Γιώργος Λαμπράκης : Κοινωνική ομπρέλα ενάντια στο μνημόνιο

γιώργος-λαμπράκης-κοινωνική-ομπρέλα-41562

Ενα δίκτυο δομών κοινωνικής προστασίας έρχεται να συμπληρώσει, αν όχι να ολοκληρώσει, το Κοινωνικό Ιατρείο που όπως ανακοινώθηκε χθες, τίθεται σε λειτουργία από τις αρχές του επόμενου μήνα. Πρόκειται για πρωτοβουλία του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας που έτυχε της αμέριστης στήριξης του Δήμου Βόλου, ο οποίος θα φιλοξενήσει τη νέα δομή στο χώρο του «Διαύλου». Εκεί θα έχουν τη δυνατότητα να προσέρχονται τρεις φορές την εβδομάδα ανασφάλιστοι πολίτες που δεν έχουν την παραμικρή πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες.

Η ανταπόκριση των μελών του Ιατρικού Συλλόγου ήταν πραγματικά ανέλπιστη και ήδη αρκετές 10άδες γιατρών εκδήλωσαν ενδιαφέρον να πλαισιώσουν αυτή την προσπάθεια, προσφέροντας τις υπηρεσίες τους εθελοντικά. Το πρόβλημα της ιατρικής περίθαλψης συνεχώς οξύνεται και στο Βόλο τα τελευταία χρόνια, καθώς λαμβάνουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις τόσο η ανεργία όσο και η ανασφάλιστη εργασία. Καθημερινά, όλο και περισσότεροι συνάνθρωποί μας δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν έστω και κάποιες στοιχειώδεις ιατρικές υπηρεσίες. Ούτε λόγος βέβαια για σωστή ιατρική φροντίδα και συνταγογράφηση φαρμακευτικών σκευασμάτων, ακόμη και για συνήθη προβλήματα υγείας.

Τα στοιχεία για τα μικρά παιδιά που δεν εμβολιάζονται λόγω της οικονομικής δυσπραγίας των άνεργων ή απλήρωτων, επί μήνες, γονιών τους τρομάζουν και προκαλούν αγωνία για τον κίνδυνο επανεμφάνισης ασθενειών που είχαν σβηστεί από τον ιατρικό χάρτη. Την ίδια στιγμή, το λεγόμενο «κοινωνικό κράτος» αργοσβήνει μέρα με την ημέρα και χάνει διαρκώς πολύτιμες δομές και υπηρεσίες στήριξης των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων. Ο εφιάλτης των μνημονίων δεν αφήνει τέτοια περιθώρια και επιτάσσει την απαρέγκλιτη συμμόρφωση με τους στόχους που έχουν θέσει οι δανειστές μας.

Σε αυτή την κρίσιμη, για την κοινωνική συνοχή, περίοδο ενεργοποιούνται αυτόματα τα αντανακλαστικά τόσο των απλών πολιτών, όσο και των οργανωμένων ομάδων, με αποτέλεσμα να προκύπτουν δράσεις και πρωτοβουλίες μείζονος σημασίας. Πρώτα είχαμε το Κοινωνικό Παντοπωλείο, μετά το Κοινωνικό Φαρμακείο, στη συνέχεια τον Ξενώνα Αστέγων και τώρα το Κοινωνικό Ιατρείο. Έτσι καθίσταται ο Βόλος μια πόλη με πρότυπες δομές κοινωνικής στήριξης.

Αυτό γίνεται ενάντια σε όσους ασκούν ανέξοδη κριτική και προβλέπουν νέα δεινά χωρίς να προτείνουν λύσεις ή δίχως να ενεργοποιούνται για τη δρομολόγηση αυτών των λύσεων. Το να κάνεις διαπιστώσεις, να προβλέπεις το τέλος του κόσμου και να καλείς διαρκώς σε κοινωνικό ξεσηκωμό, μπορεί να «πουλάει» και να δημιουργεί εντυπώσεις, ωστόσο δε λύνει προβλήματα που μας κοιτούν κατάματα και συνεχώς διογκώνονται.

Η πρωτοβουλία του τοπικού Ιατρικού Συλλόγου περιμένουμε να αρχίσει να υλοποιείται άμεσα και να τύχει της ανάλογης υποστήριξης, και από άλλους φορείς της πόλης. Όσο θα εκδηλώνονται τέτοιες προσπάθειες, τόσο θα ανακουφίζονται απελπισμένοι συνάνθρωποί μας που ανεβαίνουν κάθε μέρα το δικό τους Γολγοθά. Η διάλυση του κοινωνικού κράτους είναι δεδομένη. Το ίδιο και η πρόθεση του να στηρίξει τις ευαίσθητες ομάδες. Κανείς όμως δεν πρέπει να θεωρεί δεδομένο ότι σε αυτή τη ζοφερή κατάσταση δεν θα υπάρξουν πρωτοβουλίες που θα μετατραπούν σε μια τεράστια κοινωνική ομπρέλα, κάτω από την οποία ίσως χρειαστεί να σταθούμε αρκετοί εξ ημών στο άμεσο μέλλον!

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου