Γιώργος Λαμπράκης : Το σίριαλ των αμειβόμενων απεργών

γιώργος-λαμπράκης-το-σίριαλ-των-αμειβ-38243

Περισσότερο περιπλέκεται παρά ξεκαθαρίζει η κατάσταση με τους απεργούς δημοτικούς υπαλλήλους του Δήμου Βόλου, που παρά το γεγονός ότι απήργησαν για σχεδόν πέντε εβδομάδες τον προηγούμενο Νοέμβριο και Δεκέμβριο, πληρώθηκαν κανονικά από την Οικονομική Υπηρεσία. Το θέμα λαμβάνει διαστάσεις και πάει να μετατραπεί σε κακόγουστο σίριαλ, με αρνητικούς πρωταγωνιστές τη Δημοτική Αρχή και μερίδα συνδικαλιστών, που αντιδρά στη διαδικασία να συνταχθούν καταστάσεις, όπου ο κάθε εργαζόμενος θα αναφέρει τη μορφή της κινητοποίησης στην οποία μετείχε το προηγούμενο διάστημα. Αν δηλαδή έκανε απεργία, αποχή ή στάση εργασίας. Αυτό θα βοηθήσει στο να ξεκαθαρίσει το σκηνικό και να καταφέρει το τμήμα μισθοδοσίας του Δήμου να πληρώσει τον επόμενο μήνα το προσωπικό, κάνοντας πρώτα τις προβλεπόμενες περικοπές στις αποδοχές όσων μετείχαν στις κινητοποιήσεις ενάντια στο σχέδιο διαθεσιμοτήτων.

Βέβαια, δεν θα φτάναμε σε αυτό το σημείο, σχεδόν δύο μήνες μετά το τέλος των απεργιών και των καταλήψεων σε κτήρια και σε αμαξοστάσια του Δήμου, αν υπήρχε από την πρώτη στιγμή μια ξεκάθαρη διαδικασία καταγραφής όσων εργάζονται και όσων απεργούν. Αν από τη αρχή οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου, υπό την καθοδήγηση των πολιτικών τους προϊσταμένων, είχαν φροντίσει ώστε να προκύπτει σε καθημερινή βάση μια αναλυτική εικόνα της συμμετοχής στις κινητοποιήσεις, δεν θα προέκυπτε αυτό το κομφούζιο.

Και η Δημοτική Αρχή εκτίθεται όσο περνούν οι μέρες και δεν ξεκαθαρίζει η κατάσταση, και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι βρίσκονται στο στόχαστρο κριτικής που με τα σημερινά δεδομένα κάθε άλλο παρά άδικη είναι. Οι συνδικαλιστές είχαν ξεκαθαρίσει από τη πρώτη στιγμή, πως όσοι απεργήσουν δεν θα πληρωθούν. Ωστόσο η μορφή του αγώνα έλαβε στη συνέχεια περίπλοκη διάσταση καθώς αποφασίστηκαν καταλήψεις, στάσεις εργασίας και αποχή, με αποτέλεσμα να μην ξέρει κανείς σήμερα, ποιος και για πόσο χρονικό διάστημα μετείχε στις κινητοποιήσεις.

Η αντιπολίτευση από τη πλευρά της ασκεί σκληρή κριτική στη Δημοτική Αρχή και κάνει λόγο για πρωτοφανή κακοδιοίκηση σε ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα που μπορεί να πυροδοτήσει εντάσεις και να προκαλέσει ακόμη και την παρέμβαση της Δικαιοσύνης. Διότι, αν δεν ξεμπερδέψει λίαν συντόμως το σημερινό κουβάρι, τότε δεν υπάρχει άλλος δρόμος από αυτόν της εισαγγελικής παρέμβασης έτσι ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να αποδοθούν τυχόν ευθύνες.

Οι κραυγές που ακούγονται τις τελευταίες ημέρες από συνδικαλιστές, οι οποίοι καταγγέλλουν την προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής να βγάλει άκρη, θεωρώντας ότι επιχειρείται «φακέλωμα εργαζομένων», είναι τουλάχιστον ατυχείς και κάθε άλλο παρά υποστηρίζουν το αναφαίρετο δικαίωμα στην απεργία. Στην προκειμένη περίπτωση δεν χρειάζονται αποπροσανατολιστικές φωνές και καλλιέργεια κλίματος έντασης. Άλλωστε όσα ακολουθούν είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι θα αναγκάσουν τους εργαζόμενους και στους Δήμους, να ξαναβγούν στους δρόμους. Θα πρέπει να μπορούν να το κάνουν με καθαρό πρόσωπο, με ήσυχη τη συνείδησή τους και πάνω από όλα χωρίς σκιές ότι παρά το γεγονός πως απήργησαν ενάντια σε αποφάσεις που τους πλήττουν, πληρώθηκαν κανονικά, εις βάρος των φορολογουμένων.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου