Γιώργος Λαμπράκης : Αγώνας επιβίωσης ο αγροτικός ξεσηκωμός

γιώργος-λαμπράκης-αγώνας-επιβίωσης-ο-34556

Αντιμέτωποι με διμοιρίες των ΜΑΤ και με την άτεγκτη στάση της κυβέρνησης που αρνείται κάθε ενδεχόμενο παροχών, βρίσκονται οι αγρότες και στη Μαγνησία. Εδώ και δύο ημέρες, έχουν βγει στους δρόμους και έχουν παρατάξει τα αγροτικά τους μηχανήματα κοντά στην εθνική, θέλοντας να στείλουν το δικό τους μήνυμα πίεσης προς την κεντρική εξουσία.

Τα δεδομένα του φετινού κύκλου των αγροτικών κινητοποιήσεων είναι εντελώς διαφορετικά, καθώς τα Μνημόνια και η Τρόικα έχουν σαρώσει τα πάντα και αποτελούν το ιδανικό άλλοθι για την αντιμετώπιση κοινωνικών ομάδων που εξεγείρονται. Στο παρελθόν τα αιτήματα του αγροτικού κόσμου ικανοποιούνταν σε μεγάλο βαθμό μέσω κοινοτικών κονδυλίων που πλέον δεν υπάρχουν. Η άποψη που έχει σχηματίσει η κοινή γνώμη είναι ότι υπό την απειλή του κλεισίματος των εθνικών δρόμων και προκειμένου να μην δυσαρεστηθεί η μεγαλύτερη δεξαμενή ψηφοφόρων τους, οι εκάστοτε πολιτικάντηδες παρίσταναν τους ανοικτοχέρηδες με δανεικά. Αυτές οι εποχές τελείωσαν και όσοι δεν το έχουν αντιληφθεί είτε ζουν σε άλλο κόσμο είτε κρύβονται πίσω από σκοπιμότητες.
Ο αγώνας των αγροτών φέτος, έχει χαρακτήρα επιβίωσης και αυτό το επισημαίνουμε δίχως την παραμικρή δόση υπερβολής. Οι αυξήσεις στα καύσιμα, στο ρεύμα, στα λιπάσματα και σε ό,τι έχει να κάνει με το κόστος παραγωγής είναι τόσο μεγάλες, ώστε η πλειοψηφία των μικρομεσαίων αγροτών θα περιορίσει την καλλιέργεια. Στις αρχές της Άνοιξης, που θα ξεκινήσει η καλλιεργητική περίοδος, θα χρειάζονται περισσότερο από 300 ευρώ σε ημερήσια βάση για πετρέλαιο προκειμένου να κινηθεί ένα τρακτέρ. Πού θα βρεθούν αυτά τα χρήματα; Πώς θα καλυφθεί το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος για το πότισμα των χωραφιών; Με ποιον τρόπο θα ανταποκριθεί ένας μέσος αγρότης στο κόστος των λιπασμάτων και των φυτοφαρμάκων; Τα ερωτήματα αυτά είναι αμείλικτα και περιμένουν απάντηση από τους κυβερνώντες. Το κύριο μέλημά τους προς το παρόν, είναι να υπάρχουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις σε κάθε σημείο συγκέντρωσης τρακτέρ με σκοπό να μην κλείσει το εθνικό οδικό δίκτυο έστω και για λίγα λεπτά, ενώ θέλουν να στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα, ότι δηλαδή δεν θα γίνει ανεκτή καμία ενέργεια που στρέφεται κατά του κοινωνικού συνόλου. Δεν θα επιτραπεί σε καμία ομάδα να αμφισβητήσει το δόγμα της τρικομματικής κυβέρνησης με τον ηχηρό τίτλο «νόμος και τάξη».

Σε αυτή τη φάση του αγώνα τους οι αγρότες δεν πρόκειται να αποφασίσουν να κλείσουν τους δρόμους γιατί κακά τα ψέματα, αν το επιχειρήσουν μπορούν να το καταφέρουν καθώς έχουν συγκεντρώσει μεγάλο όγκο αγροτικών μηχανημάτων σε αρκετά σημεία του εθνικού οδικού δικτύου. Δεν θα το κάνουν όμως, προς το παρόν τουλάχιστον, αφενός για να μην έρθουν σε ευθεία σύγκρουση με την πλειοψηφία του κοινωνικού συνόλου και το πιο βασικό, για να μη στρέψουν τη συζήτηση σε μια κατεύθυνση που εξυπηρετεί όσους αντιμετωπίζουν τον αγώνα τους με προβοκατόρικη διάθεση και θέλουν να «πετάξουν τη μπάλα στην εξέδρα». Αυτή είναι μια παγίδα στην οποία δεν πρέπει να πέσουν οι αγρότες, αν δεν θέλουν να φύγουν από τους δρόμους με σκυμμένα κεφάλια.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου