ιατρείο Αλληλεγγύης του Βόλου αποτελεί μια ξεκάθαρη πολιτική πράξη απέναντι στην εξαθλίωση και την απελπισία που έχουν φέρει στον τόπο μας τα αλλεπάλληλα Μνημόνια. Δεν πρόκειται για μια απλή πρωτοβουλία φιλανθρωπικού χαρακτήρα. Είναι μια πράξη αλληλεγγύης και ουσιαστικής κοινωνικής παρέμβασης στον ευαίσθητο τομέα της υγείας. Εκεί όπου το κράτος είναι ανύπαρκτο και έχει αφήσει τους αδύναμους οικονομικά πολίτες στην τύχη τους.

Είναι μια απάντηση σε όσους θεωρούν ότι δεν θα υπάρξουν οργανωμένες αντιδράσεις κοινωνικής υποστήριξης, προκειμένου να βγουν από το αδιέξοδο συνάνθρωποί μας, γνωστοί μας, φίλοι μας, μέλη της ίδιας μας της οικογένειας, εμείς οι ίδιοι. Το κοινωνικό ιατρείο είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτοοργανώσης για την αντιμετώπιση προβλημάτων μείζονος σημασίας, σε ένα σύστημα που έχει καταρρεύσει εξαιτίας σφαλμάτων τα οποία καλούνται να πληρώσουν άνθρωποι που δεν έχουν καμία απολύτως ευθύνη.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου