Μεθοδεύουν τη διάλυση του Πανεπιστημίου

μεθοδεύουν-τη-διάλυση-του-πανεπιστημ-47830

Του Γιώργου Λαμπράκη



Σε κατάσταση συναγερμού έχουν τεθεί τα τελευταία 24ωρα οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, εξαιτίας της έντονης φημολογίας περί μεταφοράς στη Λαμία των Παιδαγωγικών Τμημάτων, που είναι και τα πολυπληθέστερα καθώς αριθμούν περισσότερους από 2.500 φοιτητές.

Σε μια περίοδο κατά την οποία το τοπικό ακαδημαϊκό ίδρυμα δίνει μια άνιση μάχη με τα οικονομικά προβλήματα και τα ζητήματα των ελλείψεων σε προσωπικό, έρχονται τα συγκεκριμένα σενάρια να δημιουργήσουν ένα τεταμένο κλίμα στις τάξεις του και να προκαλέσουν μια κατάσταση αυξημένης επιφυλακής, σε μια πόλη που πριν από 20 και πλέον χρόνια ξεσηκώθηκε για να διαφυλάξει την έδρα του. Οι πάντες ανησυχούν ότι εφόσον συνεχίζει να υφίσταται αυτή η φημολογία, υπάρχουν σκέψεις για μεταφορά των τμημάτων Δημοτικής και Προσχολικής Εκπαίδευσης καθώς και αυτού της Ειδικής Αγωγής στη γειτονική πόλη, στο πλαίσιο του σχεδίου «Αθηνά» που προβλέπει συγχωνεύσεις πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Αυτός ο σχεδιασμός γίνεται προκειμένου να εξοικονομηθούν πόροι και να πάψει το καθεστώς των προηγουμένων ετών, όταν οι σπατάλες και ο ανύπαρκτος προγραμματισμός ήταν συνήθη φαινόμενα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Από αυτό το σημείο όμως μέχρι να φτάσουμε στην αποδυνάμωση ενός Πανεπιστημίου και σταδιακά στη διάλυσή του (γιατί περί αυτού πρόκειται), υπάρχει τεράστια απόσταση. Μια τέτοια εξέλιξη θέλουν να αποφύγουν οι παράγοντες του ιδρύματος αλλά και οι εκπρόσωποι φορέων του Βόλου, που έχουν ξεσηκωθεί παρά τις δεσμεύσεις κυβερνητικών παραγόντων. Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έχει αναπτυχθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και κατέχει ξεχωριστή θέση στον πανελλήνιο ακαδημαϊκό χάρτη, παρά τις δυσκολίες.
Εδώ και δύο χρόνια προσπαθεί να επιβιώσει σε ένα καθεστώς οικονομικής ασφυξίας, ελλείψεων σε στελεχιακό δυναμικό και ενώ αρκετές εγκαταστάσεις του βρίσκονται τον περισσότερο καιρό υπό κατάληψη.

Παρ’ όλα αυτά έχει κατορθώσει να βρίσκεται σε ένα αξιοπρεπές επίπεδο λειτουργίας και παροχής γνώσεων και δεξιοτήτων σε χιλιάδες σπουδαστές. Πριν από λίγες εβδομάδες ξεπεράστηκαν τα εμπόδια που είχαν τεθεί αναφορικά στην εκλογή του νέου διοικητικού οργάνου του Πανεπιστημίου, δηλαδή του Συμβουλίου Διοίκησης που ωστόσο ακόμη δεν έχει αναλάβει τα καθήκοντά του. Αυτό το διοικητικό κενό υφίσταται εδώ και σχεδόν ένα μήνα και βάζει σε σκέψεις την απερχόμενη πρυτανική αρχή που δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να επιθυμούν ορισμένοι να μεθοδεύουν τη μεταφορά των Παιδαγωγικών Τμημάτων στη Λαμία, αυτό το διάστημα όπου το πανεπιστήμιο είναι στην ουσία ακέφαλο.

Στην Ελλάδα των μικροπολιτικών συμφερόντων και των παρασκηνιακών διεργασιών, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτα. Άλλωστε η περιοχή έχει γίνει μάρτυρας απίστευτων καταστάσεων, παρά τις διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου. Ας παραμείνουμε λοιπόν σε κατάσταση συναγερμού και ας μπουν στο «παιχνίδι» και οι κοινοβουλευτικοί μας εκπρόσωποι. Σε περιπτώσεις σαν κι αυτή η κοινωνία πρέπει να είναι ενωμένη και να δώσει τη δική της δυναμική απάντηση, σε όσους νομίζουν ότι μπορούν να διαλύσουν εν μία νυκτί προσπάθειες χρόνων. Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ήταν και παραμένει αναπόσπαστο κομμάτι της πόλης και με αυτό δεδομένο πρέπει να αντιμετωπιστούν ενδεχόμενα σχέδια για τη διάλυσή του.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου